Nr. 2220 - cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/33 din 30 ianuarie 2019 a domnului Urecheanu Sergiu, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului politic Partidul Nostru în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău

  • 02.02.2019
  • 4292
  • 0

H O T Ă R Î R E

cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/33 din 30 ianuarie 2019 a domnului

Urecheanu Sergiu, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat

în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului politic Partidul Nostru

în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău

 

La 30 ianuarie 2019, domnul Urecheanu Sergiu, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului politic Partidul Nostru în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestaţie, înregistrată sub nr. CEC-10 AP/33, prin care solicită:

1) anularea hotărîrii nr. 23 din 28 ianuarie 2019 a Consiliului electoral al circumscripției uninominale nr. 25, municipiul Chișinău (în continuare – CECEU nr. 25);

2) remiterea contestației spre reexaminare CECEU nr. 25.

 

În motivarea contestaţiei, autorul arată că la 23 ianuarie 2019 a depus la CECEU nr. 25 demersul privind înregistrarea în calitate de candidat la funcția de deputat din partea Partidului politic Partidul Nostru în circumscripția uninominală nr. 25 cu setul de documente prevăzute de Codul electoral, inclusiv 29 liste de subscripție cu 632 de semnături ale susținătorilor.

Accesînd întîmplător pagina web a CECEU nr. 25, contestatarul la 29 ianuarie 2019 a aflat că la 28 ianuarie 2019 CECEU nr. 25 a adoptat hotărîrea nr. 23, prin care a refuzat să-l înregistreze în calitate de candidat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău.

            În opinia autorului contestației, partea rezolutivă a hotărîrii contravine părții descriptive. Pe de o parte, CECEU nr. 25 a constatat că materialele depuse de către acesta corespund rigorilor Codului electoral, dar, pe de altă parte, a refuzat să-l înregistreze în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău.

Referitor la nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție, autorul contestației menționează că aceasta i-a fost prezentată în seara zilei de 29 ianuarie 2019.

Examinînd nota informativă, contestatarul a constatat că din cele 632 de semnături prezentate, din diferite motive CECEU nr. 25 a declarat nule 143 de semnături și a considerat valabile 486 de semnături, număr de semnături insuficient pentru înregistrare în calitate de concurent electoral.

Autorul contestației arată că potrivit notei informative au fost declarate nule:

- 77 de semnături pe motivul indicării incorecte a circumscripției de domiciliu;

- 23 de semnături pentru că susținătorii se repetă și în alte circumscripții;

- 3 semnături pe motiv că data semnării este în afara perioadei de colectare.

Contestatarul consideră că 77 de semnături au fost declarate nule din cauza discrepanței dintre harta circumscripțiilor uninominale plasată pe pagina web a Guvernului și harta circumscripțiilor uninominale din municipiul Chișinău de pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale în privința razei teritoriale a secției de votare nr. 25/16. Autorul contestației menționează că, potrivit Hotărîrii Guvernului nr. 970 din 15 noiembrie 2017, raza teritorială a secției de votare menționate cuprinde bd. Dacia nr. 42, 44, 44/5, 44/7 și str. Independenței nr. 50, 54, 54/1 și, prin urmare, este în drept să colecteze semnături de la alegători care locuiesc la adresele respective.

Cu privire la 23 de semnături declarate nule, deoarece susținătorii se repetă și în alte circumscripții, în opinia autorului contestației, CECEU nr. 25 nu a ținut cont de prevederile pct. 8 din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1730 din 3 iulie 2018, conform cărora, dacă alegătorul a susținut mai mulți candidați, se consideră valabilă semnătura aplicată prima conform datei din lista de subscripție, celelalte semnături nu vor fi valabile, și nu a verificat cîte semnături din cele 23 declarate nule au fost aplicate primele și cîte ulterior.

Totodată, contestatarul susține că toate semnăturile au fost colectate în perioada 5-22 ianuarie 2019 cînd a fost permisă colectarea semnăturilor.

Prin urmare, contestatarul consideră că hotărîrea nr. 23 din 28 ianuarie 2019 este contradictorie, neargumentată, neîntemeiată și lipsită de temei legal.

 

CECEU nr. 25, în referința depusă la Comisie pe data de 31 ianuarie 2019 și înregistrată sub nr. CEC-10AP/33/R, relevă următoarele.

La 23 ianuarie 2019, contestatarul a depus la CECEU nr.25 un demers, prin care a solicitat înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, anexînd listele de subscripție și alte documente necesare pentru înregistrare.

