Nr. 2209 - cu privire la contestația nr. CEC-10AP/25 din 28 ianuarie 2019 a domnului Mihai Goian, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 16, or. Ungheni

  • 01.02.2019
  • 4204
  • 0

HOTĂRÎRE

cu privire la contestația nr. CEC-10AP/25 din 28 ianuarie 2019 a domnului Mihai Goian, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 16, or. Ungheni

 

           La data de 28 ianuarie 2019, domnul Mihai Goian, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 16, or. Ungheni, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestație, înregistrată sub nr. CEC-10AP/25, prin care solicită să fie plusate cele 55 de semnături, excluse de Consiliul electoral al circumscripției uninominale nr. 16, or. Ungheni (în continuare – CECEU nr. 16), la cele 466 valabile, ceea ce ar permite înregistrarea acestuia în calitate de candidat la funcția de deputat.

          Contestatarul, în motivarea contestației, arată că CECEU nr. 16 a constatat în listele de subscripție prezentate de acesta 55 de semnături ale persoanelor care nu locuiesc în localitatea respectivă, dar în circumscripția nr. 16, or. Ungheni.

 

          CECEU nr. 16, în referința depusă la Comisie pe data de 29 ianuarie 2019 și înregistrată sub nr. CEC-10AP/25/R, relevă următoarele.

 

          La data de 23 ianuarie 2019, în baza actului de transmitere-recepționare a documentelor electorale pentru înregistrarea candidatului la funcția de deputat în Parlament, domnul Mihai Goian a transmis către CECEU nr. 16 setul de acte necesar în vederea înregistrării acestuia în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, inclusiv 34 de liste de subscripție (27 – completate, 7 – necompletate).

          În urma verificării listelor de subscripție, CECEU nr. 16 a constatat că cele 27 liste de subscripție completate conțin 663 de semnături ale susținătorilor, inclusiv semnăturile a 55 de susținători care nu locuiesc în localitatea respectivă.

          Prin urmare, din cele 55 de semnături pe care contestatarul solicită să fie adăugate la cele 466 de semnături valabile, conform tabelului cu rezultatele verificărilor generat de aplicația SIASA – Verificare Liste de Subscripție, se constată că: 27 de persoane care au semnat nu au domiciliul în circumscripția nr. 16, or. Ungheni, 3 persoane care au semnat nu au domiciliu/reședință, iar 25 persoane care au semnat nu au domiciliu pe teritoriul în care au fost colectate semnăturile.

          Astfel, pentru motivele arătate, CECEU nr. 16 solicită respingerea contestației domnului Mihai Goian ca fiind neîntemeiată.  

          Suplimentar la referință, CECEU nr. 16 a prezentat o notă explicativă, în format Excel, care conține date cu referire la 55 de semnături invalidate pe motiv că circumscripția de domiciliu a fost indicată incorect. 

 

          Examinînd documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

          Conform art. 72 alin. (1) din Codul electoral, hotărîrile consiliului electoral de circumscripție pot fi atacate la organul electoral ierarhic superior în termen de 3 zile de la adoptarea hotărîrii. Astfel, Comisia atestă că termenul legal de depunere a contestației a fost respectat de contestatar, iar contestația corespunde tuturor cerințelor de formă și de fond.

          Potrivit art. 71 alin. (5) din Codul electoral, în cazul contestării hotărîrii organului electoral, sarcina probării legalității revine acestui organ. Respectiv, din materialele prezentate de către CECEU nr. 16 rezultă că pe data de 23 ianuarie 2019 la organul electoral au fost depuse 27 de liste de subscripție completate, pentru susținerea domnului Mihai Goian în calitate de candidat independent la funcția de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, ce conțineau un număr de 663 de semnături.

           În conformitate cu prevederile art. 48 alin. (1) din Codul electoral, după primirea listelor de subscripție, organul electoral respectiv începe verificarea: dacă semnăturile pe liste sînt autentice, dacă persoanele semnatare au drept de vot, precum și adresa de domiciliu a acestora. Verificarea listelor de subscripție se efectuează în decursul a 5 zile de la data primirii listelor.

          Conform art. 86 alin. (1) din Codul electoral, pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul pentru circumscripția uninominală prezintă, în condițiile art. 47 și art. 48, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze.

          Așadar, potrivit hotărîrii nr. 24 din 25 ianuarie 2019 a CECEU nr. 16 cu privire la cererea de înregistrare a domnului Mihai Goian în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția electorală uninominală Ungheni nr. 16, în urma verificării și procesării listelor de subscripție prin intermediul aplicației SIASA – Verificare Liste de Subscripție, din totalul de 663 de semnături ale susținătorilor, 197 au fost invalidate. Astfel, în urma excluderii semnăturilor nevalabile, numărul necesar de semnături pentru înregistrarea domnului Mihai Goian în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare s-a redus față de plafonul minim stabilit de art. 86 alin. (1) din Codul electoral, fiind în număr de 466.

