Nr. 4325 - cu privire la rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, la situația din 2 octombrie 2020

  • 06.10.2020
  • 1003
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali

în campania electorală pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova

din 1 noiembrie 2020, la situația din 2 octombrie 2020

 

În temeiul prevederilor art. 43 alin. (1) din Codul electoral, ale pct. 24 subpct. 1) din Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2704 din 17 septembrie 2019, cu modificările ulterioare (în continuare – regulament), precum și potrivit Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4103 din 15 august 2020, concurenții electorali candidați pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova prezintă Comisiei Electorale Centrale, în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral” și, ulterior, săptămânal, rapoarte privind finanțarea campaniei electorale.

Conform programului calendaristic, la 2 octombrie 2020 a început campania electorală, pentru această dată fiind fixată prima raportare a concurenților electorali înregistrați.

Astfel, până la data de 2 octombrie 2020, pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, au fost înregistrați următorii candidați concurenți electorali:

  • Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
  • Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr;
  • Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova;
  • Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor;
  • Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”;
  • Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit art. 41 alin. (2) din Codul electoral și pct. 6 din regulament, concurenții electorali candidați pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au informat Comisia despre deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”, după cum urmează:

  • concurentul electoral Renato Usatîi a înștiințat Comisia la data de 17 septembrie că pe 16 septembrie a deschis contul;
  • concurentul electoral Andrei Năstase a informat Comisia la data de 29 septembrie că pe 28 septembrie a deschis contul;
  • concurentul electoral Igor Dodon a înștiințat Comisia la data de 1 octombrie că pe 1 octombrie a deschis contul;
  • concurentul electoral Maia Sandu a informat Comisia la data de 2 octombrie că în aceeași zi, 2 octombrie, a deschis contul.

Potrivit art.41 alin. 2, lit. c)  din Codul electoral și  pct. 6 lit. c) din regulamentconcurentul electoral care nu-şi deschide un cont la bancă cu menţiunea „Fond electoral” informează despre aceasta Comisia Electorală Centrală şi  desfăşoară doar activităţi de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare.

În acest sens, în data de 5 octombrie curent, concurentul electoral Tudor Deliu, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 a informat Comisia despre faptul că  nu are deschis cont la bancă cu mențiunea „Fond electoral.

Concurentul electoral Violeta Ivanov, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnată de  Partidului Politic „Șor”, la data de 2 octombrie 2020 a prezentat un demers prin care a informat Comisia despre faptul că în data de 30 septembrie a obținut certificatul de atribuire a codului fiscal și emiterea ștampilei, menționând despre notificarea anterioară cu privire la aceea că s-a adresat mai multor bănci cu solicitarea de a-i fi deschis contul cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, însă a primit răspunsuri negative și evazive, la demers fiind anexată corespondența cu o bancă comercială. Totodată, a informat că prezintă Raportul privind finanțarea campaniei electorale fără datele bancare ale candidatului.

Rapoartele privind finanțarea campaniei electorale la situația din 2 octombrie 2020 au fost prezentate de următorii concurenții electorali:

  • Renato Usatîi;
  • Andrei Năstase (raportul este prezentat la data de 3 octombrie 2020);
  • Violeta Ivanov (toate compartimentele privind veniturile și cheltuielile completate cu cifra zero);
  • Maia Sandu (toate compartimentele privind veniturile și cheltuielile completate cu cifra zero).

Concurentul electoral Igor Dodon a prezentat la data de 3 octombrie 2020, în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”, raportul privind finanțarea campaniei electorale având compartimentele ce vizează veniturile și cheltuielile completate cu cifra zero.

Totodată, concurentul electoral Andrei Năstase a prezentat raportul privind finanțarea campaniei electorale, în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”, la data de 30 septembrie curent.

Concurentul electoral Renato Usatîi a prezentat rapoartele în perioada de până la începerea campaniei electorale.

Potrivit art. 41 alin. (2) lit. e) și alin. (10) din Codul electoral, persoanele fizice au dreptul să doneze în contul „Fond electoral” până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute în afara țării, acest plafon nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv; în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice în sensul Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, acest plafon nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, o persoană fizică poate face donații în numerar în valoare de până la 3 salarii medii pe economie pe anul respectiv, iar donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Astfel, verificând conținutul rapoartelor depuse de concurenții electorali Renato Usatîi și Andrei Năstase, Comisia a constatat că mărimea donațiilor primite de la persoanele fizice și de la persoanele juridice corespunde plafonului stabilit de art. 41 alin. (2) lit. e) din Codul electoral.

Totodată, potrivit art.41 alin. (1) din Codul electoral, pentru finanțarea campaniilor electorale pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație. În scopul îndeplinirii atribuțiilor în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea campaniilor electorale,  potrivit art. 22 alin. (2), lit. j) din Codul electoral, Comisia Electorală Centrală dispune de drept de acces la informațiile deținute de autoritățile publice de toate nivelurile și la registrele de stat, inclusiv la date cu caracter personal. În acest context, Comisia a înaintat Serviciului Fiscal de Stat lista donatorilor pentru verificarea provenienței donațiilor. În baza informației prezentate de Serviciul Fiscal de Stat, Comisia va emite ulterior o hotărâre în acest sens.

În conformitate cu art. 22 alin. (2) lit. d), art. 43 alin. (4) din Codul electoral și pct. 29 din regulament, rapoartele prezentate au fost plasate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md), la rubrica „Alegeri și referendumuri” / „Alegeri prezidențiale din 01.11.2020” / „Susținerea financiară” / „Finanțarea campaniei electorale a concurenților electorali”, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

În temeiul art. 18 alin.(2), (4) și (5), 22 alin. (2), art. 41 și art. 43 din Codul electoral nr. 1381/1997 și în conformitate cu Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2704/2019, cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

1. Se ia act, conform anexelor nr. 1 – 5, de informațiile cuprinse în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 prezentate la situația din 2 octombrie curent și de informațiile din rapoartele prezentate în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral” ale următorilor concurenți electorali:

- Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;

- Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;

- Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor;

- Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor” și

- Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a  Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                     Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                    Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 6 octombrie 2020

Nr. 4325