Nr. 2439 - cu privire la rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de grupul de inițiativă pentru inițierea procesului de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău

  • 09.04.2024
  • 775
  • 0
H O T Ă R Â R E
cu privire la rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate
de grupul de inițiativă pentru inițierea procesului de amalgamare voluntară
a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău
 
I. Aspecte introductive
 
Prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2166 din 26 ianuarie 2024 „Cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii inițierii procesului de amalgamare voluntară”, a fost înregistrat grupul de inițiativă în număr de 32 de persoane pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii procedurii de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău. În calitate de conducător al grupului de inițiativă a fost confirmat domnul Ruslan Crețu.
Conform pct. 4 din hotărârea sus-menționată, termenul-limită pentru colectarea semnăturilor susținătorilor în vederea susținerii inițierii procesului de amalgamare voluntară a fost stabilit pentru data de 26 martie 2024.
La data de 22 martie 2024, grupul de inițiativă, prin intermediul domnului Ruslan Crețu, a prezentat Comisiei Electorale Centrale listele de subscripție și procesele-verbale cu privire la totalizarea procedurii de colectare a semnăturilor, semnat de către membrii grupului de inițiativă.
 
II. Considerentele Comisiei Electorale Centrale
 
Potrivit art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 225/2023 cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, procesul de amalgamare voluntară este inițiat prin deciziile consiliilor locale ale unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi adoptate cu votul majorității consilierilor aleși, la propunerea a 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Subsecvent, conform pct. 11 din Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, aprobată prin hotărârea Guvernului nr. 925/2023, colectarea semnăturilor are loc în mod similar procedurii de inițiere a referendumului local în cazul în care inițiativa desfășurării referendumului local vine de la cetățeni, iar prevederile art. 221-226 din Codul electoral nr. 325/2022 vor fi aplicate în mod corespunzător.
Totodată, pct. 137 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023 (în continuare – regulament), prevede că listele de subscripție pentru susținerea inițierii referendumului local trebuie să conțină cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă la data înregistrării grupului de inițiativă.
Pentru întrunirea condiției de la art. 9 din Legea nr. 225/2023 cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, grupul de inițiativă urma să colecteze, conform  hotărârii nr. 2166 din 26 ianuarie 2024, cel puțin 330 de semnături din numărul total de 3294 de alegători la data înregistrării grupului de inițiativă, ceea ce constituie 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în satul Floreni, raionul Anenii Noi.
Art. 222 alin. (2) din Codul electoral nr. 325/2022 stabilește că semnăturile se colectează în condițiile stabilite de Codul electoral și regulamentul aprobat de Comisia Electorală Centrală. Prin urmare, în cazul întocmirii listelor de subscripție și colectării semnăturilor alegătorilor, verificării semnăturilor pentru inițierea procedurii de amalgamare voluntară se vor aplica prevederile regulamentului, în partea ce vizează procedura de colectare și verificare a semnăturilor pentru inițierea referendumului local.
La data de 22 martie 2024, în interiorul termenului de colectare a semnăturilor, grupul de inițiativă pentru inițierea procesului de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău, a prezentat următoarele documente:
  1.  procesul-verbal cu privire la totalizarea procedurii de colectare a semnăturilor pentru susținerea propunerii adresate Consiliului sătesc Floreni, raionul Anenii Noi, privind inițierea amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău (4 file);
  2.  procesul-verbal cu privire la totalizarea procedurii de colectare a semnăturilor pentru susținerea propunerii ca în urma amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău, centrul administrativ al unității administrativ-teritoriale amalgamate să fie orașul Sîngera, municipiul Chișinău (4 file);
  3.  listele de subscripție care conțin întrebarea: „Sunteți de acord să propunem Consiliului local Floreni inițierea amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău?” (29 file);
  4.  listele de subscripție care conțin întrebarea: „Sunteți de acord ca în urma amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău, centrul administrativ al unității administrativ-teritoriale amalgamate să fie orașul Sîngera, municipiul Chișinău?” (29 file);
  5.  liste de subscripție neutilizate (12 file).
Conform actului de predare-primire a documentelor menționate, Comisia Electorală Centrală a recepționat spre verificare 58 de liste de subscripție cu 1632 de semnături ale susținătorilor (numeric declarate de membrii grupului de inițiativă pe propria răspundere) colectate în satul Floreni, raionul Anenii Noi. Subliniem că 12 liste de subscripție restituite nu sunt necompletate.
Potrivit art. 225 alin. (2) din Codul electoral nr. 325/2022 în coroborare cu pct. 158 din regulament, în termen de 15 zile de la prezentarea listelor de subscripție, autoritatea care a înregistrat grupul de inițiativă verifică semnăturile din listele de subscripție, autenticitatea datelor înscrise, dreptul de vot al persoanelor înscrise pe liste, adresa domiciliului/sau a reședinței temporare. Verificarea semnăturilor din listele de subscripție se realizează prin intermediul aplicației „Liste de Subscripție”, parte componentă a Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”, gestionat de Comisia Electorală Centrală.
Verificarea semnăturilor din listele de subscripție s-a realizat în condițiile pct. 163 din regulament. Rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate Comisiei sunt descrise în Nota informativă, anexă la prezenta hotărâre.
Potrivit art. 225 alin. (4) lit. b) din Codul electoral nr. 325/2022 în coroborare cu pct. 163 subpct. 1) lit. b) din regulament, lista de subscripție se invalidează integral dacă nu este semnată de colector conform art. 224 alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022. Respectiv, în temeiul normelor enunțate, se invalidează 57 de semnături ale susținătorilor de pe listele de subscripție cu nr. 000023 și nr. 000046 care conțin întrebarea: „Sunteți de acord să propunem Consiliului local Floreni inițierea amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău?” și 57 de semnături ale susținătorilor de pe listele de subscripție cu nr. 000024 și 000045 care conțin întrebarea: „Sunteți de acord ca, în urma amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău, centrul administrativ al unității administrativ-teritoriale amalgamate să fie orașul Sîngera, municipiul Chișinău?”.
