Nr. 2768 - cu privire la contestația nr. CEC-10APN/3 din 29 septembrie 2019 a Partidului Politic „Partidul Unității Naționale”

  • 01.10.2019
  • 2593
  • 0

H O T Ă R Î R E

cu privire la contestația nr. CEC-10APN/3 din 29 septembrie 2019

a Partidului Politic „Partidul Unității Naționale”

 

La data de 29 septembrie 2019, domnul Anatol Șalaru, președintele Partidului Politic „Partidul Unității Naționale” (în continuare – PUN), a depus la Comisia Electorală Centrală o contestație, înregistrată sub nr. CEC-10APN/3, prin care solicită:

  1. obligarea Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 33, mun. Chișinău (în continuare – CECEU nr. 33) să prezinte informații desfășurate cu privire la cauza excluderii celor 70 de susținători și motivul excluderii;
  2. formularea unei interpelări către I.P. „Agenția Servicii Publice” prin care să-i fie solicitate informații referitoare la toate actele de identitate ale susținătorilor ale căror semnături au fost declarate nule;
  3. anularea hotărîrii nr. 16/3 din 25 septembrie 2019 a CECEU nr. 33 și admiterea cererii de înregistrare a domnului Sveatoslav Mihalache în calitate de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 33, mun. Chișinău din partea Partidului Politic „Partidul Unității Naționale”.

Contestatarul, în susținerea contestației, menționează că la 25 septembrie 2019 CECEU nr. 33 a adoptat hotărîrea nr. 16/3 prin care a respins cererea de înregistrare a candidatului desemnat de PUN la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Hotărîrea menționată i-a fost adusă la cunoștința contestatarului în data de 26 septembrie 2019. Potrivit hotărîrii, organul electoral a constatat că 126 de semnături din listele de subscripție nu corespund normelor legale, dintre care: 33 de semnături au fost declarate nevalabile pe motivul „act de identitate incorect”, 37 de semnături au fost invalidate pe motivul că semnatarii nu ar fi avut domiciliul în circumscripția uninominală nr. 33. PUN nu este de acord cu hotărîrea  adoptată și consideră că datele organului electoral nu sînt veridice. În argumentarea poziției menționează că au fost colectate 4 buletine de identitate în scopul verificării corespunderii acestora cu datele prezentate de CECEU nr. 33. În urma verificării, contestatarul susține că 3 semnatari au fost excluși eronat de SIAS - Verificare Liste de Subscripție, după cum urmează: C. Andrian, Popa N. și Buruiană A., aceștia corespund după criteriile „Circumscripție corectă” și „Date corecte”. Din care considerente solicită admiterea contestației.

 

Prin referința depusă la Comisie pe data de 30 septembrie 2019 și înregistrată sub nr. CEC-10APN/3/R, CECEU nr. 33 relevă următoarele.

Contestația o consideră neîntemeiată, deoarece hotărîrea nr.16/3 din 25 septembrie 2019 a fost adoptată avînd ca bază actele privind rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de către domnul Sveatoslav Mihalache, inclusiv nota informativă, datele privind numărul calculat de susținători și statistica erorilor depistate în procesul de verificare a listelor de subscripție pentru fiecare etapă de procesare.

CECEU nr. 33 mai menționează că nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție și datele privind numărul calculat de susținători la fiecare etapă de procesare a listelor au fost recepționate de către domnul Sveatoslav Mihalache și, în legătură cu dezacordul acestuia cu rezultatele verificării listelor de subscripție, CECEU nr. 33 l-a invitat pe el și pe alți 5 candidați pentru a fi verificate repetat și concretizate erorile depistate în listele de subscripție, ceea ce s-a făcut în prezența ultimului, fiind întocmită o notă informativă suplimentară cu descrierea concretă a statisticii erorilor depistate, care a fost recepționată de către contestatar.

