Nr. 2262 - cu privire la contestația nr. CEC-10AP/47 din 3 februarie 2019 a domnului Victor Bogatico, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” în circumscripția uninominală nr. 4, or. Rîșcani

  • 08.02.2019
  • 3407
  • 0

HOTĂRÎRE

cu privire la contestația nr. CEC-10AP/47 din 3 februarie 2019 a domnului Victor Bogatico, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” în circumscripția uninominală nr. 4, or. Rîșcani

 

           La data de 3 februarie 2019, domnul Victor Bogatico, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” în circumscripția uninominală nr. 4, or. Rîșcani, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestație, înregistrată sub nr. CEC-10AP/47, prin care solicită:

      1) admiterea integrală a contestației;

      2) abrogarea integrală a hotărîrii nr. 71 din 31 ianuarie 2019 emisă de Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 4, or. Rîșcani (în continuare – CECEU nr. 4), prin care domnului Victor Bogatico i-a fost refuzată înregistrarea în calitate de candidat la funcția de deputat în circumscripție electorală nr. 4, or. Rîșcani din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019;

       3) emiterea unei hotărîri, prin care CECEU nr. 4 să fie obligat să înlăture încălcările și greșelile comise la adoptarea hotărîrii și să adopte o hotărîre legală și întemeiată cu privire la demersul de înregistrare a domnului Victor Bogatico în calitate de candidat la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr. 4, or. Rîșcani din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

     

          Contestatarul, în motivarea contestației, arată că, prin hotărîrea nr. 71 din 31 ianuarie 2019, CECEU nr. 4 a refuzat să-l înregistreze pe domnul Victor Bogatico în calitate de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe circumscripția electorală uninominală nr. 4, or. Rîșcani din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”.

          Conform hotărîrii, drept temei principal de refuz este necorespunderea materialelor cu rigorile Codului electoral.

          Astfel, potrivit hotărîrii CECEU nr. 4, din cei 609 de susținători, datele a 151 de susținători sînt eronate, care anume însă și ce constituie erori pentru organul electoral în hotărîre nu este indicat.

          În nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție, organul electoral a menționat faptul că au fost excluse semnături completate de aceeași mînă, însă nu a indicat o cifră concretă a semnăturilor declarate nule potrivit acestui criteriu.

         Totodată, CECEU nr. 4 a indicat în nota informativă 61 de persoane care nu locuiesc în localitatea respectivă.

          În acest sens, contestatarul menționează că faptul respectiv nu este o eroare a colectorului și nici a pretendentului la funcția de deputat, ci o eroare a oficiului cadastral teritorial sau a oficiului de eliberare a actelor de stare civilă care au stabilit în buletinele de identitate ale persoanelor din satul Nihoreni, raionul Rîșcani, viza de domiciliu în orașul Rîșcani.

          Avînd în vedere prevederile pct. 19 din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1730 din 3 iulie 2018, care prevede că domiciliul candidatului se înscrie în baza actului de identitate valabil, membrul grupului de inițiativă nu putea să indice o altă adresă decît cea din actul de identitate.

 

         CECEU nr. 4, în referința depusă la Comisie pe data de 3 februarie 2019 și înregistrată sub nr. CEC-10AP/47/R, relevă următoarele.

          La data de 24 ianuarie 2019, domnul Victor Bogatico a depus la CECEU nr. 4 un demers, prin care a solicitat înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din  24 februarie 2019, anexînd documentele necesare pentru înregistrare și listele de subscripție în număr de 34, care conțin 604 semnături ale susținătorilor.

          În urma verificării listelor de subscripție, atît sub aspect cantitativ cît și calitativ, a fost întocmită o Notă informativă, conform pct. 44 din regulament, cu următoarele rezultate:

        1) în unele liste de subscripție au fost depistate 38 de persoane, susținători de pe listă cu acte de identitate incorecte;

        2) în listele de subscripție examinate au fost stabilite 61 de persoane, susținători de pe liste cu circumscripția de domiciliu incorectă, iar la 7 susținători de pe listele de subscripție a fost înscrisă eronat data semnării;

        3) din listele de subscripție examinate au fost excluși 45 de susținători, deoarece datele au fost înscrise cu greșeli (date eronate, efectuate multiple corectări).

          Prin urmare, din totalul de 34 de liste de subscripție ce conțin un număr de 609 de semnături, CECEU nr. 4 a declarat valabile 458 de semnături, iar nule și neavenite – 151.         

         Astfel, CECEU nr. 4 a constatat că numărul semnăturilor valabile nu permite înregistrarea domnului Victor Bogatico în calitate de candidat pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

         În asemenea circumstanțe, CECEU nr. 4 solicită respingerea contestației nr. CEC-10AP/47 din 3 februarie 2019, ca fiind neîntemeiată și nefondată, cu menținerea în vigoare a hotărîrii contestate.

 

          Examinînd materialele prezentate, Comisia constată următoarele.

