logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 33 zile

Nr. 2823 - cu privire la cererea de înregistrare a Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024

  • 06.09.2024
  • 209
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la cererea de înregistrare a Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE”

în calitate de participant la referendumul republican constituțional

din 20 octombrie 2024

 

            I. La 3 septembrie 2024, Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE” a depus la Comisia Electorală Centrală cererea însoțită de setul de documente privind înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

            Setul de documente prezentat conține:

  1. cererea de înregistrare a Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/15834 din 3 septembrie 2024;
  2. procesul-verbal nr. 1-Re din 2 septembrie 2024 al ședinței Biroului Politic al  Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” la care s-a decis participarea la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, inclusiv lista participanților la ședința respectivă (3 file);
  3. declarația de participare a Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” cu opțiunea „NU” la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 (1 filă);
  4. copia de pe statutul Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE”, înregistrat de Agenția Servicii Publice, inclusiv Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (19 file);

Prin adresa nr. CEC-8/5803 din 4 septembrie 2024, Comisia a solicitat Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” să prezinte documentele ce atestă stabilirea componenței numerice și celei nominale ale Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”.

Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”, prin scrisoarea de răspuns înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/15899 din 4 septembrie 2024, a prezentat suplimentar Decizia Agenției Servicii Publice din 26 iulie 2023 privind înregistrarea modificărilor în actele înscrise în Registrul de stat al persoanelor juridice (2 file) și cererea de demisie a domnului Vasile Bolea din calitatea de membru al Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE”.

II. Examinând documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

În conformitate cu pct. 2 din Decizia Agenției Servicii Publice din 26 iulie 2023 privind înregistrarea modificărilor în actele înscrise în Registrul de stat al persoanelor juridice, Biroul Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE” este format din 6 persoane: Natalia Parasca, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan, Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski și Iuri Vitneanski.

Astfel, Comisia observă că cererea de demisie a domnului Vasile Bolea din funcția de membru al organului de conducere al Partidului Politic „RENAȘTERE” și încetare a calității de membru de partid, anexată la decizia menționată supra și prezentată Comisiei la 4 septembrie 2024, conține neconformități.

Drept argument în acest sens, Comisia face trimitere la art. 12 alin. (4) al Statutului Partidului Politic „RENAȘTERE”, conform căruia, calitatea de membru al Partidului Politic „RENAȘTERE” se dobândește din data adoptării hotărârii organizației de partid respective și înregistrarea persoanei în evidență. Odată cu acceptarea cererii, persoana devine membru al Partidului Politic „RENAȘTERE”, dobândind toate drepturile și responsabilitățile ce decurg din statutul de membru de partid.

Potrivit art. 12 alin. (5) din Statut, membrii Partidului Politic „RENAȘTERE” sunt înscriși în Registrul de Evidență cu date de identificare. Evidența membrilor se face de secretariatul Partidului în baza acordului fiecărui membru privind prelucrarea datelor sale cu caracter personal, conform legislației în vigoare și se actualizează anual.

Potrivit art.14 alin. (2) din Statut, cererea de demisie se face în scris, sub semnătură individuală, și se adresează organizației primare din care face parte demisionatul sau organului ierarhic superior al Partidului. Odată cu cererea de demisie se va depune și carnetul de membru. În acest sens, observăm că domnul Vasile Bolea nu a anexat la cererea de demisie carnetul de membru de partid, care urma a fi anexat la cerere.

Totodată, în privința depunerii cererii de demisie, potrivit art. 36 alin. (1) lit. i) din Statut, Consiliul Republican are atribuția de a elibera din funcții, la propunerea Președintelui Partidului, înainte de termen, membrii Consiliului, Biroului, Comisiei de Partid și Comisiei Centrale de cenzori, în cazul prevăzut de statut.

Odată recepționată cererea de demisie a domnului Vasile Bolea de către președintele interimar al partidului, doamna Natalia Parasca, ultima avea obligația să convoace, în conformitate cu art. 35 alin. (2) din Statut, Consiliul Republican pentru a decide asupra cererii de demisie, având în vedere faptul că domnul Bolea este membru al Biroului Permanent al Partidului. Simplul act de a depune cererea de demisie din funcția de membru al organului de conducere și de încetare a calității de membru al Partidului Politic „RENAȘTERE”, fără decizia Consiliului Republican care să ateste că de demisie s-a luat cunoștință și este aprobată, nu ar constitui un temei juridic suficient pentru a confirma respectarea procedurilor interne ale partidului.

În contextul celor expuse supra, Comisia constată că la ședința Biroului Politic al  Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” din 2 septembrie 2024 au participat 5 membri din cei 6 câți sunt în total. Deci, se atestă caracterul deliberativ al ședinței Biroului Politic pentru luarea deciziei de a depune cererea pentru înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

În temeiul art. 27, 32 și 200 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 9 din Regulamentul privind particularitățile de înregistrare a participanților la referendum, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1201/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

  1. Se înregistrează Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 cu opțiunea „NU”.
  2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                  Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 6 septembrie 2024

Nr. 2823