Lansarea primului modul al cursului electronic „Soluționarea litigiilor electorale. Modulul CEDO”

  • 25.11.2022
  • 1118
  • 0

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman a participat astăzi, 25 noiembrie 2022, la lansarea primului modul al cursului electronic „Soluționarea litigiilor electorale. Modulul CEDO”.

În mesajul său, Angelica Caraman a precizat că tematica instruirii este de o importanță majoră pentru Republica Moldova, deoarece, spre deosebire de alte state, noi nu avem tribunale specializate în examinarea contestațiilor cu caracter electoral, iar judecătorii sunt implicați în proces, în special în perioada electorală. Ținând cont de periodicitatea organizării scrutinelor, dar și modificările frecvente operate la legislația electorală, astfel de instruiri urmează să poarte un caracter continuu. Prin urmare, instanțele de judecată, reprezintă unul din subiecții cheie în procesul electoral, acestea având un rol important în asigurarea corectitudinii, credibilității și legitimității alegerilor.

 „Lansarea cursului în format e-learning, va permite nu doar creșterea numărului de beneficiari, dar și facilitarea oferirii unei informații actualizate și operative privind noile modificări la codul electoral și la legislația conexă. În rezultat, competența judecătorilor responsabili de soluționarea litigiilor va fi îmbunătățită, iar mecanismele eficiente de abordare și remediere a litigiilor electorale vor fi uniformizate și vor fi puse în aplicare cu succes.”, a menționat  Președinta CEC.  

Totodată, Comisia se află în proces de elaborare a modulului electronic CONTESTAȚII, partea a SIAS Alegeri, care va crește gradul de transparență privind procesul de depunere, examinare și soluționare a litigiilor electorale.

Elaborarea cursului de instruire privind examinarea și soluționarea litigiilor electorale pe platforma e-learning este realizată cu suportul Consiliul Europei, în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza II”, în cooperare cu Comisia Electorală Centrală, Institutul Național al Justiției și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.