Campania „Cunoaște dreptul tău electoral” a ajuns la Ocnița, Dondușeni și Strășeni

  • 11.05.2023
  • 1214
  • 0

Noile prevederi din Codul electoral, inclusiv în contextul pregătirii pentru alegerile locale generale din toamna acestui an, au fost prezentate autorităților publice locale din trei raioane ale țării. În cadrul campaniei „Cunoaște dreptul tău electoral”, Președinta CEC, Angelica Caraman, a discutat cu funcționarii din raionul Strășeni, iar Ludmila Lupașco și Tatiana Barburoș, membre ale CEC, cu cei din raioanele Ocnița și Dondușeni.

Principalele aspecte la care s-au referit membrii CEC au fost permanentizarea organelor electorale de nivelul II, datele la care vor avea acces registratorii în cadrul scrutinelor, necesitatea tipării listelor electorale în două etape, condițiile speciale de a candida la alegerile locale, obligația de a se degreva din funcție pe durata desfășurării campaniei electorale, aspecte ce țin de finanțarea partidelor politice și a campaniei electorale, dar și sancțiunile aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale.

În cadrul evenimentului, participanții au supus discuției mai multe chestiuni precum necesitatea deținerii actelor de studii superioare și a unui certificat medical pentru candidații la funcția de primar și consilier. Un alt subiect s-a referit la interdicția de ocupare a anumitor funcții în cazul în care persoana intenționează să candideze se află în proces de judecată sau ar putea ajunge în instanță. Funcționarii s-au arătat interesați și de atribuțiile președinților consiliilor electorale de circumscripție în contextul în care această funcție a fost permanentizată, precum și responsabilitățile autorităților publice locale privind delimitarea spațiului pentru afișajele electorale și care ar urma să fie acțiunile acestora în cazul depistării unor materiale de promovare electorală în ziua în care agitația este interzisă.

Campania „Cunoaște dreptul tău electoral” va derula pe parcursul a patru luni, timp în care membri și funcționari din cadrul Aparatului CEC vor informa funcționarii publici locali despre noile prevederi legale în domeniul electoral.

Amintim că aceasta a debutat în raionul Glodeni și municipiul Bălți, iar săptămâna viitoare va continua în alte 3 raioane.

Campania este organizată cu suportul  PNUD Moldova, în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de USAID și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.