Peste 48% din alegători și-au exercitat dreptul la vot către ora 19:00

  • 20.10.2024
  • 384
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) aduce la cunoștință date actualizate către ora 19:00 despre procesul de votare în cadrul referendumului republican constituțional și alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Până la această oră, s-au prezentat la secțiile de votare 48,70 % de alegători înscrişi în listele electorale. Pentru comparație, la alegerile prezidențiale din 2020, până la ora 19.00, au reușit să voteze 41,04%.

Cele mai active circumscripții electorale sunt Dondușeni, unde au votat 47%, Criuleni, Fălești, Taraclia, unde și-au exprimat dreptul la vot peste 45% din alegători.

În cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, s-au prezentat la urnele de vot circa 15 mii de alegători.

Referitor la rata de participare la referendum, menționăm că la ora 18:00, din cei 1 352 472 de alegători care s-au prezentat la secțiile de votare, 1 228 650 au participat la referendumul republican constituțional, ceea ce constituia, la ora 18:00, rata de participare de 42,44%.

În secțiile deschise în străinătate au votat, până la această oră peste 198 mii de cetățeni cu drept de vot.

De asemenea, până la ora 19:00, în străinătate, au fost deschise fără impedimente toate cele 22 de secții de votare în Statele Unite și Canada. De la briefingul precedent, a fost închisă secția de votare din India, unde au votat 10 de alegători.  Continuă să se ateste un număr mare de cetățeni în așteptare să-și exercite dreptul la vot la unele secții din Belgia, Germania, Marea Britanie, România, Federația Rusă.

Din informațiile deținute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în:

·Moscova, Federația Rusă (2 secții de votare) – peste 3 230 și, respectiv, 3 140 de alegători;

·București, România  - peste 2 460 de alegători;

·Padova, Italia – peste 2 450 de alegători;

·Brescia, Italia – circa 2 400 de alegători.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul republican constituțional pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puțin de 1/3 din numărul de alegători înscriși în listele electorale.

Pe parcursul zilei de astăzi, CEC a recepționat câteva sesizări care vizează activitatea organelor electorale inferioare. Acestea au fost examinate în mod regulamentar și oferite răspunsuri, altele fiind expediate spre examinare altor instituții, conform competențelor.

Potrivit informațiilor oferite de Agenția Servicii Publice, pe parcursul zilei de astăzi, au fost perfectate și eliberate 995 de buletine provizorii și eliberate 1 611 buletine de identitate. Comparativ cu anul 2021, în ziua alegerilor au fost eliberate 1 769 de buletine provizorii și 1 622 de buletine de identitate.

Conform informațiilor furnizate de IGP, se constată un nivel redus al încălcărilor procesului aflat în desfășurare.

Amintim alegătorilor că pot să-și exercite dreptul la vor până la ora 21:00. Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile.

Următorul briefing de presă va avea loc la ora 22:00 și vor fi prezentate primele rezultate preliminare.