În perioada electorală pot fi difuzate doar mesajele de interes public aprobate de Comisia Electorală Centrală

  • 07.08.2023
  • 1077
  • 0

Date fiind unele interpretări eronate ce au apărut în spațiul public, Comisia Electorală Centrală (CEC) comunică despre condițiile de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală.

În conformitate cu prevederile art.17 alin. (2) a Legii nr.62/2022 cu privire la  publicitate „în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesajele de interes public aprobate de Comisia Electorală Centrală”. În context, începând cu data de 7 august curent și până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate vor fi în drept să difuzeze doar mesaje de interes public aprobate, în mod regulamentar, de către CEC.

Totodată, CEC informează că mesajul de interes public este o formă de publicitate ce are ca obiect promovarea obiectivelor stabilite la art.12 din Legea nr.62/2022 cu privire la publicitate, iar în context electoral ce au ca obiect promovarea valorilor democratice, a democrației participative, informarea cetățenilor cu privire la alegeri și/sau referendumuri în perioadele electorale, în conformitate cu legislația electorală, precum și cu privire la modul de exercitare de către cetățeni a drepturilor politice și electorale.

Toate mesajele de interes public care vor fi aprobate de CEC urmează a fi publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, la rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

Amintim că, pe 4 august 2023, CEC a aprobat Regulamentul privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public (https://shorturl.at/zDTVZ).

Amintim că astăzi, 7 august, a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.