Nr. 2692 - privind unele particularități de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional  din 20 octombrie 2024

  • 12.08.2024
  • 2360
  • 0

H O T Ă R Â R E

privind unele particularități de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional

 din 20 octombrie 2024

 

          În scopul uniformizării și clarificării procedurilor electorale aferente organizării alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumului republican constituțional ce se vor desfășura concomitent în ziua de duminică, 20 octombrie 2024, conform Hotărârilor Parlamentului nr.121 și 122 din 16 mai 2024, în temeiul art. 27 lit. k), 32, 45 alin. (12), 61 alin. (2), 88, 141 și 201 din Codul electoral nr. 325/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

         1. Cu referire la modul de exercitare a dreptului de vot în cadrul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024:

              1.1. Alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau care au reședința temporară expirată votează la orice secție de votare și sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

              1.2. Alegătorii care s-au înregistrat în prealabil pentru votul prin corespondență și au recepționat plicul cu materialele pentru votare vor urma instrucțiunile de completare a buletinelor de vot și de expediere a plicurilor, prevăzute în anexa nr. 1. 

          2. În privința procedurilor și documentelor electorale:

              2.1. La alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și la referendumul republican constituțional se utilizează aceleași liste electorale, care cuprind inclusiv rubricile în care alegătorul își va înscrie semnătura separat pentru fiecare buletin de vot primit. Lista electorală va cuprinde mențiuni separate privind numărul total de buletine de vot eliberate pentru fiecare tip de scrutin, conform anexelor nr. 2-8.

              2.2.    Pentru exercitarea dreptului de vot la ambele tipuri de alegeri, biroul electoral al secției de votare, în condițiile art. 61 alin. (7) din Codul electoral nr. 325/2022, eliberează un singur certificat pentru drept de vot, conform anexei nr. 9. După ce alegătorul votează, certificatul pentru drept de vot rămâne la biroul electoral al secției de votare și se anexează la lista electorală suplimentară.

              2.3.    Biroul electoral al secției de votare informează alegătorii despre timpul și locul votării la ambele tipuri de alegeri, în condițiile art. 75 din Codul electoral nr. 325/2022, prin transmiterea unei singure invitații la votare, conform anexei nr. 10.

              2.4.    Acreditarea observatorilor se efectuează în baza cererii depuse, care va cuprinde solicitarea de acreditare pentru ambele tipuri de scrutin, iar observatorilor și interpreților li se eliberează o singură legitimație, conform modelelor din anexa nr. 11.

       2.5. Colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaților desemnați la funcția de Președinte al Republicii Moldova se admite complementar prin intermediul Subsistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. În acest caz, grupul de inițiativă prezintă pe suport de hârtie listele de subscripție cu numărul minim de 15000 de  semnături valabile ale susținătorilor, stabilit la art. 139 alin. (1) din Codul electoral, iar diferența până la 25000 de semnături poate fi colectată prin intermediul subsistemului.

 

               2.6. Se aprobă Instrucțiunea cu privire la implementarea Subsistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”  la alegerile  pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, conform anexei nr. 12.

               2.7.  În vederea colectării semnăturilor pentru susținerea candidaților desemnați la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, Comisia eliberează grupurilor de inițiativă blanchete cu liste de subscripție, în limba română și/sau în limba rusă, conform modelelor din anexa nr. 13. În cererea de înregistrare, grupul de inițiativă va concretiza în ce limbă să fie listele. Listele de subscripție se eliberează pentru un număr maxim de semnături, conform art. 139 alin. (1) din Codul electoral. La solicitarea motivată, se admite eliberarea suplimentară a listelor de subscripție.

               2.8. În cazul în care un bloc electoral deja înregistrat pentru participare la un singur scrutin decide participarea la celălalt scrutin, acesta depune la Comisia Electorală Centrală o cerere în acest sens, anexând următoarele documente:

                    2.8.1. procesele-verbale ale ședințelor organelor competente ale partidelor politice constituente ale blocului electoral, în care este consemnată decizia acestora de a participa inclusiv la al doilea tip de scrutin, conform normelor statutare;

                   2.8.2. decizia de modificare a acordului de constituire, în vederea reglementării particularităților de participare a blocului electoral la ambele tipuri de scrutin care se desfășoară simultan.

