Nr. 2116 - cu privire la contestația nr. CEC-10AP/14 din 19 ianuarie 2019 a domnului Alexandr Topolenco, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă

  • 22.01.2019
  • 3282
  • 0

HOTĂRÎRE

cu privire la contestația nr. CEC-10AP/14 din 19 ianuarie 2019 a domnului Alexandr Topolenco, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă

 

            La data de 19 ianuarie 2019, domnul Alexandr Topolenco, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestație, înregistrată sub nr. CEC-10AP/14, prin care solicită:

  1. examinarea contestației;
  2. verificarea suplimentară a listelor de subscripție depuse în vederea înregistrării sale în calitate de candidat independent la funcția de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă;
  3. abrogarea hotărîrii nr. 18 din 18 ianuarie 2019 a Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 36, or. Ștefan Vodă (în continuare – CECEU nr. 36)  cu privire la cererea privind înregistrarea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat  pentru circumscripția electorală uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă și a simbolului electoral.

Contestatarul, în motivarea contestației, susține că respingerea cererii privind înregistrarea sa în calitate de candidat independent în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă, din motiv că în liste lipsesc seria și/sau numărul actului de identitate ale 52 de persoane, conform Notei informative, nu corespunde realității.

CECEU nr. 36, în referința depusă la Comisie pe data de 21 ianuarie 2019 și înregistrată sub nr. CEC-10AP/14/R, relevă următoarele.

La data de 14 ianuarie 2019, domnul Alexandr Topolenco a depus la CECEU nr. 36 cererea privind înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă, anexînd documentele necesare pentru înregistrare și listele de subscripție, după cum urmează: din 33 de liste de subscripție eliberate, 27 de liste cu 562 semnături ale susținătorilor, 2 liste fără semnătura colectorilor și 2 liste neutilizate, iar alte 2 liste au fost declarate pierdute.

În urma validării datelor introduse în aplicația SIASA – Verificare Liste de Subscripție, Comisia pentru recepționarea și verificarea listelor de subscripție a CECEU nr. 36 a constatat prezența a 564 de semnături pe liste, și nu 562 declarate de grupul de inițiativă în actul de predare-primire.

De asemenea, după rularea aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție s-a generat un tabel cu următoarele rezultate ale verificărilor:

- Act de identitate incorect – 26 susținători;

- Circumscripția de domiciliu incorectă – 17 susținători;

- Data semnării în afara perioadei de colectare – 4 susținători;

- Data semnării incorecte – 1 susținător;

- Date personale incorecte/incomplete – 26 susținători;

- Lipsește actul de identitate – 1 susținător;

- Lipsește semnătura – 2 susținători;

- Regiunea de domiciliu incorectă – 28 susținători;

- Susținătorul se repetă în alte circumscripții – 1 susținător;

- Susținătorul se repetă pe aceeași întrebare – 0 susținători;

- Susținătorul se repetă pe aceeași listă – 2 susținători.

De asemenea, tabelul conține o mențiune despre aceea că numărul de erori poate fi mai mare decît numărul de liste sau susținători prin faptul că lista sau susținătorii pot fi descalificați după mai multe criterii simultan.

Rezultatele acestei verificări au stat la baza întocmirii Notei informative privind rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de către domnul Alexandr Topolenco, candidat independent la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, cu următorul conținut:

În liste lipsesc:

  • semnăturile la 2 persoane;
  • data semnării la 5 persoane;
  • seria și/sau numărul actului de identitate la 52 de persoane;

Alte încălcări:

  • introduse semnături false sau repetate la 2 persoane;
  • incluse persoane care nu locuiesc în localitatea respectivă - 17/ localitatea nu face parte din circumscripția uninominală respectivă - 1;
  • susținătorul se repetă pe aceeași listă - 2.

Din 2 liste (021065, 021070) în care lipsește semnătura colectorului și datele candidatului pentru care s-au colectat semnăturile se exclud 10 persoane.

Potrivit datelor finale, 65 de semnături au fost declarate nule, iar celelalte 499 de semnături ale susținătorilor – valabile.

În consecință, deoarece numărul de 499 de semnături valabile este sub limita minimă necesară pentru  înregistrarea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, conducîndu-se de prevederile art. 86 alin. (1) – (3) din Codul electoral și ale pct. 45 din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1730 din 3 iulie 2018, CECEU nr. 36 a adoptat la 18 ianuarie 2019, prin vot unanim, hotărîrea nr. 18 prin care a respins cererea privind înregistrarea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.36, or. Ștefan Vodă. Hotărîrea respectivă a fost adusă la cunoștința candidatului vizat și înmînată acestuia în termen legal.

În ceea ce privește argumentul invocat de contestatar conform căruia nu ar corespunde realității datele din Nota informativă privind lipsa seriei și numărului actului de identitate la 52 de susținători,  CECEU nr. 36 îl califică drept lipsit de suport faptic și juridic. Criteriile de invalidare „Lipsește seria și actul de identitate”, „Actul de identitate incorect” au fost generate automat în tabelul electronic care se afișează ca rezultat al introducerii datelor susținătorilor în aplicația SIASA – Verificare Liste de Subscripție.

Mai mult, CECEU nr. 36 menționează că, potrivit pct. 43 alin. (2) lit. m) din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, sînt declarate nevalabile și neautentice semnăturile susținătorilor care au înscris incomplet datele de identitate sau nu au completat una sau mai multe rubrici, ori data semnării, seria și numărul actului de identitate reprezintă rubrici din datele de identitate.

