În Republica Moldova au loc referendumul republican constituțional și alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova

  • 20.10.2024
  • 1184
  • 0

Astăzi, în Republica Moldova au loc referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Alegătorii sunt așteptați la cele 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Și 231 de secții de vot deschise în afara țării, în 37 de țări pentru alegătorii din diasporă, 3 dintre acestea fiind dedicate votului prin corespondență.

Toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secții organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente.

În Listele electorale de bază sunt incluși 2 714 239 de alegători.

Cu privire la secțiile de votare constituite peste hotare, informăm că procesul de votare a demarat la orele locale 07:00 fără probleme raportate. Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise până la ora 21:00 (ora locală din fiecare stat).

Astfel, procesul de votare este în desfășurare în Japonia, unde tradițional a votat și primul alegător. De asemenea, deja se votează în 36 de secții de votare din China, India, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite , Statul Qatar, Statul Israel , Federația Rusă, România, Turcia, Bulgaria , Grecia, Cipru , Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia  și Lituania.

Pentru aceste scrutine au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, dintre care 1,7 milioane au fost distribuite secțiilor din afara țării. Ca element de noutate, buletinele de vot au fost tipărite și în limbile minorităților naționale, inclusiv în ucraineană, bulgară, găgăuză, rusă și romani.

Ca de obicei, oferim oportunitatea și posibilitatea instituțiilor mass-media, observatorilor, concurenților electorali, dar și tuturor alegătorilor, să se informeze direct de pe platforma de prezentare a mersului votării pv.cec.md, despre prezența la vot și rezultatele preliminare la finalul zilei alegerilor. După închiderea secțiilor de votare și perfectarea proceselor verbale, vor putea fi vizualizate și rezultatele preliminare.

Următorul briefing de presă va avea loc la ora 10:00.