            2.9. Partidul politic sau blocul electoral, înregistrat în calitate de participant la referendum și al cărui candidat desemnat a fost înregistrat de către Comisie în calitate de concurent electoral la alegerile prezidențiale, solicită printr-o singură cerere confirmarea persoanelor de încredere.  Persoanele de încredere se confirmă pentru ambele tipuri de scrutin, iar acestora li se eliberează o singură legitimație, conform modelului din anexa nr. 14.

 

            3. Referitor la condițiile și modul de finanțare a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali:

3.1. Grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, concurentul electoral și participantul la referendum pot solicita Comisiei Electorale Centrale confirmarea aceleiași persoane în calitate de trezorier, care este responsabilă de activitatea financiară pentru ambele tipuri de scrutin, cu deschiderea obligatorie a conturilor separate pentru fiecare tip de scrutin, cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă” – în cazul grupului de inițiativă, și cu mențiunea „Fond electoral” – în cazul concurentului electoral sau participantului la referendum.

3.2. Persoanele fizice pot susține activitatea grupului de inițiativă, a concurentului electoral și/sau a participantului la referendum cu mijloace financiare în mărime de până la 6 salarii medii lunare pe economie (82 200,00 lei), prin donații efectuate prin transfer, pentru fiecare tip de scrutin – alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova (grupului de inițiativă și concurentului electoral) și referendum  (participantului la referendum). Mijloace financiare în mărime de până la 1 salariu mediu lunar pe economie (13 700,00 lei), din cele 6 salarii medii menționate, pot fi donate în numerar.

3.3. Pentru ambele tipuri de alegeri, suma totală a donațiilor nu va depăși:

    3.3.1. 30% din venitul anual al donatorului (venitul îndreptat spre achitare), înregistrat pentru anul calendaristic precedent (2023). În cazul în care donatorul nu a înregistrat venituri legale în anul precedent, acesta nu este în drept să efectueze donații în anul respectiv.

    3.3.2. 10% din venitul anual al donatorului (venitul îndreptat spre achitare), în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu statut de persoane cu funcție de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice în sensul Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale;

   3.3.3. un salariu mediu lunar pe economie pe anul respectiv, în cazul cetățenilor Republicii Moldova care beneficiază doar de burse sau alte prestații sociale.

Dacă donatorul a efectuat alte donații în anul respectiv (2024), se va avea în vedere că suma tuturor donațiilor făcute pe parcursul anului 2024 nu trebuie să depășească limitele plafoanelor prevăzute la pct. 3.3.1-3.3.3.

3.4. Persoanele juridice pot susține activitatea grupului de inițiativă, a concurentului electoral și/sau a participantului la referendum cu mijloace financiare în mărime de până la 12 salarii medii lunare pe economie (164 400,00 lei) pentru fiecare tip de scrutin, ținând cont de restricțiile stabilite de lege.

3.5. În termen de 24 ore de la deschiderea sau refuzul deschiderii contului cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă” sau „Fond electoral” sau până la înregistrarea grupului de inițiativă, a concurentului electoral sau a participantului la referendum, grupul de inițiativă, concurentul electoral sau participantul la referendum informează Comisia Electorală Centrală despre aceasta, comunicând datele bancare respective.

3.6. Grupul de inițiativă, concurentul electoral sau participantul la referendum, care a decis să nu-și deschidă sau care nu are deschis încă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă” sau „Fond electoral”, informează despre aceasta Comisia Electorală Centrală, în termen de 3 zile după înregistrarea sa și săptămânal, în ziua de luni, conform programului calendaristic aprobat de Comisie. În acest caz, grupul de inițiativă, concurentul electoral sau participantul la referendum poate desfășura doar activități de colectare a semnăturilor, de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare. Dacă totuși desfășoară activități ce implică cheltuieli financiare, ei sunt obligați să deschidă cont bancar.

 3.7. Partidele politice care au constituit grupuri de inițiativă, au desemnat candidați în alegeri sau au statut de participanți la referendum și care intenționează să transfere mijloace financiare proprii din surse publice și/sau private în contul cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă” și/sau „Fond electoral”, acestea prezintă Comisiei Electorale Centrale un singur raport financiar privind soldul mijloacelor financiare ale partidului pentru perioada 01.01.2024 - până la data începerii perioadei electorale sau data începerii perioadei de colectare a semnăturilor.

  3.8. Alocațiile de până la 70% pot fi transferate, în condițiile art. 51 alin. (10) din Codul electoral, pentru ambele scrutine.

4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării și se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale

                                                                                           

Secretara

Comisiei Electorale Centrale                                                                            Dana MUNTEANU

 

Chișinău, 12 august 2024

Nr. 2692