Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a găzduit vizita unei delegații a Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, condusă de Președintele Oleh Didenko.
Întrevederea a fost un bun prilej de a face un schimb de opinii cu privire la aspectele organizatorice și de pregătire a autorităților electorale pentru viitoarele scrutine, inclusiv de a preveni unele fenomene negative prin consolidarea rezilienței instituțiilor democratice din ambele țări. În cadrul discuțiilor, membrii autorităților electorale au realizat un schimb de informații despre experiența Republicii Moldova în organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului național care au avut loc în 2024. O atenție deosebită a fost acordată următoarelor aspecte: organizarea votului pentru alegătorii din străinătate și implementarea parțială a votului prin corespondență, digitalizarea proceselor electorale, asigurarea securității cibernetice și contracararea ingerințelor străine în alegeri.
Președinta CEC a Republicii Moldova, Angelica Caraman, a menționat că această întâlnire reprezintă un moment important în consolidarea relațiilor noastre bilaterale și în schimbul de experiență în domeniul electoral. “În contextul actual, marcat de provocări complexe, este esențial să ne unim eforturile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente. Republica Moldova și Ucraina împărtășesc valori democratice comune și suntem hotărâți să ne consolidăm instituțiile electorale pentru a servi interesele cetățenilor noștri”, a remarcat Angelica Caraman.
Președintele CEC a Ucrainei, Oleh Didenko, a spus că, relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova s-au consolidat, iar scopul comun este asigurarea unor procese electorale democratice. „Experiența Republicii Moldova este extrem de valoroasă și utilă pentru noi, ținând cont de provocările comune, de un inamic comun și de asemănarea contextelor. Înțelegem că multe dintre tehnologiile de intervenție folosite împotriva Moldovei la alegeri pot fi extinse în contextul viitoarelor alegeri din Ucraina.
De aceea, suntem sincer recunoscători părții moldovenești pentru deschiderea și disponibilitatea de a împărtăși experiența sa – acest lucru ne va ajuta să ne pregătim mai bine pentru procesul dificil, dar necesar, de restabilire a procedurilor democratice în condițiile transformării postbelice.”, a menționat Oleh Didenko.
Vizita delegației ucrainene a avut loc în contextul colaborării bilaterale dintre cele două instituții și al angajamentului comun de a asigura organizarea unor alegeri democratice în conformitate cu standardele internaționale. Cooperarea dintre CEC a Ucrainei și CEC a Republicii Moldova se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere, semnat în decembrie 2023, care prevede realizarea schimbului de experiență, bune practici și oferirea sprijinului reciproc în domeniul îmbunătățirii proceselor electorale.
Vizita delegației ucrainene a avut loc cu sprijinul Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA).