logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2906 - cu privire la confirmarea reprezentantului concurentului electoral, domnul Alexandr Stoianoglo, în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală a alegerilor prezidențiale din data de 20 octombrie 2024

  • 19.09.2024
  • 152
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la confirmarea reprezentantului concurentului electoral,
domnul Alexandr Stoianoglo, în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală
a alegerilor prezidențiale din data de 20 octombrie 2024
 
Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (în continuare – PSRM) a depus la Comisia Electorală Centrală cererea, înregistrată sub nr. CEC-7/16311 din 17 septembrie 2024, privind confirmarea domnului Vasile Gafton în calitate de reprezentant al concurentului electoral, domnul Alexandr Stoianoglo, în cadrul Comisiei pentru perioada electorală a alegerilor prezidențiale din data de 20 octombrie 2024, cu următoarele documente anexate:
  1. copia de pe actul de identitate al candidatului, cu fișa de însoțire (ambele părți – recto și verso);
  2. copia de pe actul de studii;
  3. declarația pe propria răspundere cu privire la incompatibilități.
Cu referire la aceasta, Comisia menționează că, prin hotărârea sa nr. 2802 din 2 septembrie 2024, l-a înregistrat pe domnul Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
Conform art. 69 alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022, concurenții electorali pot desemna, pentru perioada electorală, câte un reprezentant în organele electorale care i-au înregistrat, precum și în organele electorale ierarhic inferioare. Partidele politice și blocurile electorale pot desemna, pentru perioada electorală, câte un reprezentant și în Comisia Electorală Centrală.
Suplimentar, potrivit pct. 3 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023 (în continuare – regulament), reprezentanții în cadrul organelor electorale se desemnează de către subiecții cu acest drept, după cum urmează:
  1.  partidul politic și blocul electoral, înregistrate în calitate de concurenți electorali;
  2.  candidatul independent;
  3.  participantul la referendum.
Pentru confirmarea în calitate de reprezentant în Comisia Electorală Centrală, potrivit pct. 11 din regulament, candidatura desemnată trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, să aibă studii superioare juridice, în administrație publică sau în științe juridice, precum și să nu îi fie interzisă exercitarea dreptului de vot.
Examinând documentele anexate prin prisma pct. 11 din regulament, se atestă că domnul Vasile Gafton întrunește cerințele legale prestabilite, fiind licențiat în științe juridice.
De asemenea, potrivit cererii de confirmare a reprezentantului în Comisia Electorală Centrală, domnul Vasile Gafton a fost împuternicit să exercite drepturile prevăzute de pct. 23 din regulament.
În contextul celor arătate, Comisia constată că documentele prezentate îndeplinesc condițiile de admisibilitate, fapt pentru care persoana desemnată urmează a fi confirmată în calitate de reprezentant în Comisia Electorală Centrală.
Conform pct. 12 din regulament, activitatea reprezentantului începe din momentul confirmării acestuia prin hotărârea organului electoral și încetează în cazurile prevăzute la pct. 35 din același regulament.
În temeiul art. 32 și 69 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 4-5 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se confirmă domnul Vasile Gafton în calitate de reprezentant al concurentului electoral, domnul Alexandr Stoianoglo, în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală a alegerilor prezidențiale din data de 20 octombrie 2024.
2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresă: str. Teilor nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 19 septembrie 2024
Nr. 2906