Nr. 2263 - cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/49 din 4 februarie 2019 a domnului Maxim Lebedinschi, reprezentantul cu drept de vot consultativ al Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” în Comisia Electorală Centrală

  • 08.02.2019
  • 4510
  • 0

H O T Ă R Î R E

cu privire la contestaţia nr. CEC-10AP/49 din 4 februarie 2019 a domnului Maxim Lebedinschi, reprezentantul cu drept de vot consultativ al Partidului Politic

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” în Comisia Electorală Centrală

 

La 4 februarie 2019, domnul Maxim Lebedinschi, reprezentantul cu drept de vot consultativ al Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” în Comisia Electorală Centrală, a depus o contestație, înregistrată la Comisie sub nr. CEC-10AP/49, prin care solicită:

1) admiterea acesteia;

2) înaintarea unui demers către instanța de judecată pentru constatarea nesuspendării din funcție a domnului Gorban Nicolae, candidat la funcția de deputat în circumscripția națională din partea Partidului Democrat din Moldova (în continuare – PDM), și anularea înregistrării cu excluderea acestuia din lista de candidați pentru circumscripția națională din partea PDM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Autorul, în motivarea contestaţiei, arată că la 1 februarie 2019 domnul Gorban Nicolae, în calitate de președinte al raionului Căușeni, a semnat și a înmînat unor consilieri locali scrisori de felicitare cu ocazia zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală.

            În acest context contestatarul invocă prevederile art. 13 alin. (3) lit. c) din Codul electoral, potrivit căruia cetățenii Republicii Moldova care, în virtutea funcției pe care o dețin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin. Printre subiecții care cad sub incidenţa acestor prevederi sînt președinții și vicepreședinții raioanelor, indiferent dacă sînt candidați desemnați de partide în circumscripții electorale uninominale și/sau candidați independenți, ori candidați pe listele partidelor politice pentru circumscripția națională. Altfel, în cazul nesuspendării acestora, s-ar admite o abordare discriminatorie a legii electorale și s-ar tolera un conflict cert de interese personale la semnarea unor acte în folosul locuitorilor raionului și la utilizarea resurselor administrative.

            Totodată, se face trimitere și la art. 75 alin. (5) lit. c) din Codul electoral, conform căruia anularea înregistrării se aplică la solicitarea Comisiei, iar în cazul alegerilor locale – şi la solicitarea consiliului electoral de circumscripţie, prin hotărîre judecătorească definitivă care constată nesuspendarea din funcţie de către candidatul care are această obligaţie. În acest caz se anulează înregistrarea candidatului independent sau se exclude din lista concurentului electoral candidatul respectiv.

 

            Prin referința depusă la Comisie pe data de 5 februarie 2019 și înregistrată sub nr. CEC– 10AP/49/R,  reprezentantul PDM, domnul Vadim Moțarschi, relevă următoarele.

            În conformitate cu prevederile art. 49 alin. (1) lit. i) din Codul electoral, președintele raionului Căușeni, domnul Gorban Nicolae, a depus la Comisia Electorală Centrală declarația despre suspendarea din funcția care cade sub incidența art. 13 alin. (3) din Codul electoral.

            Comisia a fost informată despre suspendarea acestuia din funcție prin scrisoarea PDM din 17 ianuarie 2019, la care a fost anexată Decizia Consiliului raional Căușeni nr. 9/1 din 28 decembrie 2018 „Cu privire la suspendarea din funcție a președintelui raionului”.

            În ceea ce privește scrisoarea de felicitare atașată la contestație, domnul Gorban Nicolae declară că nu a semnat aceste felicitări. În același timp, vicepreședintele raionului Căușeni și specialistul principal din cadrul aparatului președintelui raionului Căușeni declară că au imprimat pe scrisorile de felicitare o semnătură în varianta electronică.

            În contextul celor menționate în referință, reprezentantul PDM solicită respingerea contestației nr. CEC-10AP/49 din 4 februarie 2019 ca fiind neîntemeiată.

 

Examinînd documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

În conformitate cu art. 72 alin. (1) din Codul electoral, acţiunile/inacţiunile şi hotărîrile organelor electorale pot fi contestate la organul electoral ierarhic superior, iar acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali – direct în instanţa de judecată, în termen de 3 zile calendaristice de la data săvîrşirii acţiunii/identificării inacţiunii sau adoptării hotărîrii. Termenul de depunere se calculează începînd cu ziua următoare zilei în care a fost săvîrşită acţiunea, a fost identificată inacţiunea sau a fost adoptată hotărîrea.

Totodată, conform art. 75 alin. (5) lit. c) din Codul electoral, anularea înregistrării se aplică la solicitarea Comisiei, iar în cazul alegerilor locale – şi la solicitarea consiliului electoral de circumscripţie, prin hotărîre judecătorească definitivă care constată nesuspendarea din funcţie de către candidatul care are această obligaţie. În acest caz se anulează înregistrarea candidatului independent sau se exclude din lista concurentului electoral candidatul respectiv.