         De asemenea, din Statistica erorilor depistate în procesul de verificare a listelor de subscripție pentru fiecare etapă de lucru, rezultă că din numărul total de semnături considerate nule, 55 de semnături ale susținătorilor au fost invalidate pe criteriul „Regiunea de domiciliu incorectă”. Cu referire la acest aspect, CECEU nr. 16 face următoarele precizări:

      1) semnături ale persoanelor care nu au domiciliu în circumscripția nr. 16, or. Ungheni - în număr de 27;

      2) semnături ale persoanelor care nu au domiciliu – în număr de 3;

      3) semnături ale persoanelor care nu au domiciliu pe teritoriul în care au fost colectate semnăturile – în număr de 25.

         În urma contrapunerii datelor din listele de subscripție, ce conțin cele 55 de semnături în litigiu, cu datele prezentate de CECEU nr. 16 în referință și nota explicativă în format Excel, s-au constatat următoarele neconcordanțe:

       1) semnături ale persoanelor care nu au domiciliu în circumscripția nr. 16, or. Ungheni – în număr de 22;

       2) semnături ale persoanelor care nu au domiciliu/reședință – în număr de 5;

       3) semnături ale persoanelor care nu au domiciliu pe teritoriul în care au fost colectate semnăturile – în număr de 27;

       4) o semnătură nu se înscrie în categoriile sus-menționate,  întrucît domiciliul susținătorului este indicat corect (lista de subscripție nr. 009520 - poziția 20).

 

          Mai mult ca atît, examinînd datele conținute în listele de subscripție, au fost identificate semnături ale susținătorilor, numele/prenumele cărora contravine cu numele/prenumele susținătorilor indicate de CECEU nr. 16 în Nota explicativă prezentată în format Excel (nr. 009516 - poziția 11; nr. 009517 - pozițiile 26, 28; nr. 009520 - pozițiile 17, 19; nr. 009524 - poziția 7; nr. 009528 - poziția 8; nr. 009529 - poziția 6; nr. 009532 - pozițiile 14, 19, 27; nr. 009541 - pozițiile 29, 30), fapt care trebuie apreciat critic.

        

          Totodată, CECEU nr. 16 a prezentat Comisiei și Nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de domnul Mihai Goian, întocmită conform Anexei nr. 5 la Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție, aprobat prin hotărîea CEC nr. 1730 din 3 iulie 2018.

          În nota respectivă se menționează că, în urma verificării listelor de subscripție, au fost constatate următoarele încălcări ale prevederilor Codului electoral:

          În liste lipsesc:

 - semnăturile la 1 persoană;

 - data semnăturii la 2 persoane;

 - seria și/sau numărul actului de identitate la 1 persoană.

          Alte încălcări:

 -  introduse semnături false sau repetate la 2 persoane;

 - incluse persoane care nu locuiesc în localitatea respectivă - 55 /localitatea nu face parte din circumscripția uninominală respectivă - 2;

 - la 2 persoane care împlinesc în anul desfășurării alegerilor vîrsta de 18 ani nu sînt indicate ziua, luna și anul nașterii;

 - act de identitate incorect – 102.  

         Din 0 liste în care lipsește semnătura colectorului se exclud 0 persoane.

         În total 197 semnături ale susținătorilor se consideră nule.

        

         În acest sens, Comisia reține că, deși, potrivit Notei informative, în total au fost considerate nule 197 de semnături, fapt care a fost reflectat și în hotărîrea nr. 24 din 25 ianuarie 2019 adoptată de CECEU nr. 16, totuși, efectuînd un calcul matematic, rezultă suma de 167 de semnături, și nu 197. Prin urmare, se constată o diferență de 30 de semnături.

 

         Astfel, din motivele arătate mai sus, Comisia concluzionează că erorile/neconcordanțele depistate pot fi eliminate doar prin verificarea repetată de către CECEU nr. 16 a listelor de subscripție prezentate de domnul Mihai Goian, pretendent la calitatea de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 16, or. Ungheni.

 

         În acest context, Comisia reține că, potrivit prevederilor art. 86 alin. (1) – (3) din Codul electoral, competența materială de a verifica listele de subscripție și de a adopta o hotărîre, fie de înregistrare a candidatului, fie de respingere a cererii de înregistrare a acestuia, în speța dată îi revine CECEU nr. 16.

 

          Pentru motivele expuse și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 47 alin. (3), art. 48 alin. (1), art. 71 alin. (5), art. 72 alin. (1), art. 86 din Codul electoral, al Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a lsitelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1730 din 3 iulie 2018, al Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1731 din 3 iulie 2018 și al pct. 26 lit. b) din Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 3353 din 20 iulie 2010, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

1. Se admite contestația nr. CEC-10AP/25 din 28 ianuarie 2019 a domnului Mihai Goian, pretendent la calitatea de candidat independent pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 16, or. Ungheni.

2. Se anulează hotărîrea nr. 24 din 25 ianuarie 2019 a CECEU nr. 16 cu privire la cererea de înregistrare a domnului Mihai Goian în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția electorală uninominală Ungheni nr. 16.

3. Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 16, or. Ungheni va reexamina, în termen de 3 zile, cererea privind înregistrarea domnului Mihai Goian, pretendent la calitatea de candidat independent pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 16, or. Ungheni, luînd în considerare cele descrise în motivarea prezentei hotărîri.

4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Preşedintele
Comisiei Electorale Centrale                                                                                  Alina RUSSU

 

Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                            Veaceslav AGRIGOROAE

 

Chişinău, 01 februarie 2019

Nr. 2209