Conform „Notei informative privind listele de subscripție care conțin semnăturile susținătorilor candidatului” din numărul total de 40 de liste de subscripție au fost recepționate 11 liste de subscripție necompletate și 29 completate care conțin 632 de semnături ale susținătorilor.

În urma verificării listelor de subscripție prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție, au fost constatate următoarele încălcări ale prevederilor Codului electoral:

  • data semnării în afara perioadei de colectare la 3 susținători:
  • lista de subscripție nr.034472- rubrica 28, 29;
  • lista de subscripție nr.034473- rubrica 30.
  • datele personale incomplete/incorecte la 54 susținători;
  • act de identitate incorect la 29 susținători;
  • susținătorul are statut de decedat – 2 cazuri;
  • susținătorul se repetă în alte circumscripții – 23 cazuri;
  • susținătorul se repetă pe aceeași întrebare (aceeași persoană se regăsește de mai multe ori în listele de subscripție prezentate) – 2 cazuri.

În total, au fost stabilite 486 de semnături valabile și 143 de semnături nule și neavenite.

Totodată, numărul de erori este mai mare decît numărul de susținători, fiind atestate cazuri de descalificare după mai multe criterii simultan, reflectate în „Nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de domnul Urecheanu Sergiu” întocmită la 28 ianuarie 2019 și „Raportul privind rezultatul verificării prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție”.

Referitor la argumentul contestatarului precum că „77 semnături ale susținătorilor au fost declarate nule pe motivul indicării incorecte a circumscripției de domiciliu”, din motiv ca acesta din urmă s-a ghidat de hotarele circumscripției uninominale nr.25 de pe un oarecare link/adresă, care nu corespunde cu datele conform hărții circumscripțiilor mun. Chișinău de pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, acesta este nefondat, deoarece la constituirea secțiilor de votare prin hotărîrea nr.21 din 19.01.2019 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în circumscripția electorală uninominală nr.25 municipiul Chișinău” CECEU nr. 25 s-a condus de prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 970 din 15.11.2017 „Cu privire la aprobarea circumscripțiilor uninominale permanente” și a Dispoziției nr.15-d din 18.01.2019 „Cu privire la secțiile de votare și descrierea hotarelor lor” emisă de Primarul General al mun. Chișinău.

Declarațiile contestatarului precum că „organul electoral a încetat de drept activitatea grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a domnului Urecheanu Sergiu, deși eu nu am înaintat o asemenea cerință” sînt considerate irelevante și nu pot fi invocate la această etapă, ori CECEU nr.25 la cererea solicitantului a înregistrat prin hotărîrea nr. 12 din 30 decembrie 2018 grupul de inițiativă conform pct. 19, pct. 22 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1731 din 3 iulie 2018, care avea menirea de a colecta semnături ale susținătorilor, de a asigura autenticitatea semnăturilor, întocmirea și sistematizarea listelor de subscripție.

În consecință, prin prisma prevederilor art. 86 din Codul electoral, CECEU nr. 25 a constatat că numărul semnăturilor valabile nu permit înregistrarea domnului Sergiu Urecheanu în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Astfel, pentru motivele arătate, CECEU nr. 25 solicită respingerea contestației nr. CEC-10 AP/33 din 30 ianuarie 2019, ca fiind una neîntemeiată și nefondată, cu menținerea în vigoare a hotărîrii contestate.

 

Examinînd documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

În conformitate cu art. 72 alin. (1) din Codul electoral, hotărîrile consiliului electoral de circumscripție pot fi contestate la organul electoral ierarhic superior în termen de 3 zile de la adoptarea hotărîrii. Astfel, Comisia reține că termenul legal de depunere a contestației a fost respectat de contestatar și contestația corespunde tuturor cerințelor de formă și de fond.

Potrivit art. 71 alin. (5) din Codul electoral, în cazul contestațiilor privind hotărîrile organelor electorale, sarcina probării legalității revine acestor organe. Respectiv, conform probelor prezentate de CECEU nr. 25, în data de 23 ianuarie 2019, la organul electoral au fost depuse 40 de liste de subscripție pentru susținerea domnului Sergiu Urecheanu în calitate de candidat pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, dintre care 11 liste de subscripție necompletate și 29 completate care conțin 632 de semnături ale susținătorilor.