Astfel, Comisia reține că termenul legal de depunere a contestației a fost respectat, iar avînd în vedere că obiectul contestației reprezintă presupuse acțiuni de încălcare a art. 13 alin. (3) din Codul electoral, care ar putea determina excluderea persoanei ce se face vinovată de încălcare din lista de candidați pentru circumscripția națională din partea PDM prin hotărîre judecătorească definitivă, contestația urmează a fi examinată în prealabil de Comisie cu titlu de excepție de la art. 72 alin. (1) din Codul electoral.

Potrivit art. 13 alin. (3) lit. c) din Codul electoral, președinții și vicepreședinții raioanelor, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenți electorali, sînt obligați să-și suspende activitatea în funcția pe care o dețin.

La 26 decembrie 2018, pentru înregistrarea listei de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională din partea PDM, vicepreședintele partidului a depus la Comisia Electorală Centrală demersul cu setul de documente prevăzute la art. 49 alin. (1) din Codul electoral, printre care și declarația despre suspendarea din funcție a domnului Gorban Nicolae.

Potrivit documentului menționat, domnul Gorban Nicolae a declarat pe propria răspundere că din momentul înregistrării în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament în circumscripția națională din partea PDM, în conformitate cu art. 13 alin. (3) și art. 49 alin. (1) lit. i) din Codul electoral, își suspendă, pe durata perioadei electorale, activitatea în funcția de președinte al raionului Căușeni, fapt despre care va informa imediat în scris Comisia Electorală Centrală.

La 18 ianuarie 2019, prin scrisoarea înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/338, PDM i-a transmis Comisiei Electorale Centrale dispozițiile de suspendare din funcție a unor candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională, inclusiv cu privire la domnul Gorban Nicolae (Decizia Consiliului raional Căușeni nr. 9/1 din 28 decembrie 2018 „Cu privire la suspendarea din funcție a președintelui raionului”).

Conform deciziei, în baza declarației privind suspendarea exercitării funcției deținute pe durata perioadei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și în conformitate cu art. 13 alin. (3) și art. 49 alin. (1) lit. i) din Codul electoral, domnul Gorban Nicolae și-a suspendat activitatea în funcția de președinte al raionului Căușeni începînd cu data înregistrării în calitate de concurent electoral și pînă la data de 25 februarie 2019 inclusiv, iar atribuțiile acestuia cu dreptul de a aplica prima semnătura și ștampila președintelui raionului Căușeni pe documentele financiare și bancare i-au fost delegate vicepreședintelui raionului Căușeni, domnul Gogu Sergiu.

La 5 februarie 2019, domnul Gorban Nicolae a comunicat Comisiei Electorale Centrale că din 28 decembrie 2018 este suspendat din funcția de președinte al raionului Căușeni conform deciziei nr. 9/1 și personal nu a semnat acte administrative ce țin de activitatea raionului Căușeni, inclusiv scrisori de felicitare, diplome de onoare și altele, nici nu și-a dat consimțămîntul să-i fie utilizată facsimilul semnăturii.

La setul de documente prezentat Comisiei sînt anexate și explicațiile vicepreședintelui raionului Căușeni, domnul Gogu Sergiu, și a specialistului principal din cadrul aparatului președintelui raionului Căușeni, doamna Gluh Ludmila, în care aceștia menționează că au folosit varianta electronică a semnăturii și ștampilei președintelui raionului Căușeni, domnul Gorban Nicolae, pentru aplicare pe felicitări și diplome de onoare tipărite de o firmă editorială din mun. Chișinău cu ocazia zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, dar nu au făcut acest lucru din rea intenție și nu aveau cunoștință că aceasta reprezintă o încălcare.

 

Examinînd cele invocate de contestatar în contrapunere cu probele anexate și circumstanțele de fapt, Comisia conchide că partea ale cărei acțiuni se contestă a prezentat suficiente probe care demonstrează netemeinicia contestației, deoarece candidatul Nicolae Gorban a acționat în conformitate cu art. 13 alin. (3) din Codul electoral, suspendîndu-și activitatea în funcția de președinte al raionului Căușeni pe perioada electorală.

 

Suplimentar, avînd în vedere speța examinată și în scopul prevenirii situațiilor similare, Comisia consideră necesar de a atrage atenția candidaților la funcții elective care cad sub incidența art. 13 alin. (3) din Codul electoral asupra obligației de a informa personalul din autoritățile în care activează despre interdicția de a nu folosi în perioada electorală facsimilul sau alte elemente ce îl reprezintă pe candidat.

 

Pentru motivele arătate și în temeiul art.18 alin. (2), art. 72 alin. (1) din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, pct. 26 lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare şi soluţionare a contestaţiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

1. Se respinge ca neîntemeiată contestația nr. CEC-10AP/49 din 4 februarie 2019 a domnului Maxim Lebedinschi, reprezentantul cu drept de vot consultativ al Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” în Comisia Electorală Centrală.

2. Se atenționează administrația Consiliului raional Căușeni asupra necesității respectării rigorilor legale ce vizează instituția suspendării din funcție pe durata perioadei electorale și se transmite acesteia, spre informare, Manualul în materie de prevenire și combatere a utilizării resurselor administrative în procesele electorale.

3. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Preşedintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                        Alina RUSSU

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                   Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 08 februarie 2019

Nr. 2263