Nr. 770 - cu privire la notificarea Autorității Naționale de Integritate privind ridicarea unui mandat de consilier din Consiliul sătesc Fundurii Vechi, raionul Glodeni

  • 15.11.2022
  • 1133
  • 0
H O T Ă R Â R E
cu privire la notificarea Autorității Naționale de Integritate privind ridicarea
unui mandat de consilier din Consiliul sătesc Fundurii Vechi, raionul Glodeni
 
Autoritatea Națională de Integritate a notificat Comisia Electorală Centrală în vederea ridicării mandatului deținut de domnul Gamureac Alexandru, consilier ales pe lista Partidului Democrat din Moldova în Consiliul sătesc Fundurii Vechi, raionul Glodeni, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.
Conform actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate nr. 169/12 din 10 august 2020, s-a decis decăderea domnului Gamureac Alexandru din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv funcția (mandatul) de consilier, cu excepția altor funcții electorale, pe un termen de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența stării de incompatibilitate.
Ulterior, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) din 27 decembrie 2021, cererea de chemare în judecată depusă de către domnul Gamureac Alexandru împotriva Autorității Naționale de Integritate, privind anularea actului de constatare nr. 169/12 din 10 august 2020, a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, prin încheierea din 29 iunie 2022, a declarat inadmisibil apelul înaintat de Gamureac Alexandru împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) din 27 decembrie 2021. Totodată, prin decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție din 14 septembrie 2022, s-a respins recursul depus de Gamureac Alexandru, menținându-se încheierea Curții de Apel Chișinău din 29 iunie 2022.  
În temeiul art. 18 alin. (2) din Codul electoral, art. 10 alin. (1), art. 164 alin. (1) și art. 165 alin. (1) din Codul administrativ, art. 5 alin. (2) lit. c) și alin. (3) din Legea nr. 768/2000 privind statutul alesului local și în conformitate cu pct. 15 lit. a) și pct. 17 din Regulamentul cu privire la procedura de ridicare și atribuire a mandatelor de consilier, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2514/2019, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se ridică, în baza actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate nr. 169/12 din 10 august 2020 privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, mandatul consilierului Gamureac Alexandru ales pe lista Partidului Democrat din Moldova în Consiliul sătesc Fundurii Vechi, raionul Glodeni.
2. Se declară vacant un mandat de consilier în Consiliul sătesc Fundurii Vechi, raionul Glodeni.
3. Secretarul Consiliului sătesc Fundurii Vechi, raionul Glodeni, în termen de 10 zile de la notificare, va transmite Comisiei Electorale Centrale documentele necesare atribuirii mandatului următorului candidat supleant de pe lista Partidului Democrat din Moldova.
4Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr. 119) sau la adresa de e-mail info@cec.md.
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                      Angelica CARAMAN
 
Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                           Alexandr BERLINSCHII
 
Chișinău, 15 noiembrie 2022
Nr. 770