Potrivit art. 48 alin. (1) din Codul electoral, după primirea listelor de subscripție, organul electoral respectiv începe verificarea autenticității semnăturilor de pe liste, dacă persoanele semnatare au drept de vot, adresa de domiciliu a fiecărui semnatar. Verificarea listelor de subscripție se efectuează în decursul a 5 zile de la data primirii listelor.

În conformitate cu prevederile art. 86 alin. (1) din Codul electoral, pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul pentru circumscripția uninominală prezintă, în condițiile art. 47 și art. 48, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze.

Examinînd modul de întocmire a listelor de subscripție prin prisma prevederilor art. 47, 48 din Codul electoral și ale Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare a listelor de subscripție, CECEU nr. 25 a constatat următoarele:

  • data semnării în afara perioadei de colectare la 3 susținători:
  • lista de subscripție nr.034472 - pozițiile 28, 29;
  • lista de subscripție nr.034473 - poziția 30;
  • datele personale incomplete/incorecte la 54 susținători;
  • act de identitate incorect la 29 susținători;
  • susținătorul are statut de decedat - 2 cazuri;
  • susținătorul se repetă în alte circumscripții - 23 cazuri;
  • susținătorul se repetă pe aceeași întrebare (aceeași persoană se regăsește de mai multe ori în listele de subscripție prezentate) - 2 cazuri;
  • circumscripția de domiciliu incorectă – 77 de cazuri.

În urma verificării semnăturilor, CECEU nr. 25, din 629 de semnături verificate, a declarat nule și neavenite 143 de semnături, iar 486 de semnături le-a validat.

Încălcările constatate au fost reflectate de către organul electoral în Nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție.

La 16 noiembrie 2018, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărîrea nr. 1096 „Cu privire la modificarea anexei nr. 1 la Hotărîrea Guvernului nr. 970/2017”, publicată în Monitorul Oficial nr. 423/1130 din 9 noiembrie 2018, prin care secția de votare nr. 15 din circumscripția uninominală nr. 23, municipiul Chișinău a fost substituită cu secția de votare nr. 16 din circumscripția uninominală nr. 25, mun. Chișinău, iar secția de votare nr. 16 din circumscripția uninominală nr. 25, mun. Chișinău – cu secția de votare nr. 15 din circumscripția uninominală nr. 23, mun. Chișinău.

În condițiile art. 47 alin. (1) și art. 86 alin. (1) din Codul electoral, în cazul alegerilor parlamentare în circumscripții uninominale, semnăturile în susținerea candidatului se colectează numai în circumscripția uninominală unde intenționează să candideze.

Prin urmare, în procesul de colectare a semnăturilor contestatarul și grupul de inițiativă înregistrat de CECEU nr. 25 urmau să se conducă de prevederile legale citate și să colecteze semnăturile în susținerea acestuia în limita hotarelor circumscripției electorale uninominale nr. 25, mun. Chișinău, așa cum au fost stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr. 1096 din 16 noiembrie 2018.

Mai mult, Hotărîrea a fost adusă la cunoștință publică prin publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova cu suficient timp pînă la începerea perioadei de colectare a semnăturilor, iar necunoașterea acesteia nu absolvă contestatarul și grupul de inițiativă de obligația de a colecta semnăturile numai în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău.

Referitor la constatarea că susținătorul se repetă în alte circumscripții, aceasta a fost făcută obiectiv prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție.

În acest context, Comisia concluzionează că cerințele domnului Urecheanu Sergiu privind anularea hotărîrii nr. 23 din 28 ianuarie 2019 a CECEU nr. 25 și remiterea contestației acestuia spre reexaminare urmează să fie respinse.

Pentru motivele arătate și în temeiul art.18 alin. (2), art. 49 alin. (1) lit. b), art. 72 alin. (1), art. 86 alin. (1) din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, pct. 26 lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare şi soluţionare a contestaţiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

1. Se respinge contestația nr. CEC-10AP/33 din 30 ianuarie 2019 a domnului Urecheanu Sergiu, pretendent la calitatea de candidat din partea Partidului politic Partidul Nostru pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău.

2. Se menține hotărîrea nr. 23 din 28 ianuarie 2019 emisă de Consiliul electoral al circumscripției uninominale nr. 25, municipiul Chișinău prin care s-a respins cererea privind înregistrarea domnului Sergiu Urecheanu în calitate de candidat din partea Partidului politic Partidul Nostru pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 25, municipiul Chișinău.

3. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Preşedintele
Comisiei Electorale Centrale                                                                                  Alina RUSSU

 

Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                            Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 02 februarie 2019

Nr. 2220