Apelul Comisiei Electorale Centrale la startul oficial al campaniei electorale

  • 06.10.2023
  • 5120
  • 0

Astăzi, 6 octombrie, se dă start campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Urmează o perioada de desfășurare a agitației electorale, în care fiecare concurent electoral va încerca să convingă alegătorii să-și exprime voturile pentru alegerea sa.

O democrație veritabilă este fundamentată pe alegeri, iar alegerile locale generale reprezintă o manifestare directă a acesteia. Funcționarii electorali din cadrul Comisiei Electorale Centrale, consiliilor electorale de circumscripție, birourilor electorale ale secțiilor de votare își vor da toată străduința pentru ca alegerile să fie libere, corecte și incluzive. Însă, efortul organelor electorale nu va fi suficient, dacă concurenţii electorali vor manifesta un comportament contrar legii şi standardelor internaţionale în materie electorală.

Comisia Electorală Centrală vine cu un apel către concurenții electorali, inclusiv către reprezentații și persoanele de încredere ale acestora – să nu admită încălcări, să își mențină acțiunile de agitație electorală și discursul în limita cadrului legal și în corespundere cu valorile şi principiile democratice. Competiția politică trebuie să se desfășoare fără interese ascunse și recurgerea la metode de obținere a suportului alegătorilor prin eludarea legii. Corectitudinea de care vor da dovadă concurenții electorali în alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 va fi şi o exprimare a respectului pe care îl poartă alegătorilor, celorlalți concurenți electorali și societății în ansamblu. Întreaga campanie electorală se va ghida de regula că votul alegătorilor trebuie să fie unul conștient și liber. 

Totodată, Comisia Electorală Centrală vine cu un apel şi către cetățeni – să semnaleze abuzurile subiecților implicați în alegeri şi încălcările normelor legale pe care le vor observa. Numai prin implicare vom reuşi să combatem orice tentativă de a compromite caracterul liber, corect și incluziv al alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie 2023.

Comisia face apel către instituţiile mass-media, dar şi către observatori să raporteze toate acțiunile care aduc atingere desfășurării unor alegeri democratice, astfel încât să poată fi prevenite sau combătute la timp şi eficient.

Democrația contează, iar bazele democrației pot fi puse doar prin alegeri. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să-şi aducă contribuția ca scrutinul din 5 noiembrie 2023 să fie unul  liber, corect și incluziv.

Chișinău, 6 octombrie 2023