Consiliul Europei și-a reiterat angajamentul pentru promovarea respectării drepturilor omului, prin susținerea dezvoltării proceselor electorale în Republica Moldova

  • 22.01.2020
  • 2907
  • 0

În perioada 21-22 ianuarie curent, o delegație a Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova (CEC) efectuează o vizită de studiu la Consiliul Europei (CoE), la Strasbourg.

Delegația, condusă de președintele instituției, Dorin Cimil, este reprezentată de membrii CEC și funcționari din cadrul Aparatului Comisiei, reprezentanți ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și ai Comisiei Electorale Centrale din UTA Găgăuzia.

Vizita este realizată în cadrul asistenței oferite de CoE pentru dezvoltarea proceselor electorale din țara noastră, constituind o bună oportunitate pentru familiarizarea cu acțiunile și competențele organelor Consiliului Europei și consolidarea relațiilor de colaborare.

Pe parcursul a două zile, au avut loc întrevederi cu oficiali din cadrul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Congresului Autorităților Regionale și Locale, Secretariatul Parlamentului European, Curții Europene a Drepturilor Omului și experți în materie electorală.

Întrucît, recent, CEC și-a stabilit noi obiective de dezvoltare strategică, părțile au discutat și agreat un nou proiect de asistență, orientat spre îmbunătățirea transparenței și integrității proceselor electorale din Republica Moldova.

Oficialii europeni au apreciat pozitiv gestionarea suportului oferit, pînă în prezent, Comisiei. Totodată, aceștia au menționat că asistența pentru eficientizarea și modernizarea proceselor electorale din Republica Moldova, în vederea respectării drepturilor electorale ale cetățenilor, ca drepturi fundamentale ale democrației, va rămîne o prioritate pentru Consiliul Europei.