În baza motivelor expuse în referință, CECEU nr. 36 solicită respingerea contestației nr. CEC-10 AP/14 din 19 ianuarie 2019, ca fiind una neîntemeiată, cu menținerea în vigoare a hotărîrii contestate.

Examinînd documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

            În conformitate cu art. 72 alin. (1) din Codul electoral, hotărîrile consiliului electoral de circumscripție pot fi contestate la organul electoral ierarhic superior în termen de 3 zile de la adoptarea hotărîrii. Astfel, Comisia reține că termenul legal de depunere a contestației a fost respectat de contestatar, iar contestația corespunde cerințelor de formă și de fond.

Potrivit art. 71 alin. (5) din Codul electoral, în cazul contestării hotărîrii organului electoral, sarcina probării legalității revine acestui organ. Respectiv, din probele prezentate de către CECEU   nr. 36 reiese că pe 14 ianuarie 2019 la organul electoral au fost depuse 29 de liste de subscripție completate pentru susținerea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, ce conțineau un număr de 564 de semnături.

         Potrivit art. 48 alin. (1) din Codul electoral, după primirea listelor de subscripție, organul electoral respectiv începe verificarea autenticității semnăturilor de pe liste, dacă persoanele semnatare au drept de vot, adresa de domiciliu a acestora. Verificarea listelor de subscripție se efectuează în decursul a 5 zile de la data primirii listelor.

          În conformitate cu prevederile art. 86 alin. (1) din Codul electoral, pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul pentru circumscripția uninominală prezintă, în condițiile art. 47 și art. 48, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze.

            Potrivit hotărîrii nr. 18 din 18 ianuarie 2019 a CECEU nr. 36 cu privire la cererea privind înregistrarea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția electorală uninominală nr. 36, Ștefan Vodă și a simbolului electoral, în urma verificării și procesării listelor de subscripție prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție 65 de semnături au fost invalidate din totalul de 564. Listele de subscripție nr. 021070 și 021065 în care sînt incluși 10 susținători au fost considerate neavenite pe motiv că pe ele lipsesc numele candidatului pentru care se dau semnăturile, numele colectorului, precum și semnătura acestuia.

            Subsecvent, în urma excluderii semnăturilor nevalabile și listelor neavenite, numărul necesar de semnături pentru înregistrarea candidatului Alexandr Topolenco s-a redus față de plafonul minim, fiind în număr de 499.

            Conform alin. (3) al art. 86 din Codul electoral, pct. 45 lit. a) din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, pct. 66 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1731 din 3 iulie 2018, dacă la verificarea listelor de subscripție se constată că nu este prezentat numărul necesar de semnături sau, în urma excluderii semnăturilor nevalabile, numărul lor s-a redus față de plafonul minim prevăzut la alin. (1) al art. 86 din Codul electoral, organul electoral refuză înregistrarea candidatului la alegeri.

            Încălcările constatate au fost reflectate de către organul electoral atît în hotărîrea care se contestă, cît și în Nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție, ambele fiind aduse la cunoștința contestatarului în termen de 24 de ore de la adoptarea hotărîrii, fapt pentru care Comisia Electorală Centrală atestă că procedura de examinare a cererii privind înregistrarea domnului Alexandr Topolenco a fost respectată de către CECEU nr. 36.

             Cu toate acestea, din materialele prezentate, Comisia consideră că marja de 1 semnătură lipsă pînă la plafonul minim necesar de 500 de semnături pentru înregistrarea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă și care a constituit motivul de respingere a cererii de înregistrare se poate datora și unei erori mecanice, fapt pentru care trebuie examinată critic. De asemenea, ar trebui examinată critic și eroarea „Data semnării incorectă” constatată de către CECEU nr. 36 în lista de subscripție cu seria 021048, precum și erorile care rezultă din art. 47 alin. (4) Cod electoral.

             În partea ce ține de solicitarea contestatarului de a verifica suplimentar listele de subscripție, Comisia relevă că, potrivit prevederilor art. 86 alin. (1) – (3) din Codul electoral, competența materială de a verifica listele de subscripție și de a adopta o hotărîre, fie de înregistrare a candidatului, fie de respingere a cererii de înregistrare a acestuia, îi revine CECEU nr. 36.

       Pentru motivele menționate și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 47 alin. (4), art. 48 alin. (1), art. 71 alin. (5), art. 72 alin. (1), art. 86 din Codul electoral, al Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1730 din 3 iulie 2018, al Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1731 din 3 iulie 2018, și al pct. 26 lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

  1. Se admite parțial contestația nr. CEC-10AP/14 din 19 ianuarie 2019 a domnului Alexandr Topolenco, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă.
  2. Se anulează integral hotărîrea nr. 18 din 18 ianuarie 2019 emisă de Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 36, or. Ștefan Vodă, prin care s-a respins cererea privind înregistrarea domnului Alexandr Topolenco în calitate de candidat la funcția deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
  3. Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 36, or. Ștefan Vodă va reexamina, în termen proxim, cererea privind înregistrarea domnului Alexandr Topolenco, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36, or. Ștefan Vodă, luînd în considerare obiecțiile și recomandările descrise în partea motivantă a prezentei hotărîri.
  4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina-web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Preşedintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                    Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                             Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 22 ianuarie 2019

Nr. 2116