Nr. 1554 - cu privire la cererea nr. CEC-10 ALG/80 din 7 noiembrie 2023 a doamnei Viorica Verlan, candidat la funcția de primar al satului Pîrîta, raionul Dubăsari, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”

  • 09.11.2023
  • 965
  • 0

H O T Ă R ÂR E

cu privire la cererea nr. CEC-10 ALG/80 din 7 noiembrie 2023

a doamnei Viorica Verlan, candidat la funcția de primar al satului Pîrîta, raionul Dubăsari, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”

 

Comisia Electorală Centrală a înregistrat sub nr. CEC-  10ALG/80 din 7 noiembrie 2023, cererea doamnei Viorica Verlan, candidat la funcția de primar al satului Pîrîta, raionul Dubăsari, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Conform cererii, se solicită inclusiv dispunerea renumărării voturilor în circumscripția electorală sătească Pîrîta nr. 15/10, raionul Dubăsari.

 

I. Argumentele reclamantului

În susținerea cerinței de renumărare a voturilor, doamna Viorica Verlan menționează că în ziua de 5 noiembrie 2023, după închiderea secției de votare nr. 15/13 din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, s-a trecut la numărarea buletinelor de vot. În procesul de numărare s-a constatat că dânsa a obținut același număr de voturi ca și concurentul electoral Adrian Gherlac, înaintat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, ambii câte 260 de voturi. Conform Regulamentului cu privire la procedurile de tragere la sorți, aprobat prin hotărârea CEC nr. 1139/2023, președintele biroului electoral, doamna Elizaveta Vareaghin, a propus să se efectueze procedura tragerii la sorți în vederea stabilirii candidatului care va participa la al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar.

Doamna Viorica Verlan arată că a fost invitată în sala de vot unde pe masă erau pregătire două plicuri. La invitația biroului electoral, a luat un plic pe care era înscris textul „nu trece turul doi”. Celălalt plic nu a fost deschis și ea nu cunoaște dacă plicul conținea vreun bilet. În aceste circumstanțe, conchide că procedura de tragere la sorți a fost încălcată, prin faptul că pe plic era înscris textul „nu trece turul II”, ceea ce contravine regulamentului care stabilește că pe plic trebuie să fie textul „TURUL DOI DE SCRUTIN”. La fel, după încheierea procedurii, susține că președintele nu a informat-o despre exprimarea acordului privind rezultatele tragerii la sorți și dânsa nu a semnat procesul-verbal în acest sens.

De asemenea, doamna Viorica Verlan ridică obiecții față de numărarea corectă a buletinelor de vot, deoarece, din spusele membrilor biroului electoral și reprezentantului Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, doamna Irina Verlan, au fost considerate ca valabile buletine pe care ștampila „Votat” nu era vizibilă. De asemenea, în cerere se arată că la ora 21:00, după închiderea secției de votare, operatorul a informat că în sistemul electronic numărul persoanelor care au votat este de 1072, dintre care trei persoane pe liste suplimentare, iar conform procesului-verbal privind rezultatele numărării voturilor au fost înregistrate 1074 de buletine valide, din care 5 votate pe liste suplimentare. Această situație îi dă motive de a pune la îndoială legalitatea buletinelor valide.

Conform cererii, la secția de votare s-a prezentat o persoană cu buletinul de identitate nevalabil, iar la indicația președintelui biroului electoral, persoana respectivă a fost inclusă în lista suplimentară și i-a fost eliberat buletinul de vot.

În baza celor menționate, reclamanta consideră că la secția de votare au fost admise un șir de încălcări care pun la îndoială legalitatea procesului de votare și totalizare și, în temeiul art. 85, 95 și 100 din Codul electoral, cere dispunerea renumărării voturilor.

Cererea este însoțită de Nota explicativă semnată de doamna Anastasia Verdeș, membru al Biroului electoral al secției de votare nr. 15/13, care conține lămuriri privind temeiul care a stat la baza includerii celor 5 alegători în lista electorală suplimentară, datele despre numărul de buletine de vot declarate nevalabile, neutilizate și anulate și modul în care a fost desfășurată procedura de tragere la sorți.

Cererea este însoțită de o a doua explicație, semnată de doamna Irina Vîrlan, care formulează observații vizând prezentarea persoanelor la secția de votare, modul de numărare a buletinelor de vot, diferențele dintre datele înregistrate în Sistemul informațional automatizat de stat „Alegeri” și procesul-verbal de numărare a buletinelor de vot întocmit de biroul electoral al secției de votare și procedura de tragere la sorți.

 

II. Considerentele Comisiei Electorale Centrale

 

Potrivit art. 85 alin. (3) din Codul electoral, în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării, până la confirmarea rezultatelor de către autoritățile abilitate, concurenții electorali/participanții la referendum pot solicita acestor autorități să dispună renumărarea voturilor. Renumărarea poate fi dispusă de către  […] Comisia Electorală Centrală, în cazul alegerilor și al referendumurilor locale, în condițiile capitolului XIII. Renumărarea se efectuează de către aceleași organe electorale, substituindu-se funcționarii electorali vinovați de fraudă. Procedura generală a renumărării se aprobă prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, examinând cererea prin prisma art. 85 alin. (3) din Codul electoral, se constată că doamna Viorica Verlan, candidat la funcția de primar al satului Pîrîta, raionul Dubăsari, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, este subiect cu dreptul de a o depune.

