Peste 200 mii alegători s-au prezentat la vot până la ora 10:00

  • 20.10.2024
  • 457
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă informații de ultima oră despre desfășurarea referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din țară și de peste hotare.

Până la această oră, în secțiile de votare s-au prezentat pentru a-și exercita dreptul la vot peste 200 de mii de mii de alegători, ceea ce reprezintă o rată de peste 7 la sută. Analizând datele de la scrutinul prezidențial din 2020, atestăm o participare similară. În turul I de scrutin, până la această oră, au votat circa 200 de mii de alegători, sau 7,1 %.

Cea mai activă circumscripție electorală este Dondușeni, până la această oră s-au prezentat la urnele de vot peste 2 600 de alegători. În mun. Chișinău au votat peste 7,5% dintre alegători, în mun. Bălți și în UTAG - peste 6,5%.

În secțiile de votare organizate în afara țării au votat, circa 18 mii de alegători. În urmă cu o oră au fost deschise și secțiile de votare din Marea Britanie, Irlanda și Portugalia. În următoarele ore urmează să se deschidă secțiile de votare din Statele Unite ale Americii și Canada.

În cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, până la această oră au votat peste 2 300 de alegători.

Pe platforma online, alegătorii pot vedea prezența la vot în timp real. Cât privește participarea alegătorilor la referendum, până la ora 09.00, la referendum au participat 72 364 alegători, ceea ce reprezintă 2,66 % din numărul alegătorilor incluși pe listele electorale.

În spațiul online atestăm informații despre procesul de vot la  cele două secții de votare din Moscova. Precizăm că acestea au fost asigurate cu numărul maxim de buletine de vot - 5000 pentru fiecare secție. Și cu această ocazie amintim că motivul principal pentru care au fost organizate doar două secții de votare în Federația Rusă, a fost riscul major pentru securitatea atât a alegătorilor cât și a funcționaților electorali.

Conform informațiilor operative de până la această oră, CEC a fost informată despre 6 cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea 1 caz ține de un presupus act de corupere a alegătorilor, 1 caz de fotografiere buletinelor de vot și alte 4 incidente. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

Următorul briefing de presă va avea loc la ora 13:00.