În urma verificării repetate, au fost considerate nevalabile în total 133 de semnături, dintre care pe criteriul „Circumscripția de domiciliu incorectă” – 37 persoane, „Act de identitate incorect/date personale incorecte” – 33 de susținători, iar valabile 466 de semnături. Dat fiind faptul că plafonul minim al semnăturilor este de 500, nu a fost posibilă admiterea cererii de înregistrare. 

CECEU nr. 33 consideră neîntemeiată cerința de a obliga consiliul să prezinte informații desfășurate cu privire la cauza excluderii a 70 de susținători, deoarece nota informativă a fost prezentată contestatarului, iar verificarea repetată a fost efectuată în prezența acestuia.

Cu referire la solicitarea informației de la Agenția Servicii Publice despre toate actele de identitate ale susținătorilor ale căror semnături au fost declarate nule, CECEU nr. 33 nu o susține, invocînd că în procesul de verificare a listelor de subscripție a fost utilizată doar informația din SIASA „Alegeri”.  Mai mult ca atît, după cum reiese din foaia de titlu a listei de subscripție, susținătorul, prin aplicarea semnăturii în susținerea candidatului, confirmă că datele personale înscrise sînt veridice, iar Agenția Servicii Publice la rîndul său poate elibera, doar la solicitarea persoanei interesate, extrase din Registre care conțin date cu caracter personal, în condițiile Legii nr. 133/2011 privind protecţia datelor cu caracter personal.

 

Examinînd documentele prezentate de părți, Comisia constată următoarele.

În conformitate cu art. 72 alin. (1) din Codul electoral, hotărîrile consiliului electoral de circumscripție pot fi contestate la organul electoral ierarhic superior în termen de 3 zile de la adoptarea hotărîrii. Astfel, Comisia reține că termenul legal de depunere a contestației a fost respectat de contestatar, iar contestația corespunde cerințelor de formă și de fond.

Potrivit art. 71 alin. (5) din Codul electoral, în cazul contestării hotărîrii organului electoral, sarcina probării legalității revine acestui organ.

Respectiv, din materialele prezentate de CECEU nr. 33 reiese că pe 19 septembrie 2019 la organul electoral a fost depus setul de documente, inclusiv listele de subscripție, pentru înregistrarea domnului Sveatoslav Mihalache în calitate de candidat pentru funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 33 din partea PUN. 

În urma verificării listelor de subscripție, la 23 septembrie și, repetat, la 24 septembrie anul în curs, CECEU nr. 33 a întocmit cîte o notă informativă, acestea fiind prezentate domnului Sveatoslav Mihalache în modul corespunzător.

Ca rezultat al verificării a 587 de semnături conținute în cele 31 de liste de subscripție prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție, potrivit notei informative din 24 septembrie, au fost stabilite următoarele rezultate:

Semnăturile susţinătorilor nevalabile şi neautentice:

  • Act de identitate incorect – 33 de persoane
  • Circumscripţia de domiciliu incorectă – 37 persoane
  • Susţinătorul are statut de decedat – 2 persoane
  • Susţinătorul se repetă în alte circumscripţii – 2 persoane
  • Susţinătorul se repetă în alte întrebări – 42 persoane
  • Susţinătorul se repetă pe aceeași întrebare – 7 persoane
  • Susținătorul se repetă pe aceeași listă – 6 persoane
  • Data semnării este în afara perioadei de colectare – 3 persoane

De asemenea, urmare a verificării manuale a datelor conținute în listele de subscripție, au fost identificate 31 persoane ale căror date personale sînt incorecte/incomplete.

În final, au fost considerate valabile doar 466 de semnături ale susținătorilor.

Din materialele prezentate de către CECEU nr. 33, se atestă că verificarea semnăturilor din listele de subscripție realizată prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție, drept dovadă constituind Tabelul totalizator generat de sistem în care se reflectă datele privind numărul de susținători la fiecare etapă de procesare a listelor și statistica erorilor depistate în procesul de verificare a listelor de subscripție pentru fiecare etapă de lucru, nu a permis CECEU nr. 33 să ajungă la un alt rezultat.

