În rezultatul exercitării atribuției de supraveghere a finanțării campaniei electorale, CEC a aplicat sancțiuni unor concurenți electorali

  • 20.11.2021
  • 683
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a efectuat controlul reflectării veniturilor și cheltuielilor unor concurenți electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, pentru perioada de până la 19 noiembrie 2021.

În baza rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, au fost identificate o serie de situații, în cazul mai multor concurenți electorali, care au trezit suspiciuni de raportare incorectă, incompletă a tuturor veniturilor obținute și, în consecință, a cheltuielilor.

Astfel, CEC a atenționat concurentul electoral Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor asupra omisiunilor înregistrate la prezentarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și l-a obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru perioadele: 30 octombrie-5 noiembrie 2021, 6-12 noiembrie 2021 și 13-19 noiembrie 2021, care să includă donațiile în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii, beneficiate în campania electorală.

În același context, concurentul electoral Partidul Liberal a fost obligat de CEC să prezinte, în termen de 24 de ore, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 6-12 noiembrie 2021, inclusiv raportul pentru întreaga campanie electorală, ce să includă cheltuielile nedeclarate anterior, dar utilizate efectiv în campanie. Totodată, acestui concurent electoral i-a fost aplicată repetat sancțiunea sub formă de avertisment pentru neraportarea în termenul stabilit a donației materiale sub formă de materiale de agitație electorală în valoare de 4500,00 lei, achitată din contul pentru activitatea de bază a Partidului Liberal fără prezentarea raportului financiar. CEC a decis și să-i aplice Partidului Liberal sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni.

Totodată, CEC a atenționat Partidul Politic „Șor” și agenții economici despre necesitatea respectării prevederilor legislației electorale cu privire la interdicția efectuării agitației electorale în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor, la contractarea serviciilor de confecționare, plasare, distribuire și a achitare a publicității electorale. CEC a obligat acest concurent electoral să prezinte, în termen de 24 de ore, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 30 octombrie- 5 noiembrie 2021, corectat. De asemenea, i-a fost aplicată și sancțiune sub formă de avertizare pentru neraportarea donației materiale sub formă de arenda spațiilor publicitare.

Amintim că, pentru buna exercitare a atribuției de supraveghere și control privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali înregistrați la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, a fost constituit Grupul de lucru interinstituțional pentru examinarea și rapoartelor privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă și privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali. Din acest grup au făcut parte reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Inspectoratului General al Poliției, Serviciului Fiscal de Stat și Inspecției Financiare.

Rapoartele financiare ale partidelor politice sunt plasate pe pagina oficială a Comisiei, la rubrica „Alegeri locale noi 21 noiembrie 2021”, secțiunea „Susținerea financiară” sau accesând direct https://bit.ly/3DGBNq7