Nr. 1391 - pentru aprobarea modelelor buletinelor de vot care sunt folosite la alegerea primarilor și a consilierilor în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

  • 06.10.2023
  • 2516
  • 0
HOTĂRÂRE
pentru aprobarea modelelor buletinelor de vot care sunt folosite la alegerea
 primarilor și a consilierilor în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023
 
În temeiul art. 27 lit. k), 32, 73, 74 și 169 din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:
 
1. Se aprobă modelele buletinelor de vot care sunt folosite la alegerea primarilor satelor (comunelor), orașelor (municipiilor) și a consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale), raionale în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, conform descrierii ce urmează.
Partea de sus a buletinelor de vot conține pe stânga Stema de Stat, în același rând pe centru se va tipări textul „Republica Moldova”, în dreapta acestuia va fi amplasată stema Comisiei Electorale Centrale, ale cărei dimensiuni liniare nu vor depăși dimensiunile Stemei de Stat. Sub acest rând, pe centru, va fi amplasată inscripția cu majuscule „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se va scrie tipul scrutinului și data desfășurării acestuia. Distanța dintre cele 3 inscripții este de 3 mm.
La o distanță de 10 mm mai jos de data scrutinului se aplică două numere: în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale de nivelul al doilea, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare. Distanța dintre inscripțiile „Nr. circumscripției electorale” / „Nr. secției de votare” și primul patrulater imprimat este de 10 mm.
Buletinele de vot se divizează în patrulatere, fiecare având dimensiunile de 110 mm x 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lățimea buletinului de vot este de 140 mm, iar lungimea va corespunde numărului de patrulatere plasate între ele la o distanță de 2,5 mm.
În partea stângă a fiecărui patrulater se imprimă simbolul concurentului electoral (în cazul existenței simbolului electoral) cu dimensiunile de 15 mm x 15 mm, în centru se înscrie numele și prenumele candidatului, denumirea partidului, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”. În partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos  – un cerc cu diametrul de 15 mm în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.
2.  Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare:
- pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) – de culoare roz (cod FD6C9E );
- pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – de culoare violet (cod 8806CE );
- pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – de culoare gri afumat (cod BBD2E1  );
- pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – de culoare bej (cod C8AD7F  ).
3. Concurenții electorali vor fi înscriși în buletinele de vot cu litere majuscule de aceeași mărime, aceleași caractere, în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de către consiliile electorale de circumscripție.
4. Consiliile electorale de circumscripție de nivelurile întâi și al doilea vor aproba textele buletinelor de vot până la data de 15 octombrie 2023, iar hotărârile vor fi prezentate Comisiei Electorale Centrale conform termenului stabilit în Programul calendaristic.
5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                                       Angelica CARAMAN
 
Chişinău, 6 octombrie 2023
Nr. 1391