H O T Ă R Â R E
cu privire la cererea prealabilă nr. CEC-7/13798 din 2 mai 2024
a domnului Donțu Anatolie
- Aspecte introductive
Prin hotărârea nr. 2468 din 24 aprilie 2024 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni”, Comisia Electorală Centrală a luat act de vacanța mandatului de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, stabilind alegeri locale noi pentru funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, în data de 17 noiembrie 2024.
Domnul Donțu Anatolie a depus la Comisia Electorală Centrală o cerere prealabilă, înregistrată sub nr. CEC-7/13798 din 2 mai 2024, prin care solicită:
- anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 2468 din 24 aprilie 2024 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni”;
- suspendarea executării hotărârii nr. 2468 din 24 aprilie 2024 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni”, până la rămânerea definitivă și irevocabilă a actului administrativ individual.
- Argumentele petentului
În susținerea cererii sale, petentul invocă prevederile art. 34 alin. (3) din Legea nr.132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, potrivit căreia Autoritatea sesizează, în termen de cel mult 5 zile din momentul în care actul de constatare rămâne definitiv și irevocabil, conducerea organizației publice sau a autorității responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării în vederea încetării mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale acestuia.
Consideră că până în momentul depunerii cererii prealabile, Autoritatea Națională de Integritate nu a sesizat Consiliul orășenesc Căușeni în legătură cu încetarea înainte de termen a mandatului său de primar al orașului Căușeni.
De asemenea, susține că sesizarea făcută de Comisia Electorală Centrală în legătură cu încetarea înainte de termen a mandatului de primar nu corespunde prevederilor legale și nu poate fi considerată ca fiind echivalentă cu declanșarea vacanței funcției de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni. Or, sesizarea Comisiei Electorale Centrale cu privire la încetarea înainte de termen a mandatului de primar al orașului Căușeni nu reprezintă o executare perfectă a prevederilor articolului citat și această circumstanță nu poate fi considerată în calitate de vacanță a mandatului de primar al orașului Căușenii, raionul Căușeni.
După cum afirmă petentul, Consiliul orășenesc Căușeni nu s-a pronunțat în privința încetării înainte de termen a mandatului său și nu a declarat vacanța funcției de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, cu consecințele juridice stabilite de Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local. Petentul invocă în acest sens art. 5 alin. (6) din legea menționată, potrivit căruia mandatul se consideră vacant de îndată ce decizia cu privire la ridicarea lui în condițiile alin. (2) și (3) ale aceluiași articol a fost adusă la cunoștința consilierului vizat. Menționează că același algoritm juridic urmează a fi respectat inclusiv în procedura de declarare a vacanței funcției de primar.
Petentul arată că prin hotărârea contestată i se încalcă dreptul său de a exercita funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, fiind stabilite alegeri locale noi pentru funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, în data de 17 noiembrie 2024.
Mai mult ca atât, consideră că sancțiunea aplicată prin Actul de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022 al Autorității Naționale de Integritate vizează circumstanțele care se refereau la regimul juridic al conflictelor de interese ce reies din cadrul funcției de ales local, în speță, de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, în mandatul cuprins între anii 2019-2023.
Mai susține petentul că Actul de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022 al Autorității Naționale de Integritate, devenit definitiv și irevocabil la data de 3 aprilie 2024, se referă la perioada exercitării mandatului de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, pentru perioada cuprinsă între anii 2019-2023, deoarece constatările din actul de constatare menționat nu îl pot viza în calitate de subiect cu statut de persoană fizică, pentru că i-ar limita capacitatea juridică de exercițiu și ține exclusiv de exercitarea mandatului de ales local.
Opinează de asemenea petentul că în calitate de temei al încetării mandatului de primar înainte de termen operează norma prevăzută la art. 5 alin. (8) lit. b) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căreia mandatul primarului încetează înainte de termen în caz de stabilire, prin act de constatare rămas definitiv și irevocabil al Autorității Naționale de Integritate, a emiterii/adoptării de către acesta a unui act administrativ, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, a luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interes real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.
În susținerea argumentului său, petentul face trimitere la noțiunea de conflict de interese prevăzută la art. 1 din Legea nr. 16/2008 cu privire la conflictul de interese, potrivit căreia aceasta reprezintă o situație în care persoana care deține o funcție publică trebuie să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii, sau să întreprindă, în îndeplinirea atribuțiilor sale, alte acțiuni ce influențează sau pot influența interesele sale personale.
