Președintele CEC, Angelica Caraman, a fost aleasă să dețină președinția Asociației Oficialilor Electorali din Europa

  • 28.09.2021
  • 836
  • 0

Președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, doamna Angelica Caraman, a fost aleasă să dețină președinția Asociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) în perioada 2022-2023. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a ACEEEO, care a avut loc, astăzi, la București (România). Pentru candidatura noastră au votat toți membrii instituționali ai Asociației, prezenți la eveniment.  

Angelica Caraman susține că această decizie vine să reconfirme încrederea şi aprecierea membrilor ACEEEO față de instituția noastră, dar și rolul activ pe care l-a avut aceasta, în cadrul Asociației, în ultimii ani: „Este încă o recunoaștere a aspirațiilor autorității de management electoral, dar și a cetățenilor noștri de a consolida democrația în Republica Moldova, de a continua să muncim pentru implementarea celor mai înalte standarde în materie electorală. Preluarea președinției Asociației, pentru a doua oară, este un important imbold, pentru noua componență a CEC din Moldova să persevereze și să pună în aplicare cele mai bune practici împărtășite de către colegii noștri din autoritățile electorale. ”

Astfel, CEC va pregăti cea de-a 31-a conferință anulă a ACEEEO, care va avea loc în septembrie 2022, la Chișinău, iar drept temă pentru discuții s-a propus subiectul implementării metodelor alternative de vot.

Asociația Oficialilor Electorali Europeni este o organizație regională independentă a organismelor de management electoral, cu un statut juridic, bazat pe dreptul internațional. Asociația întrunește 25 de membri instituționali (reprezentanți ai autorităților electorale din 25 state din Europa şi spațiul CSI), 3 membri asociați şi un membru suport.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova este membru de drept al ACEEEO din anul 1998, iar din septembrie 2013 face parte din componența comitetului executiv al acestei instituții. A mai deținut președinția în perioada 2014-2015.