Nr. 2418 - cu privire la atribuirea unui mandat de consilier în Consiliul sătesc Șestaci, raionul Șoldănești

  • 02.04.2024
  • 264
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la atribuirea unui mandat de consilier

în Consiliul sătesc Șestaci, raionul Șoldănești

 

Consiliul sătesc Șestaci, raionul Șoldănești, prin decizia nr. 2.1 din 22 februarie 2024, a ridicat mandatul consilierului Rudi Valeriu ales pe lista Partidului Politic Partidul Social Democrat European, în legătură cu absența fără motive întemeiate de la trei ședințe consecutive ale consiliului. Astfel, a devenit vacant un mandat de consilier atribuit partidului respectiv.

Întrucât lista candidaților supleanți din partea Partidului Politic Partidul Social Democrat European s-a epuizat, a fost restabilit șirul descrescător în condițiile art. 172 alin. (9) din Codul electoral. După restabilirea șirului descrescător, au rezultat valori numerice identice aparținând listei de candidați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și listei de candidați din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”.

Astfel, în vederea atribuirii mandatului de consilier în Consiliul sătesc Șestaci, raionul Șoldănești, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Șoldănești nr. 31 a efectuat procedura tragerii la sorți în conformitate cu pct. 37 din Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorţi, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1139/2023. Potrivit procesului-verbal nr. 1 din 22 martie 2024, care a consemnat rezultatele tragerii la sorți, mandatul i-a revenit listei de candidați din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”.

Conform documentelor electorale pe care le deține Comisia Electorală Centrală, mandatul de consilier în Consiliul sătesc Șestaci îi revine candidatului supleant Ursu Ștefan de pe lista Partidului Politic „Democrația Acasă”, confirmată prin hotărârea nr. 34 din 14 noiembrie 2023 a Consiliului electoral al circumscripției electorale sătești Șestaci nr. 31/30. La adoptarea hotărârii privind atribuirea mandatului, Comisia reține declarațiile de refuz ale candidaților supleanți Lupan Anghela, Lachi Grigore, Oprea Anjela, Rudei Violeta și Roșca Vladimir de pe lista Partidului Politic Partidul Social Democrat European.

În temeiul art. 25 lit. q) și r), 32 și 172 alin. (9) și (12) din Codul electoral nr. 325/2022, art. 10 alin. (1), 164 alin. (1) și 165 alin. (1) din Codul administrativ nr. 116/2018, art. 5 alin. (2) lit. a) şi alin. (3) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local, pct. 37 din Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorţi aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1139/2023, și în conformitate cu pct. 28 lit. a), 29, 38, 39, 43,  45 lit. d) și 46 lit. a) și c)  din Regulamentul cu privire la procedura de confirmare a legalității alegerilor, validarea şi atribuirea mandatelor de primar şi de consilier, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1104/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se ia act de vacanţa unui mandat de consilier în Consiliul sătesc Șestaci, raionul Șoldănești.

2. Se atribuie mandatul de consilier în Consiliul sătesc Șestaci, raionul Șoldănești, candidatului supleant Ursu Ștefan de pe lista Partidului Politic „Democrația Acasă”.

3. Se preavizează consilierul Ursu Ștefan asupra obligației de a respecta termenul de 30 de zile pentru înlăturarea stării de incompatibilitate în cazul apariției acesteia.

4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresă: Republica Moldova, MD-2012, mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr. 119, e-mail: info@cec.md).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                       Angelica CARAMAN

 

Chişinău, 2 aprilie 2024

Nr. 2418