Suplimentar, în cererea prealabilă, petentul face referire la decizia Curții Supreme de Justiție din 20 decembrie 2023 potrivit căreia Consiliul electoral al circumscripției electorale Căușeni nr.10/1, raionul Căușeni, a fost obligat să valideze mandatul primarului ales în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie 2023 - domnul Donțu Anatolie, desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”.
De asemenea, în temeiul art. 172 din Codul administrativ, petentul solicită suspendarea hotărârii nr. 2468 din 24 aprilie 2024 până la rămânerea definitivă și irevocabilă a actului administrativ individual, motivând că aceasta produce prejudicii ireparabile prin stoparea activității Primăriei or. Căușeni și suspendarea contului trezorerial.
La procedura administrativă s-a înfățișat domnul Donțu Anatolie și reprezentantul său, domnul Cimil Dorin, în calitate de avocat, precum și reprezentantul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, domnul Serotila Igor, în calitate de avocat, ambii prezentând mandatul avocațional nr. 2188851 din 19 aprilie 2024 și, respectiv nr. 2172380 din 14 mai 2024.
Astfel, reprezentantul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” a susținut cererea prealabilă a petentului, precum și a reiterat argumentele acestuia. Menționează totodată că, prin adoptarea actului contestat, Comisia nu s-a pronunțat asupra securității mandatului de primar al domnului Donțu Anatolie, în contextul în care mandatul aferent actelor de constatare în cauză vizează regimul juridic al conflictelor de interese ce reies din cadrul funcției de ales local, în speță de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni, în mandatul cuprins între anii 2019-2023.
Mai arată că, potrivit hotărârii nr. 3-76/2023 din 29 noiembrie 2023 a Judecătoriei Căușeni, sediul Central, (pct. 111), instanța a constatat faptul că actele de constatare nr. 188/18 din 17 iunie 2021 și nr. 282/09 din 30 iunie 2022, emise de Inspectoratul Național de Integritate în privința lui Donțu Anatolie, nu au fost puse în executare și nu produc efecte juridice.
În susținerile sale verbale, reprezentantul petentului relevă că hotărârea contestată nu este însoțită de suficiente garanții apte să asigure o protecție împotriva arbitrariului, este, prin urmare, disproporționată în raport cu scopul urmărit. Consideră că limitările stabilite acestor drepturi (garanțiile juridice ale exercitării mandatului de primar al or. Căușeni) trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim, să respecte principiul proporționalității, să asigure garanții procedurale și un remediu efectiv.
Mai menționează că OSCE/ODIHR și Comisia de la Veneția și-au exprimat în mod constant opinia că orice modificare de succes a legislației electorale trebuie să se bazeze pe cel puțin trei elemente esențiale: 1) legislație clară și cuprinzătoare care îndeplinește obligațiile și standardele internaționale și abordează recomandările anterioare; 2) adoptarea legislației prin consens larg după consultări publice ample cu toate părțile relevante interesate; și 3) angajamentul politic de a implementa în totalitate cu bună-credință o asemenea legislație, cu garanții procedurale și judiciare adecvate și cu mijloace ca să permită evaluarea în timp util a pretinselor încălcări ale acesteia.
Consideră că trebuie făcută o delimitare clară între acțiunile și consecințele juridice, după caz negative, de exercitare a mandatului de ales local pentru perioada 2019-2023 și garanțiile juridice pentru mandatul de primar pentru anii 2023-2027. În caz contrar, organele administrative ale statului, în speță CEC, pot admite arbitrariul în reducerea sau anularea garanțiilor pentru exercitarea mandatului de primar ales, chiar trecând peste situația că la baza validării mandatului de primar au stat hotărârile instanțelor de judecată, care au verificat testul legalității actelor și procedurilor electorale.
De asemenea, opinează că, prin hotărârea contestată, CEC a creat posibilitatea de a aplica norma art. 178 din Codul electoral pentru un câmp prea larg de situații, deoarece limitarea/anihilarea drepturilor electoral-politice nu poate fi aplicată fără dovezi suficiente ale implicării persoanei vizate în comiterea faptelor care au condus la limitarea/anihilarea, decât în perioada mandatului pentru care a fost învestit.
În caz contrar, menționează că remediile juridice protectoare pentru petiționar por fi reduse la ineficacitate juridică, cum ar fi termenele de prescripție și/sau termenele de liberare de răspundere penală sau administrativă, după caz. De asemenea, atât timp cât persoana vizată în acest proces administrativ, care își exercită mandatul de primar, obținut ca urmare a unui proces electoral, nu este condamnată penal, poate fi legitimă și proporțională privarea de dreptul de a-și exercita nestingherit mandatul de primar doar în situații excepționale, de exemplu, pentru infracțiunile prevăzute în Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.
