Nr. 1485 - cu privire la cererea  „SIMPALS” S.R.L. privind autorizarea efectuării sondajului de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor

  • 24.10.2023
  • 696
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la cererea  „SIMPALS” S.R.L. privind autorizarea efectuării sondajului de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor

 

„SIMPALS” S.R.L. a depus la Comisia Electorală Centrală o cerere, înregistrată sub nr. CEC-7/8396 din 19 octombrie 2023, prin care solicită autorizarea efectuării unui sondaj de opinie publică în perioada electorală a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Conform cererii, chestionarea se va efectua în perioada 23 octombrie – 3 noiembrie 2023, pe un eșantion estimat de 500-100 000 de respondenți, în format on-line pe pagina web www.votum.md. Sondajul este comandat și va fi efectuat de „SIMPALS” S.R.L, fără suportarea unor costuri. Publicarea rezultatelor sondajului de opinie publică ar urma să aibă loc pe 3 noiembrie 2023.

Potrivit pct. 28 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023, rezultatele sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor pot fi făcute publice cel târziu cu 2 zile înainte de ziua alegerilor. Astfel, având în vedere dispoziția regulamentară, chestionarea, transmiterea și difuzarea rezultatelor acestuia vor putea fi efectuate până la data de 2 noiembrie 2023, inclusiv.

La examinarea documentelor prezentate, s-a constatat că acestea corespund prevederilor pct. 3, 4 și 8 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023. Întrebarea din chestionar se referă la preferințele politice ale alegătorilor, iar responsabilitatea pentru modalitatea formulării și caracterul acesteia aparține exclusiv entității care va efectua sondajul de opinie.

În temeiul art. 90 alin. (12) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 10, 11 și 28 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea sondajelor de opinie și a exit-pollurilor în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1138/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

1. Se autorizează efectuarea sondajului de opinie publică de către „SIMPALS” S.R.L. în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie 2023.

2. Persoanele implicate în organizarea, efectuarea sondajului de opinie publică, transmiterea și difuzarea rezultatelor acestuia își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.

3. Hotărârea se comunică entității care a solicitat autorizarea sondajului de opinie publică.

4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                           Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 24 octombrie 2023

Nr. 1485