Cereri pentru colectarea semnăturilor

Conform legislației electorale, semnături din partea cetățenilor cu drept de vot pot fi colectate în vederea inițierii unui referendum (local sau republican) sau pentru susținerea unui candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, candidat independent la funcția deputat în Parlament, de consilier în consiliul local și de primar.

Semnăturile se colectează DOAR în scopul susținerii candidatului la funcțiile elective menționate sau a inițierii referendumului. În cazul alegerilor locale, semnăturile se colectează numai în circumscripția în care candidează persoana.

Semnăturile sunt colectate de grupul de inițiativă, constituit din cetățeni cu drept de vot, înregistrat în condițiile Codului electoral.

În cazul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, susținerii unui candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și în cazul inițierii referendumului (local sau republican), grupul de inițiativă este înregistrat de Comisia Electorală Centrală.

Un candidat independent la funcția de primar și / sau consilier poate să constituie un grup de inițiativă, care se înregistrează de consiliul electoral de circumscripție.

 

Cereri depuse pentru colectarea semnăturilor/ înregistrarea grupurilor de inițiativă (anul 2024)

Nr.

Cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă

Hotărârea organului electoral privind înregistrarea grupului de inițiativă

Perioada de colectare a semnăturilor