III. Considerentele Comisiei Electorale Centrale
Examinând cererea prealabilă, Comisia relevă următoarele aspecte de fapt și de drept, esențiale pentru examinarea acestora.
Hotărârea nr. 2468 din 24 aprilie 2024 pe care petentul o contestă a fost adoptată ca urmare a notificării nr. 07/3977 din 8 aprilie 2024 a Autorității Naționale de Integritate, înregistrată sub nr. CEC-7/13375 din aceeași dată.
Prin notificarea numită, Autoritatea Națională de Integritate a sesizat Comisia Electorală Centrală despre constatarea circumstanțelor privind încetarea înainte de termen a mandatului de primar deținut de domnul Donțu Anatolie, prin caracterul definitiv și irevocabil al Actului de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022 în privința sa.
Conform actului de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022, Autoritatea Națională de Integritate l-a decăzut pe domnul Anatolie Donțu din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția (mandatul) de primar, pe o perioadă de 3 (trei) ani din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.
Sesizarea a fost însoțită de Actul de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022 al Autorității Naționale de Integritate, hotărârea Curții de Apel Chișinău din 15 decembrie 2022 (dosarul nr. 3-350/22), precum și Încheierea Curții Supreme de Justiție din 3 aprilie 2024 (dosarul nr. 3ra-244/23).
Art. 35 alin. (4) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate stabilește că actul de constatare rămâne definitiv la expirarea termenului de contestare menționat la art. 36 alin. (1) din aceeași lege sau, dacă este contestat, în momentul în care hotărârea judecătorească devine irevocabilă. Respectiv, prin Încheierea nr. 3ra-244/23 din 3 aprilie 2024 a Curții Supreme de Justiție, Actul de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022 al Autorității Naționale de Integritate a obținut caracterul definitiv și irevocabil.
În consecință, în temeiul actelor enumerate mai sus, la data de 3 aprilie 2024, domnul Donțu Anatolie a fost înscris în Registrul persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, deținut de Autoritatea Națională de Integritate, pe un termen de 3 ani.
Art. 5 alin. (8) lit. b) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local statuează că mandatul primarului încetează înainte de termen în caz de stabilire, prin act de constatare rămas definitiv și irevocabil al Autorității Naționale de Integritate, a emiterii/adoptării de către acesta a unui act administrativ, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, a luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.
În condițiile art. 5 alin. (9) lit. a) și alin. (10) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local, la sesizarea Autorității Naționale de Integritate, Comisia Electorală Centrală stabilește, în condițiile Codului electoral, data alegerilor noi.
În același context, alin. (1) al art. 178 din Codul electoral nr. 325/2022 prevede cazurile în care au loc alegeri locale noi, printre care și dacă mandatul primarului a încetat înainte de termen în condițiile Legii nr. 768/2000 privind statutul alesului local. Alineatul (3) al aceluiași articol stabilește că, în cazul apariției uneia dintre circumstanțele prevăzute la alin. (1), autoritatea administrației publice locale este obligată să comunice în scris despre acest fapt Comisiei Electorale Centrale în termen de cel mult 15 zile de la data apariției acestei circumstanțe.
Astfel, în legătură cu interdicția ce i-a fost stabilită domnului Donțu Anatolie prin Actul de constatare nr. 282/09 și în temeiul normelor enunțate mai sus, Comisiei Electorale Centrale i-a revenit sarcina de a fixa data alegerilor locale noi, adoptând în acest sens hotărârea nr. 2468 din 24 aprilie 2024 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru funcția de primar al orașului Căușeni, raionul Căușeni”. De menționat că mandatul de primar al petentului a încetat de drept în baza Actului de constatare nr. 282/09 devenit definitiv și irevocabil la 3 aprilie 2024 prin Încheierea 3ra-244/23 a Curții Supreme de Justiție.
Respectiv, actul Comisiei contestat de către petent nu este un act administrativ individual emis în privința acestuia, hotărârea nr. 2468 din 24 aprilie 2024 fiind un act real de stabilire a datei alegerilor, cu caracter informativ, bazat pe un act individual deja incontestabil.
Prin urmare, petentul nu poate pretinde încălcarea vreunui drept în sensul stabilit de art. 17 din Codul administrativ, potrivit căruia drept vătămat este orice drept sau libertate stabilit/stabilită de lege căruia/căreia i se aduce atingere prin activitatea administrativă.
