Nr. 2168 - cu privire la efectele executării Deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023 (dosarul nr. 3a-1467/23)

  • 26.01.2024
  • 696
  • 0
H O T Ă R Â R E
cu privire la efectele executării Deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023
(dosarul nr. 3a-1467/23)
 
Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci nr. 1/8, municipiul Chișinău (în continuare – CECEC Bubuieci nr. 1/8) a adoptat hotărârea nr. 44-c din 21 noiembrie 2023 „Cu privire la examinarea contestației domnului Percemlî Alexei, candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Prin hotărârea respectivă, CECEC Bubuieci nr. 1/8 a admis parțial contestația depusă de domnul Alexei Percemlî, prin care se solicită anularea hotărârii nr. 9 din 5 octombrie 2023 a Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci nr. 1/8 „Cu privire la înregistrarea domnului Umaneț Leonid în calitate de candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău”, și a declarat inadmisibilă cerința privind adoptarea unei hotărâri prin care să se refuze înregistrarea candidatului la funcția de primar, ca fiind depusă peste termenul stabilit de lege.
Fiind supusă controlului judiciar, prin decizia irevocabilă a Curții de Apel Chișinău (dosarul nr. 3a-1467/23) din 14 decembrie 2023, menținută prin Încheierea Curții Supreme de Justiție (dosarul nr. 3ra-1223/23) din 22 decembrie 2023, s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a domnului Umaneț Leonid în cursa electorală.
Prin aceeași decizie, instanța a anulat integral hotărârea nr. 44-c din 21 noiembrie 2023 și a obligat organul electoral să emită actul administrativ individual cu privire la retragerea hotărârii nr. 9 din 5 octombrie 2023 „Cu privire la cererea de înregistrare a domnului Umaneț Leonid în calitate de candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău”.
Drept urmare, CECEC Bubuieci nr. 1/8 a adoptat hotărârea nr. 47 din 27 decembrie 2023 „Cu privire la executarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023”, prin care și-a retras/revocat hotărârea nr. 9 din 5 octombrie 2023 de înregistrare a domnului Umaneț Leonid în calitate de concurent electoral. Ca urmare a examinării acțiunii în contencios administrativ, înaintate de destinatarul actului administrativ, instanța de fond a respins-o ca nefondată. În hotărârea sa din 15 ianuarie 2024 (dosarul nr. 3-27/2024) instanța a constatat:
„[…] autoritatea publică pârâtă, emitent al deciziei contestate – Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale comunale Bubuieci nr.1/8, nu a avut dreptul discreționar de a opta între mai multe soluții posibile corespunzătoare scopul legii așa cum prevede legiuitorul în art.16 din Codul administrativ, ci era obligat să execute actul judecătoresc definitiv - decizia Curții de Apel Chișinău din 14.12.2023, care a devenit irevocabilă conform încheierii Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, având în vedere reglementarea constituțională a caracterului obligatoriu al hotărârii judecătorești definitive (art.120 din Constituția Republicii Moldova). În asemenea circumstanțe, instanța de judecată consideră că, constatarea nulității unui asemenea act administrativ, adică a actului administrativ emis în vederea executării unui act judecătoresc a priori nu este posibilă. Or, în caz contrar s-ar încălca grav principiul securității raporturilor juridice.”
Examinând în ordine de apel litigiul (dosarul nr. 3a-118/24), Curtea de Apel Chișinău a adoptat la 26 ianuarie 2024 decizia potrivit căreia a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău din 15 ianuarie 2024 cu privire la respingerea ca fiind nefondată a acțiunii domnului Leonid Umaneț,  în care ultimul solicită constatarea nulității hotărârii nr. 47 din 27 decembrie 2023 a CECEC Bubuieci nr. 1/8. Decizia Curții este executorie de la emitere, însă cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Totodată, CECEC Bubuieci nr. 1/8 a emis hotărârea nr. 46 din 1 decembrie 2023, prin care, în temeiul art. 37 alin. (1) lit. n), 84 alin. (5) și 174 alin. (2) din Codul electoral nr. 325/2022, a dispus infirmarea legalității alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, hotărâre care a fost contestată de către Leonid Umaneț, candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău.