În conformitate cu art. 95 alin. (10) din Codul electoral, cererile privind renumărarea voturilor pot fi depuse în termen de 3 zile de la aducerea la cunoștința publică a rezultatelor preliminare ale votării. Comisia Electorală Centrală  […] dispune renumărarea voturilor dacă încălcările arătate în cerere sunt de natură să influențeze rezultatele alegerilor și, respectiv, distribuirea mandatelor. Se califică întemeiate cererile privind renumărarea voturilor în cazul stabilirii unei diferențe de până la 10% între voturile valabil exprimate pentru concurenții electorali/între voturile date la referendum, precum și în cazul în care datele înscrise sau rectificările efectuate în procesele-verbale de numărare a voturilor pun la îndoială conformitatea și veridicitatea acestora.

Cu referire la termenul de depunere a cererii, Comisia Electorală Centrală atestă respectarea acestuia, având în vedere că rezultatele preliminare au fost aduse la cunoștință în data de 6 noiembrie 2023, ora 15:00, iar cererea a fost depusă la 7 noiembrie 2023, ora 14:20.

În corespundere cu art. 97 alin. (2) pct. 2) lit. b) din Codul electoral, Comisia Electorală Centrală examinează cererile privind renumărarea voturilor – în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării la alegerile locale și referendumurile locale.

Subsidiar, art. 100 alin. (5) din Codul electoral stabilește că cererile privind renumărarea voturilor în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării se examinează în termen de 3 zile de la depunere. Dacă se dispune renumărarea voturilor, procedura se organizează în termen de 5 zile în condițiile stabilite de Comisia Electorală Centrală.

În speță, prin hotărârea sa nr. 258 din 6 noiembrie 2023, Biroul electoral al secției de votare din satul Pîrîta nr. 15/13, raionul Dubăsari, a aprobat Procesul-verbal privind rezultatele numărării voturilor la alegerea primarului satului Pîrîta, raionul Dubăsari, iar Consiliul electoral al circumscripției electorale Pîrîta nr. 15/10, raionul Dubăsari a adoptat hotărârea nr. 25 din 6 noiembrie 2023, prin care a centralizat rezultatele votrii. Din documentele numite supra se constată:

a) numărul de alegători înscriși în listele electorale de bază – 2796;

b) numărul de alegători înscriși în listele electorale suplimentare – 5;

c) numărul de alegători care au primit buletine de vot – 1074;

d) numărul de alegători care au participat la votare – 1074;

e) diferența dintre numărul buletinelor de vot primite de alegători și numărul alegătorilor care au participat la votare este 0;

f) numărul buletinelor de vot declarate nevalabile este 30;

g) numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral:

Soltan Iurie, Partidul Politic MIŞCAREA RESPECT MOLDOVA – 454 de voturi;

Gherlac Andrian, Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 260 de voturi;

 Verlan Viorica, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” – 260 voturi ;

Palai Sergiu, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” – 70 de voturi;

h) numărul total de voturi valabil exprimate – 1044;

i) numărul buletinelor de vot primite de consiliul electoral de circumscripție – 2796;

j) numărul de buletine neutilizate și anulate, inclusiv completate greșit și anulate – 1722.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 173 alin. (2) din Codul electoral, Consiliul electoral al circumscripției electorale Pîrîta nr. 15/10, raionul Dubăsari a organizat procedura de tragere la sorți.

Fiind examinate documentele electorale, inclusiv Procesul-verbal nr. 29 din 6 noiembrie 2023 cu privire la stabilirea candidatului care va participa la al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar, întocmite de consiliu, se atestă nerespectarea procedurii stabilite la pct. 3 și 4 din Regulamentul cu privire la tragerea la sorți, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1139/2023. Totodată, Comisia reține că, potrivit pct. 33 al acestuia, pentru efectuarea procedurii de tragere la sorți se vor pregăti și pune în plicuri bilete, dintre care unul sau, după caz, două bilete vor avea pe ele înscris textul: „Turul doi de scrutin”, restul vor rămâne goale.

Analizând motivele și argumentele invocate în cerere, precum și documentele electorale de care dispune, prezentate de organele electorale ierarhic inferioare, Comisia reține  suspiciunile formulate în cerere privind legalitatea și corectitudinea procedurii de tragere la sorți, paritatea de voturi între doi concurenți electorali și numărul buletinelor de vot nevalabile și consideră judicios să dispună renumărarea voturilor pentru alegerea primarului satului Pîrîta, raionul Dubăsari. Deci, Comisia ajunge la concluzia admiterii cererii și dispunerii efectuării renumărării voturilor.

În temeiul art. 27 lit. s), 32, 95 alin. (10), 97 alin. (2) lit. b) și  100 alin. (5) din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

  1. Se admite parțial cererea nr. CEC- 10 ALG/80 din 8 noiembrie 2023 a doamnei Viorica Verlan.
  2. Se dispune renumărarea buletinelor de vot valabil exprimate, buletinele  de vot nevalabile, buletinelor de vot neutilizate şi anulate pentru funcția de primar în circumscripția electorală sătească Dubăsari nr. 15/10. Procedura de renumărarea se va efectua până la data de 12 noiembrie 2023, inclusiv.
  3. La efectuarea renumărării voturilor organul electoral se va conduce de prevederile Instrucţiunii privind procedura de renumărare a buletinelor de vot, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1188/2023.
  4. Rezultatul renumărării voturilor se aduce la cunoștința Comisiei Electorale Centrale cel târziu la 13 noiembrie 2023.
  5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                      Alexandr BERLINSCHII

 

Chișinău, 9 noiembrie 2023

Nr. 1554