Nr. 1545 - cu privire la stabilirea datei alegerilor parțiale în unele localități

  • 08.11.2023
  • 857
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la stabilirea datei alegerilor parțiale în unele localități

 

Conform art. 1, 159 și 179 din Codul electoral nr. 325/2022, alegerile parțiale se organizează în condițiile în care, în urma alegerilor locale generale, nu au fost aleși primarii sau numărul stabilit de consilieri într-o singură sau în mai multe circumscripții electorale. În aceste cazuri, Comisia Electorală Centrală fixează, în termen de 2 săptămâni, alegeri parțiale în aceste circumscripții, care se efectuează în condițiile titlurilor I, II și V din Codul electoral. Data alegerilor parțiale se stabilește prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

În cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 în trei circumscripții electorale a fost înregistrat câte un singur concurent electoral pentru funcția de primar sau cea de consilier local, toți fiind desemnați doar de Partidul Politic „ȘANSĂ”.

Având în vedere că prin Dispoziția nr. 92 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova s-a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „ȘANSĂ” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, în cele trei circumscripții electorale nu au fost aleși consilierii în Consiliul comunal Cealîc, raionul Taraclia și primarii satelor Chioselia Rusă și Cotovscoe din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

            În temeiul art. 1, 27 lit. t), 159 alin. (3) și 179 din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

 

  1. Se stabilește pentru data de 3 martie 2024 desfășurarea alegerilor parțiale pentru o nouă componență a Consiliului comunal Cealîc, raionul Taraclia și funcția de primar al satelor Chioselia Rusă și Cotovscoe din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.
  2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a  Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 8 noiembrie 2023

Nr. 1545