Fiind învestită cu judecarea cauzei, prima instanță, prin hotărârea din 15 decembrie 2023 (dosarul nr. 3-3591/2023), a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea în contencios administrativ înaintată de către Leonid Umaneț privind anularea integrală a hotărârii nr. 46 din 1 decembrie 2023 „Cu privire la infirmarea legalității alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău” și adoptarea unei noi hotărâri prin care să fie obligat CECEC Bubuieci nr. 1/8 să emită hotărârea de confirmare a legalității alegerilor locale generale pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău.
Comisia subliniază că la momentul examinării litigiului de către instanță și emiterii hotărârii menționate mai sus, exista deja decizia Curții de Apel Chișinău, conform căreia completul a conchis că în  doctrină un act administrativ este ilegal, dacă la momentul emiterii acestuia la bază au stat: circumstanțe care s-au dovedit a fi greșite. Astfel, momentul decisiv pentru a aprecia ilegalitatea actului administrativ îl constituie situația valabilă la momentul emiterii actului - ceea ce ar prezuma că la emiterea actului autoritatea publică competentă a admis încălcarea normelor legale în vigoare, fapt absolut confirmat în cazul de față.
Subsidiar, pe baza probelor administrare în cadrul litigiilor ce au avut ca obiect hotărârile nr. 9 din 5 octombrie și nr. 44-c din 21 noiembrie 2023, s-a stabilit că în cadrul votării hotărârii CECEC Bubuieci nr. 1/8 privind înregistrarea domnului Leonid Umaneț în cursa electorală au fost admise încălcări ale prevederilor art. 35 alin. (10) din Codul electoral și ale Regulamentului de activitate al consiliului electoral de circumscripție în perioada electorală, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1100/2023. Încălcarea s-a referit la numărul de voturi date pentru hotărârea nr. 9 din 5 octombrie 2023. Conform pct. 41 și 42 din regulament, în vederea realizării atribuțiilor stabilite de Codul electoral, consiliul electoral de circumscripție adoptă hotărâri prin vot deschis cu votul majorității absolute a membrilor. Fiecare membru se pronunță cu votul său ,,pentru” sau ,,împotrivă”. În caz de paritate de voturi, procedura de votare se va repeta. Dacă egalitatea de voturi se înregistrează repetat, actul administrativ individual se consideră respins. Membrii consiliului electoral de circumscripție care nu sunt de acord cu hotărârile adoptate au dreptul să-și exprime opinia separată, care se prezintă în scris în termen de 24 de ore de la adoptarea hotărârii și se anexează la procesul-verbal al ședinței.
Punctul 42 din regulament stipulează că hotărârile adoptate se semnează de către președintele consiliului electoral de circumscripție chiar dacă a votat împotriva adoptării acestora, iar în cazul lipsei acestuia de către secretarul consiliului electoral de circumscripție.
Prin urmare, examinând extrasul din Procesul-verbal nr. 9 al ședinței din 5 octombrie 2023, Comisia constată că la aceasta au fost prezenți 4 membri: Svetlana Cojocaru – președinte, Olga Moraru – secretar, Larisa Vrabie și Cristina Dumbravă. Au lipsit de la ședință: Larisa Baccelea, Svetlana Golub și Svetlana Postolachi. Având în vedere că, prin hotărârea nr. 39 din 26 septembrie 2023 a Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr. 1, a fost stabilită componența numerică a CECEC Bubuieci nr. 1/8 în număr de 7 membri, iar 4 au fost prezenți la ședință, Comisia conchide că ședința a avut caracter deliberativ, fiind posibilă adoptarea actelor administrative.
Or, normele mai sus menționate statuează că, în perioada electorală, consiliul electoral de circumscripție adoptă hotărâri cu votul majorității absolute a membrilor. Conform art. 135 alin. (3) din Codul administrativ, majoritatea absolută reprezintă cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor organului colegial. Deci, în situația descrisă, CECEC Bubuieci nr. 1/8 urma să adopte hotărâri cu votul a cel puțin 4 membri din cei 7.
