Nr. 1558 - cu privire la cererea nr. CEC-7/9838 din 7 noiembrie 2023 a doamnei Aliona Castraveț, candidat la funcția de primar al comunei Mileștii Mici, raionul Ialoveni, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”

  • 09.11.2023
  • 891
  • 0

H O T Ă R ÂR E

cu privire la cererea nr. CEC-7/9838 din 7 noiembrie 2023 a doamnei Aliona Castraveț, candidat la funcția de primar al comunei Mileștii Mici, raionul Ialoveni,

din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”

 

Comisia Electorală Centrală a înregistrat sub nr. CEC-7/9838 din 7 noiembrie 2023  cererea doamnei Aliona Castraveț, candidat la funcția de primar al comunei Mileștii Mici, raionul Ialoveni, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Conform cererii, se solicită inclusiv dispunerea renumărării voturilor în circumscripția electorală comunală Mileștii Mici, raionul Ialoveni

 

I. Argumentele reclamantului

 

În susținerea cerinței de renumărare a voturilor, doamna Aliona Castraveț arată că există diferențe semnificative în procesele-verbale unele și aceleași rezultate în cadrul BESV nr. 21/25 și nr. 21/26, ceea ce pune la îndoială conformitatea și veridicitatea acestora. Astfel, datele din procesele-verbale diferă de rezultatele preliminare afișate pe www.cec.md, de asemenea procesele-verbale conțin nereguli, precum rectificări/corectări. La fel, este o diferență semnificativă între rezultatele pentru consilierii locali și raionali stabilite de BESV din CECE nr. 21/25, BESV nr. 21/26 și nr. 21/27 Mileștii Mici. Numărul buletinelor declarate nevalabile este unul mare și diferă în procesele-verbale pentru unele și aceleași rezultate. Pe parcursul numărării au fost depistate mai multe încălcări, inclusiv prin sigilarea/desigilarea sacilor în BESV nr. 21/27 din motivul necorespunderii datelor.

 

II. Considerentele Comisiei Electorale Centrale

 

Potrivit art. 85 alin. (3) din Codul electoral, în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării, până la confirmarea rezultatelor de către autoritățile abilitate, concurenții electorali/participanții la referendum pot solicita acestor autorități să dispună renumărarea voturilor. Renumărarea poate fi dispusă de către  […] Comisia Electorală Centrală, în cazul alegerilor și al referendumurilor locale, în condițiile capitolului XIII. Renumărarea se efectuează de către aceleași organe electorale, substituindu-se funcționarii electorali vinovați de fraudă. Procedura generală a renumărării se aprobă prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, examinând cererea prin prisma art. 85 alin. (3) din Codul electoral se constată că doamna Castraveț Aliona este subiect cu dreptul de a o depune.

În conformitate cu art. 95 alin. (10) din Codul electoral, cererile privind renumărarea voturilor pot fi depuse în termen de 3 zile de la aducerea la cunoștința publică a rezultatelor preliminare ale votării. Comisia Electorală Centrală  […] dispune renumărarea voturilor dacă încălcările arătate în cerere sunt de natură să influențeze rezultatele alegerilor și, respectiv, distribuirea mandatelor. Se califică întemeiate cererile privind renumărarea voturilor în cazul stabilirii unei diferențe de până la 10% între voturile valabil exprimate pentru concurenții electorali/între voturile date la referendum, precum și în cazul în care datele înscrise sau rectificările efectuate în procesele-verbale de numărare a voturilor pun la îndoială conformitatea și veridicitatea acestora.

Cu referire la termenul de depunere, Comisia Electorală Centrală atestă respectarea acestuia, având în vedere că rezultatele preliminare au fost aduse la cunoștință în data de 6 noiembrie 2023, ora 15:00, iar cererea a fost depusă la 7 noiembrie 2023.

În corespundere cu art. 97 alin. (2) pct. 2) lit. b) din Codul electoral, Comisia Electorală Centrală examinează cererile privind renumărarea voturilor – în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării la alegerile locale și referendumurile locale.

Subsidiar, art. 100 alin. (5) din Codul electoral stabilește că cererile privind renumărarea voturilor în cazul dezacordului cu rezultatele preliminare ale votării se examinează în termen de 3 zile de la depunere. Dacă se dispune renumărarea voturilor, procedura se organizează în termen de 5 zile în condițiile stabilite de Comisia Electorală Centrală.

Pentru motivele arătate, Comisia Electorală Centrală ajunge la concluzia admiterii cererii și dispunerii efectuării renumărării voturilor.

În temeiul art. 27 lit. s), 32, 95 alin. (10), 97 alin. (2) lit. b) și 100 alin. (5) din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

  1. Se admite parțial cererea nr. CEC-7/9838 din 7 noiembrie 2023 a doamnei Aliona Castraveț, candidat la funcția de primar al comunei Mileștii Mici, raionul Ialoveni.
  2. Se dispune renumărarea buletinelor de vot valabile și nevalabile, a buletinelor de vot neutilizate şi anulate pentru alegerea consilierilor locali de nivelul întâi în circumscripția electorală comunală Mileștii Mici nr. 21/12, raionul Ialoveni.
  3. Procesul de renumărare a buletinelor de vot valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral/consiliul local, buletinelor de vot nevalabile, buletinelor de vot neutilizate şi anulate se va efectua până la data de 12 noiembrie 2023, inclusiv.
  4. La efectuarea renumărării voturilor organul electoral se va conduce de prevederile Instrucțiunii privind procedura de renumărare a buletinelor de vot, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1188/2023.
  5. Rezultatul renumărării voturilor se aduce la cunoștința Comisiei Electorale Centrale cel târziu la data de 13 noiembrie 2023.
  6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                   Alexandr BERLINSCHII

 

Chișinău, 9 noiembrie 2023

Nr. 1558