În consecință, CECEU nr. 33 a constatat că numărul semnăturilor valabile nu permit înregistrarea domnului Sveatoslav Mihalache în calitate de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

În conformitate cu Art. VI din Legea nr. 113/2019 pentru modificarea unor acte legislative, în cazul în care mandatul unui deputat ales într-o circumscripție uninominală se declară vacant cu cel puţin 180 de zile pînă la expirarea mandatului Parlamentului de legislatura a X-a, se vor organiza alegeri parlamentare parţiale, care se vor desfăşura în conformitate cu legislaţia în vigoare pînă la data adoptării prezentei legi, cu excepţia raporturilor juridice privind obligativitatea prezentării certificatelor de integritate, privind agitaţia electorală şi documentele de identificare a alegătorului, care vor fi reglementate de legislaţia în vigoare, aplicată în mod corespunzător.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 86 alin. (1) din Codul electoral, în redacția de pînă la 15 august 2019, pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul pentru circumscripția uninominală prezintă, în condițiile art. 47 și art. 48, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze.

Conform alin. (3) al art. 86 din Codul electoral, în redacția de pînă la 15 august 2019, pct. 45 lit. a) din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, pct. 66 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1731 din 3 iulie 2018, dacă la verificarea listelor de subscripție se constată că nu este prezentat numărul necesar de semnături sau, în urma excluderii semnăturilor nevalabile, numărul lor s-a redus față de plafonul minim prevăzut la alin. (1) al art. 86 din Codul electoral, organul electoral refuză înregistrarea candidatului la alegeri.

Respectiv se constată că CECEU nr. 33 a acționat în conformitate cu prevederile legale sus-menționate.

Vizavi de argumentele contestatarului despre datele eronate din sistem cu privire la cele 3 persoane, Comisia reține că în procesul de examinare a contestației au fost verificate suplimentar informațiile din SIASA – Verificare Liste de Subscripție, potrivit cărora semnăturile susținătorilor Capățînă A. și Buruiană A. au fost declarate nevalabile, deoarece au domiciliile retrase, la moment aceștia nu au înregistrare nici la domiciliu, nici la reședință valabilă. Cît despre susținătoarea Popa N., semnătura acesteia a fost considerată nevalabilă pe motivul actului de identitate expirat la data de 31 ianuarie 2018. 

Cu referire la solicitarea prezentării informației detaliate despre excluderea a 70 de susținători, Comisia menționează că aceasta se regăsește în nota informativă din 24 septembrie 2019, pe care este făcut înscrisul „Am primit nota informativă repetată. 24.09.2019” sub semnătura domnului Sveatoslav Mihalache. Respectiv cerința se consideră a fi consumată.

În privința cerinței de a solicita Agenției Servicii Publice toate actele de identitate ale celor 70 de susținători ale căror semnături au fost invalidate, Comisia o consideră neîntemeiată, întrucît SIASA – Verificare Liste de Subscripție operează cu datele din Registrul de Stat al Populației, actualizarea efectuîndu-se automatizat și zilnic.

 

 Pentru motivele arătate și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 47 - 49, art. 71 alin. (5), art. 72 alin. (1), art. 86 din Codul electoral, al Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1730/2018, al Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1731/2018 și al pct. 26 alin. (2) lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

  1. Se respinge contestația nr. CEC-10APN/3 din 29 septembrie 2019 a Partidului Politic „Partidul Unității Naționale.
  2. Se menține hotărîrea nr. 16/3 din 25 septembrie 2019 emisă de Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 33, mun. Chișinău, prin care s-a respins cererea domnului Sveatoslav Mihalache privind înregistrarea în calitate de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 33, mun. Chișinău din partea Partidului Politic „Partidul Unității Naționale” la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019.
  3.  Se explică contestatarului că este în drept să se adreseze cu o cerere de chemare în judecată, în termen de 3 zile calendaristice de la adoptarea prezentei hotărîri, la Judecătoria Chișinău sediul Rîșcani (str. Kiev, nr. 3, mun. Chișinău).
  4.  Prezenta hotărîre intră în vigoare la datat adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                        Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                            Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 1 octombrie 2019

Nr. 2768