În Procesul-verbal nr. 9 al ședinței din 5 octombrie 2023 este consemnat că, potrivit rezultatelor votării proiectului privind examinarea cererii de înregistrare a domnului Leonid Umaneț în calitate de candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, 3 dintre membrii prezenți au dat vot pentru și un membru a dat vot împotrivă. Procedural, la votarea hotărârii nr. 9 din 5 octombrie 2023 „Cu privire la înregistrarea domnului Leonid Umaneț în calitate de candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău” nu a fost acumulat numărul necesar de voturi și, prin urmare, hotărârea nu poate fi considerată ca fiind adoptată. În pofida acestui fapt, CECEC Bubuieci nr. 1/8, reprezentat de președintele acestuia, a semnat actul administrativ cu încălcarea procedurii, viciind astfel procesul electoral propriu-zis.
În cazul de față Comisia atestă că procesul electoral desfășurat în circumscripția Bubuieci a fost viciat prin aplicarea eronată a normelor procedurale și materiale, atât de către președintele organului electoral prin semnarea actului administrativ privind înregistrarea domnului Leonid Umaneț în calitate de candidat la funcția de primar, cât și de către candidatul care a indus în eroare organul electoral prin prezentarea unui document de confirmare a înmatriculării sale la studii serale, în loc de a prezenta copia de pe diploma de studii în condițiile art. 68 alin. (1) lit. j) din Codul electoral.
Pentru motivele de fapt și de drept enunțate supra, având în vedere prevederile art. 176 și 177 din Codul electoral, conform cărora hotărârea cu privire la declararea alegerilor nule se adoptă de către Comisia Electorală Centrală în baza hotărârilor consiliilor electorale de circumscripție respective, dacă în cadrul operațiunilor electorale au fost comise încălcări ale Codului electoral care au influențat rezultatele votării și atribuirea mandatelor, Comisia Electorală Centrală consideră judicios de a declara nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar desfășurate în circumscripția comunală Bubuieci nr. 1/8 în zilele de 5 și 19 noiembrie 2023 și dispunerea votării repetate cu excluderea subiecților care se fac vinovați de comiterea faptelor contrare normelor legale.
Potrivit art. 177 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022, votarea repetată se efectuează în conformitate cu prevederile Capitolelor X și XI și se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare.
 
În temeiul art. 27 lit. t), 32, 43 alin. (3) și (4), 102 alin. (6) lit. b), 176 și 177 din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se declară nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, desfășurate în zilele de 5 și 19 noiembrie 2023.
2. Se stabilește, pentru data de 11 februarie 2024, votarea repetată pentru  alegerea primarului comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, în baza acelorași date din listele electorale, cu includerea în buletinul de vot a candidaților care au participat în turul întâi de scrutin, în ordinea stabilită de Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci nr. 1/8, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea Partidului Politic Mișcarea Alternativa Națională. 
3. Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci nr. 1/8 va modifica hotărârile nr. 25 din 14 octombrie 2023 „Cu privire la aprobarea textului buletinului de vot la alegerea primarului comunei Bubuieci, municipiul Chișinău” și nr. 28 din 14 decembrie 2023 „Cu privire la stabilirea ordinii de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023”, prin excluderea textului referitor la concurentul electoral a cărui înregistrare a fost retrasă.
4. Se revocă din componența Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci nr. 1/8 doamna Cojocaru Svetlana, care a exercitat funcția de președinte al acestuia.
5. Consiliul comunal Bubuieci, municipiul Chișinău, va desemna o altă candidatură în componența Consiliului electoral al circumscripției electoral comunale Bubuieci nr. 1/8, cel târziu către data de 2 februarie 2024.
6. Concurenții electorali înscriși în buletinul de vot vor prezenta rapoartele privind finanțarea campaniei electorale conform art. 58 din Codul electoral nr. 325/2022. 
7. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresă: str. Teilor nr. 4, municipiul Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chişinău, 26 ianuarie 2024
Nr. 2168