Art. 207 alin. (2) lit. e) din Codul administrativ prevede că acțiunea în contencios administrativ se declară inadmisibilă în special când reclamantul nu poate revendica încălcarea, prin activitatea administrativă, a unui drept în sensul art. 17 din același cod.
La rândul său, conform art. 167 alin. (2) din Codul administrativ, autoritatea publică este în drept să respingă cererea prealabilă ca inadmisibilă sau neîntemeiată, iar în condițiile art. 162 alin. (1) din același cod, procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale.
Așadar, este de menționat că, potrivit normelor vizate din Codul administrativ, este admisibilă procedura prealabilă de contestare a actului individual doar dacă există un drept propriu lezat de acest act. Prin urmare, petentul nu poate invoca lezarea unui drept prin hotărârea contestată, ceea ce atestă implicit inadmisibilitatea revendicărilor sale, întrucât dreptul de a exercita mandatul de primar a încetat în baza actului individual de constatare al Autorității Naționale de Integritate, devenit definitiv și irevocabil la 3 aprilie 2024.
Vizavi de argumentul petentului că prin decizia Curții Supreme de Justiție din 20 decembrie 2023 potrivit căreia Consiliul electoral al circumscripției electorale Căușeni nr.10/1, raionul Căușeni, a fost obligat să valideze mandatul primarului ales, domnul Donțu Anatolie, desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie 2023, menționăm că la etapa respectivă domnul Donțu Anatolie nu figura în Registrul persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, iar hotărârea nr. 3-350/2022 din 15 decembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău pronunțată pe marginea cererii de chemare în judecată a domnului Donțu Anatolie împotriva Actului de constatare nr. 282/09 din 30 iunie 2022 era cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție. Or, potrivit 35 alin. (4) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate stabilește că actul de constatare rămâne definitiv la expirarea termenului de contestare menționat la art. 36 alin. (1) din aceeași lege sau, dacă este contestat, în momentul în care hotărârea judecătorească devine irevocabilă.
Cu referire la capătul de cerere privind suspendarea hotărârii nr. 2468 din 24 aprilie 2024, Comisia relevă că, potrivit art.172 alin.(1) din Codul administrativ, dacă un act administrativ defavorabil este contestat cu cerere prealabilă, autoritatea publică, din oficiu sau la cererea persoanei afectate, poate suspenda executarea lui până la finalizarea procedurii prealabile. Alineatul (2) al aceluiași articol stabilește motivele dispunerii suspendării: a) existența unor suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea actului administrativ individual defavorabil; sau b) existența pericolului iminent de producere a unor prejudicii ireparabile prin executarea în continuare a actului administrativ individual defavorabil.
În susținerea cererii de suspendare, petentul menționează că, prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2468 din 24 aprilie 2024 este stopată activitatea Primăriei or. Căușeni, raionul Căușeni, de asemenea suspendat contul trezorerial. Cu referire la aceste argumente, Consiliul orășenesc Căușeni a adoptat decizia nr. 5/1 din 2 mai 2024 „Cu privire la asigurarea interimatului funcției de primar al orașului Căușeni”, publicată în Registrul de stat al actelor locale la data de 3 mai 2024.
Art. 34 din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală statuează că, în cazul încetării înainte de termen a mandatului de primar, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar, iar în caz de refuz, consiliul local va împuternici, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuțiile primarului.
Având în vedere că asupra vacanței funcției de primar s-a instituit interimatul până la validarea mandatului de primar nou-ales, argumentele aduse de către petent nu își găsesc suport probator și nu dovedesc probabilitatea survenirii unor pagube iminente. Respectiv, cererea de suspendare a executării actului administrativ nu poate fi admisă.
Pentru motivele arătate și în temeiul art. 32 din Codul electoral nr. 325/2022, art. 14, 17, 87, 88, 162 alin. (1), 167 alin. (2) din Codul administrativ nr. 116/2018 și în conformitate cu Regulamentul de activitate al Comisiei Electorale Centrale, aprobat prin hotărârea nr. 1098/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
-
- Se respinge cererea de suspendare a executării hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 2468 din 24 aprilie 2024, ca fiind neîntemeiată.
- Se respinge cererea prealabilă nr. CEC-7/13798 din 2 mai 2024 a domnului Donțu Anatolie, ca fiind inadmisibilă.
- Prezenta hotărâre se remite spre informare participanților la procedura administrativă.
- Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani (adresa: mun. Chișinău, str. Kiev, nr. 3).
Secretara
Comisiei Electorale Centrale Dana MUNTEANU
Chișinău, 14 mai 2024
Nr. 2520