Nr. 3006 - cu privire la confirmarea persoanelor de încredere din partea doamnei Irina Vlah, candidat la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024

  • 03.10.2024
  • 599
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la confirmarea persoanelor de încredere din partea
doamnei Irina Vlah, candidat la alegerile pentru funcția de
Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024
 
Doamna Irina Vlah, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, a depus un demers, înregistrat sub nr. CEC-7/16713 din 28 septembrie 2024, prin care solicită Comisiei Electorale Centrale confirmarea a 307 persoane de încredere.
În urma examinării setului de documente prezentat, Comisia, a constatat următoarele:
1. În setul de documente prezentat privind confirmarea persoanelor de încredere lipsește declarația pe propria răspundere prevăzută la pct. 16 lit. b) din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023;
2. Conform cererii, se solicită confirmarea a 307 persoane de încredere, însă în urma verificării listelor persoanelor desemnate pentru a fi confirmate în calitate de persoane de încredere în cele 21 de circumscripții electorale s-a constatat că au fost desemnate 293 de persoane;
3. Au fost constatate 6 cazuri privind înscrierea eronată a IDNP-ului;
4. În 6 cazuri a fost înscris eronat numele și/sau prenumele persoanelor desemnate;
5. În 4 cazuri nu este specificată funcția/entitatea în care activează persoanele de încredere desemnate.
Astfel, prin demersul nr. CEC-8/6111 din 2 octombrie 2024, Comisia a solicitat doamnei Irina Vlah, candidat la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, completarea corespunzătoare a setului de documente și concretizarea aspectelor enumerate mai sus, pentru examinarea acestora prin prisma conformității și admisibilității și, respectiv, emiterea actului administrativ solicitat.
Prin scrisoarea de răspuns înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/16826 din 2 octombrie 2024, a fost prezentată declarația pe propria răspundere prevăzută la pct. 16 lit. b) din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023, precum și concretizate IDNP-urile a 5 persoane din cele 6 cazuri, nefiind concretizat IDNP-ul indicat la poziția nr. 9, aferent Circumscripției electorale raionale Edineț nr. 16, numele și/sau prenumele a 6 persoane desemnate, iar în 2 cazuri au fost specificate funcția/entitatea în care activează persoanele de încredere desemnate, iar pentru celelalte 2 cazuri, vizând pozițiile nr. 14 și nr. 15 din Circumscripția electorală raională Dondușeni nr. 13, s-a solicitat excluderea persoanelor respective.
Ca urmare a examinării documentelor prezentate suplimentar, Comisia a constatat că a fost indicat repetat eronat IDNP-ul de la poziția nr. 3, la Circumscripția electorală raională Hîncești nr. 20, și un nume al persoanei de încredere desemnate, prevăzut la poziția nr. 4 referitoare la Circumscripția electorală raională Drochia nr. 14.
De asemenea, Comisia, în baza informațiilor de care dispune, constată că în cazul a 7 persoane, desemnate din partea a 3 partide politice, acestea dețin funcții de consilier local, după cum urmează:
  1. La Circumscripția electorală raională Cahul nr. 7, poziția nr. 1 – Nedov Ruslan, consilier în Consiliul raional Cahul, din partea Partidului politic Partidul Democrat Modern din Moldova și poziția nr. 12 – Mincova Ela, consilier în Consiliul sătesc Huluboaia, raionul Cahul, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;
  2. La Circumscripția electorală raională Dondușeni nr. 13, poziția nr. 3 – Lachi Constantin, consilier în Consiliul sătesc Rediul Mare, raionul Dondușeni, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;
  3. La Circumscripția electorală raională Edineț nr. 16, poziția nr. 12 – Grib Lilia, consilier în Consiliul sătesc Trinca, raionul Edineț, din partea Partidului Politic Liga Orașelor și Comunelor;
  4. La Circumscripția electorală raională Ocnița nr. 24, poziția nr. 6 – Tocarciuc Alexandr, consilier în Consiliul comunal Calarașovca, raionul Ocnița, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;
  5. La Circumscripția electorală raională Rezina nr. 26, poziția nr. 4 – Şeremet Olga, consilier în Consiliul comunal Pereni, raionul Rezina, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”;
  6. La Circumscripția electorală raională Soroca nr. 29, poziția nr. 5 – Morari Vasile, consilier în Consiliul comunal Schineni, raionul Soroca, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
Prin urmare, prin prisma prevederilor art. 1 și art. 64 alin. (1)-(4) din Codul electoral nr. 325/2022 ce reglementează particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale, se respinge confirmarea persoanelor nominalizate în calitate de persoane de încredere din partea doamnei Irina Vlah, candidat la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Cu titlu de principiu, Comisia subliniază că admisibilitatea confirmării persoanelor de încredere din partea unui candidat independent este precondiționată în mod imperativ de statutul apolitic al acestora.
Documentele prezentate au fost verificate și s-a constatat că acestea corespund cerințelor prevăzute la punctele 16 și 17 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023.
Subsidiar, examinând lista persoanelor de încredere desemnate pentru înregistrare, Comisia constată că numărul acestora se încadrează în limitele maxime de persoane de încredere repartizate pe fiecare circumscripție electorală, conform hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 2874/2024 „Cu privire la stabilirea numărului persoanelor de încredere ale participanților la referendumul republican constituțional și concurenților electorali la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024”.
Potrivit pct. 8 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023, activitatea persoanelor de încredere începe din momentul confirmării și încetează în cazurile prevăzute la pct. 31 din același regulament.
Comisia precizează că, în cadrul aceleiași perioade electorale, calitatea de persoană de încredere a concurentului electoral este incompatibilă cu una dintre calitățile prevăzute la pct. 7 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023, inclusiv calitatea de funcționar public sau persoană care deține funcție de demnitate publică și nu și-a suspendat raporturile de serviciu odată cu confirmarea în calitate de reprezentant. Prin urmare, persoana care, odată cu confirmarea de către Comisie în calitate de persoană de încredere, se regăsește în unul dintre cazurile prevăzute la pct. 7 din regulamentul menționat urmează să își suspende activitatea. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va revoca, în condițiile Codului administrativ nr. 116/2018, hotărârea de confirmare a persoanei de încredere a concurentului electoral.
În același context, cheltuielile pentru remunerarea activității persoanelor de încredere, fie contravaloarea serviciilor de voluntariat estimate potrivit Capitolului V din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023, se vor reflecta în raportul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniei electorale, conform Regulamentului privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023.
Având în vedere că prevederile legale ce vizează desemnarea persoanelor de încredere au fost respectate, în temeiul art. 32 și 71 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 18 lit. b) din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se confirmă 281 de persoane de încredere (conform anexei) din partea doamnei Irina Vlah, candidat la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
2. În activitatea lor, persoanele de încredere se vor conduce de prevederile Codului electoral nr. 325/2022 și ale Regulamentului cu privire la statutul și activitatea persoanelor de încredere ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1130/2023.
3. Se preavizează persoanele de încredere (conform anexei) să înlăture în termen de 3 zile starea de incompatibilitate în cazul apariției acesteia.
4. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                 Angelica CARAMAN
 
Chișinău, 3 octombrie 2024
Nr. 3006