Cu referire la semnăturile din listele de subscripție, acestea se invalidează în cazurile prevăzute de art. 225 alin. (5) din Codul electoral în coroborare cu pct. 163 subpct. 2) din regulament, și anume dacă susținătorul:
a) a înscris datele personale, însă nu a semnat;
b) nu are dreptul de vot la data semnării pe lista de subscripție;
c) și-a înscris datele din actul de identitate expirat;
d) este arondat în altă circumscripție electorală decât cea pe teritoriul căreia au fost colectate semnăturile;
e) a înscris pe lista de subscripție date de identitate eronate, care nu permit identificarea sa (datele personale ale posesorului actului de identitate indicat nu corespund cu cele înscrise pe listă, datele de identitate sunt înscrise într-un alt mod decât cel solicitat sau nu sunt completate toate rubricile prevăzute în modelul listei de subscripție);
f) s-a înscris și a semnat de două sau de mai multe ori pe liste de subscripție în susținerea aceluiași candidat la aceeași funcție electivă sau în susținerea inițierii referendumului;
g) a înscris datele unui alt act de identitate (seria și numărul pașaportului, seria și numărul unui act de identitate emis de autoritățile altui stat).
Astfel, analizând erorile descrise în Nota informativă prin prisma normelor arătate mai sus, se supun invalidării în temeiul art. 225 alin. (5) lit. d) și e) din Codul electoral nr. 325/2022 în coroborare cu pct. 163 subpct. 2) lit. d), e) și f) din regulament, un număr de 47 de semnături ale susținătorilor în cazul listelor de subscripție care conțin întrebarea: „Sunteți de acord să propunem Consiliului local Floreni inițierea amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău?”, precum și un număr de 50 de semnături ale susținătorilor în cazul listelor de subscripție care conțin întrebarea: „Sunteți de acord ca, în urma amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău, centrul administrativ al unității administrativ-teritoriale amalgamate să fie orașul Sîngera, municipiul Chișinău?”.
Așadar, verificând listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă pentru inițierea procesului de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău, se constată că pentru întrebările:
  1.  „Sunteți de acord să propunem Consiliului local Floreni inițierea amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău?” – din totalul de 815 de semnături ale susținătorilor, 104 de semnături au fost invalidate, fiind declarate valabile 711 de semnături, ceea ce constituie 21,58% din numărul cetățenilor cu drept de vot, care domiciliază în satul Floreni, raionul Anenii Noi;
  2.  „Sunteți de acord ca, în urma amalgamării voluntare între satul Floreni, raionul Anenii Noi, și orașul Sîngera, municipiul Chișinău, centrul administrativ al unității administrativ-teritoriale amalgamate să fie orașul Sîngera, municipiul Chișinău?” – din totalul de 816 de semnături ale susținătorilor, 107 de semnături au fost invalidate, fiind declarate valabile 709 de semnături, ceea ce constituie 21,52% din numărul cetățenilor cu drept de vot, care domiciliază în satul Floreni, raionul Anenii Noi.
Prin urmare, se constată că au fost întrunite cerințele privind subiectul inițierii procesului de amalgamare voluntară, fiind respectată și condiția ca propunerea să fie înaintată din partea a 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă, în corespundere cu art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 225/2023.
Potrivit art. 17 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală, cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea şi alte părți interesate au dreptul de a propune inițierea elaborării şi adoptării unor decizii. Conform alin. (4) al aceluiași articol, autoritățile publice locale sunt obligate să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea posibilităților efective de participare a cetățenilor, a asociațiilor constituite în corespundere cu legea şi a altor părți interesate la procesul decizional, inclusiv prin intermediul recepționării şi examinării, în timp util, a tuturor sesizărilor adresate de către cetățeni autorităților lor reprezentative. În acest fel, autoritățile administrației publice locale au obligația legală de a examina subiectul inițierii procesului de amalgamare voluntară inițiat de către cetățenii satului Floreni, raionul Anenii Noi.
Având în vedere cele expuse, în temeiul art. 32 și 225 alin. (4) in Codul electoral nr. 325/2022, art. 10 alin. (1), 164 alin. (1) și 165 alin. (1) din Codul administrativ nr. 116/2018, art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 225/2023 cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, pct. 11 din Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 925/2023, precum și în conformitate cu Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
  1. Se ia act, conform anexei, de Nota informativă privind rezultatul verificării listelor de subscripție prezentate de grupul de inițiativă pentru inițierea procesului de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău.
  2. Se constată că au fost colectate semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în satul Floreni, raionul Anenii Noi, pentru inițierea procedurii de amalgamare voluntară a satului Floreni din raionul Anenii Noi cu orașul Sîngera din municipiul Chișinău, iar în urma amalgamării voluntare centrul administrativ al unității administrativ-teritoriale amalgamate să fie orașul Sîngera, municipiul Chișinău, astfel fiind întrunite cerințele privind subiectul inițierii procesului de amalgamare voluntară, în condițiile art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 225/2023 cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale
  3. Hotărârea se remite spre informare participanților la procedura administrativă și Consiliului sătesc Floreni în vederea întreprinderii acțiunilor în condițiile art. 17 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală coroborat cu art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 225/2023 cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale.
  4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresă: Republica Moldova, MD-2012, mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr. 119, e-mail: info@cec.md).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                     Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 9 aprilie 2024
Nr. 2439