Nr. 1416 - cu privire la cererea Î.M. „C.B.S.-RESEARCH” S.R.L. privind autorizarea efectuării sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor

  • 07.10.2023
  • 960
  • 0
H O T Ă R Â R E
cu privire la cererea Î.M. „C.B.S.-RESEARCH” S.R.L. privind autorizarea efectuării sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor
 
Î.M. „C.B.S.-RESEARCH” S.R.L. a depus la Comisia Electorală Centrală o cerere, înregistrată sub nr. CEC-7/7623 din 6 octombrie 2023, prin care solicită autorizarea efectuării a trei sondaje de opinie publică în perioada electorală a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.
Conform cererii, chestionarea pentru cele trei sondaje se va efectua pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 6 octombrie – 2 noiembrie 2023, fiecare pe un eșantion național de 1000 de respondenți. Colectarea datelor va fi efectuată telefonic, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview). Sondajele sunt comandate și finanțate de A.O. Comunitatea pentru advocacy și politici publice ”WatchDog.MD” și vor fi realizate de Î.M. „C.B.S.-RESEARCH” S.R.L.
Examinând documentele prezentate, Comisia constată că acestea corespund prevederilor pct. 3, 4 și 8 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023. Pentru toate cele trei sondaje va fi utilizat același chestionar, care conține întrebări referitoare la preferințele politice ale alegătorilor, iar responsabilitatea pentru modalitatea formulării și caracterul întrebărilor aparține exclusiv entității care va efectua sondajul de opinie.
În temeiul art. 90 alin. (12) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 10 și 11 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:
 
1. Se autorizează efectuarea a trei sondaje de opinie publică de către Î.M. „C.B.S.-RESEARCH” S.R.L. în perioada 7 octombrie – 2 noiembrie 2023.
2. Persoanele implicate în organizarea, efectuarea sondajelor de opinie publică, transmiterea și difuzarea rezultatelor acestora își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.
3. Hotărârea se comunică entității care a solicitat autorizarea sondajelor de opinie publică.
4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 7 octombrie 2023
Nr. 1416