          Conform art. 72 alin. (1) din Codul electoral, hotărîrile consiliului electoral de circumscripție pot fi atacate la organul electoral ierarhic superior în termen de 3 zile de la adoptarea hotărîrii. Comisia atestă că termenul legal de depunere a contestației a fost respectat de contestatar, iar contestația corespunde tuturor cerințelor de formă și de fond.

Potrivit art. 71 alin. (5) din Codul electoral, în cazul contestării hotărîrii organului electoral, sarcina probării legalității revine acestui organ.

Din materialele prezentate de către CECEU nr. 4, rezultă că pe 24 ianuarie 2019 la organul electoral au fost depuse 34 de liste de subscripție pentru susținerea domnului Victor Bogatico în calitate de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe circumscripția electorală uninominală nr. 4, or. Rîșcani din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”, ce conțineau un număr de 609 de semnături.

            În conformitate cu prevederile art. 48 alin. (1) din Codul electoral, după primirea listelor de subscripție, organul electoral respectiv începe verificarea: dacă semnăturile de pe liste sînt autentice, dacă persoanele semnatare au drept de vot, precum și adresa de domiciliu a acestora. Verificarea se efectuează în decursul a 5 zile de la data primirii listelor.

           Conform art. 86 alin. (1) din Codul electoral, pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul pentru circumscripția uninominală prezintă, în condițiile art. 47 și art. 48, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze.

          Astfel, în urma verificării listelor de subscripție prezentate de domnul Victor Bogatico, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019,  CECEU nr. 4 a invalidat 61 de semnături ale susținătorilor pe motiv că aceștia nu locuiesc în localitatea unde au fost colectate semnături.

 

          Analizînd contestația, precum și audiind contestatarul în ședință, Comisia admite existența unui conflict de adrese în cadrul programelor automatizate, de vreme ce în actul de identitate al susținătorului figurează în calitate de domiciliu orașul Rîșcani și, respectiv, susținătorul în lista de subscripție a indicat domiciliul potrivit actului de identitate, pe cînd sistemul automat arondează susținătorul cu domiciliul în orașul Rîșcani la satul Nihoreni.

          În context, contestatarul aduce drept exemplu adresa de pe str. O. Coșevoi din or. Rîșcani, care se găsește la hotarul dintre orașul Rîșcani și satul Nihoreni și aceasta în baza de date este atribuită satului Nihoreni, r. Rîșcani.

 

          În acest sens, la data de 6 februarie 2019, în ședința publică a Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia s-a examinat contestația în cauză, domnul Victor Bogatico a recunoscut faptul că dumnealui personal, în momentul colectării semnăturilor, cunoștea despre existența acestui conflict de adrese.

Mai mult, exercitînd funcția de primar al orașului Rîșcani, domnul Victor Bogatico nu a întreprins măsuri în vederea soluționării acestui conflict de adrese.

         Din aceste considerente, Comisa conchide că domnul Victor Bogatico, în procesul de colectare a semnăturilor, urma să țină cont de acest fapt și să evite colectarea semnăturilor de la susținători cu domiciliul pe una din aceste adrese.

         În aceeași ordine de idei, art. 48 alin. (3) prevede că persoanele care colectează semnăturile în listele de subscripție sînt responsabile de asigurarea autenticității datelor din acestea.

 

         Totodată, CECEU nr. 4 a exclus 45 de semnături, deoarece datele semnatarilor au fost completate cu diferite încălcări. Examinînd modul de întocmire a listelor de subscripție, se constată  că în listele cu nr. 001912 (pozițiile 3 și 7), nr. 001913 (pozițiile 4 și 6), nr. 001914 (poziția 4), nr. 001915 (pozițiile 14 și 15), nr. 001924 (pozițiile 19, 23-25, 28), nr. 001925 (poziția 5), nr. 001933 (pozițiile 2, 7 și 13), nr. 001937 (poziția 5), nr. 001941 (poziția 3 și 9), nr. 001943 (poziția 23), nr. 001949 (pozițiile 8 și 9), în total 22 de semnături, au fost declarate nule și neavenite pe motiv că datele susținătorilor au fost scrise cu multiple corectări nesemnificative.

          În acest sens Comisia reține că, deși CECEU nr. 4 nemotivat nu a supus verificării pozițiile sus-enumerate, totuși aceste 22 de semnături nu ar schimba situația de jure, întrucît nu sînt suficiente pentru a permite domnului Victor Bogatico să obțină pragul minim necesar prevăzut la art. 86 alin. (1) din Codul electoral.      

 

          Pentru motivele arătate și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 47-48, art. 71 alin. (1), art. 72 alin. (1), art. 86 alin. (3) din Codul electoral, al Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat  prin hotărîrea CEC nr. 1730 din 3 iulie 2018 și pct. 26 lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

1. Se respinge contestația nr. CEC-10AP/47 din 3 februarie 2019 a domnului Victor Bogatico, pretendent la calitatea de candidat pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 4, or. Rîșcani din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                   Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                     Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chișinău, 08 februarie 2019

Nr. 2262