H O T Ă R Â R E
cu privire la cererea de înregistrare a Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА”
pentru participare la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
I. Constatările Comisiei Electorale Centrale
1. Pe data de 14 iulie 2025, la Comisia Electorală Centrală a fost depusă cererea și setul de documente privind înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” pentru participare la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.
2. Conform documentelor prezentate, Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE” (proces-verbal nr. 1 din 10 iulie 2025 al ședinței Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE”), Partidul Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei (proces-verbal nr. 1 din 10 iulie 2025 al ședinței Biroului Permanent Central al Partidului Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei), Partidul Politic „ŞANSĂ” (proces-verbal nr. 1 din 11 iulie 2025 al ședinței Biroului Politic al Partidului Politic „ŞANSĂ”) și Partidul Politic „VICTORIE” (proces-verbal nr. 1 din 11 iulie 2025 al ședinței Biroului Central al Partidului Politic „VICTORIE”) au convenit la data de 12 iulie 2025 asupra formării Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” pentru participare la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.
3. În baza proceselor-verbale menționate, reprezentanții celor patru partide politice au semnat Acordul de constituire a Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” pentru a participa în comun la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 cu denumirea integrală: Blocul Electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” și denumirea prescurtată: „VICTORIE-ПОБЕДА”.
4. În baza acordului de constituire, a fost format Biroul executiv al blocului electoral din 4 membri: câte un membru din partea fiecărui partid politic care a constituit blocul.
În conformitate cu prevederile Acordului de constituire, Biroul executiv a fost împuternicit:
- să adopte modificări/completări la acordul de constituire;
- să adopte decizii privind strategia blocului electoral;
- să admită în componența blocului electoral noi membri;
- să revoce membri din componența blocului electoral;
- să desemneze secretarul executiv al blocului electoral;
- să desemneze reprezentantul în organele electorale și trezorierul (mandatarul financiar);
- să decidă asupra modului de gestionare a contului bancar „Fond electoral”;
- să decidă asupra înregistrării în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025;
- să desemneze și aprobe lista de candidați la funcția de deputat din partea blocului la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, cu posibilitatea de a opera modificări în lista candidaților conform prevederilor legale;
- să aprobe regulamente și instrucțiuni interne care sunt semnate de către Secretarul executiv;
- să exercite alte atribuții legate de activitatea politică și strategică a blocului electoral.
5. Conform prevederilor Acordului de constituire, Blocul electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” este reprezentat de către un Secretar executiv, care este desemnat de către Biroul executiv al blocului electoral și este împuternicit:
- să semneze toate documente în numele blocului electoral;
- să asigure activitatea curentă și comunicarea internă a blocului electoral;
- să asigure pregătirea ședințelor;
- să reprezinte blocul electoral în relațiile cu organele statului, organele electorale, terții și alte persoane fizice sau juridice.
6. Blocul electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” a prezentat Comisiei Electorale Centrale simbolul electoral descris în documentele prezentate în modul următor: „simbolul electoral reprezintă denumirea blocului politic în limbile română și rusă, cu evidențierea majusculă a cuvintelor „VICTORIE” și „ПОБЕДА” amplasate orizontal și despărțite de cinci stele. Cuvântul VICTORIE este luat între figuri stilizate în formă de spicuri”.
7. Prin demersul nr. CEC-8/8039 din 15 iulie 2025, Comisia a solicitat celor 4 partide politice constituente ale blocului electoral elucidarea unor aspecte care au intervenit la etapa examinării documentelor prezentate în scopul emiterii actului administrativ solicitat, după cum urmează:
- Conform Procesului-verbal nr. 3 din 22 iulie 2023 al ședinței Comitetului Executiv Politic al Partidului Politic „ȘANSĂ”, au fost prezenți la aceasta 6 membri din numărul total de 10 membri, însă în lista de prezență sunt înscrise doar 5 semnături din 10. Astfel, Partidul Politic „ȘANSĂ” urma să comunice Comisiei numărul exact al membrilor Comitetului Executiv Politic prezenți la ședința din 22 iulie 2023.
Comisia observă că în lista membrilor Comitetului Executiv Politic al Partidului Politic „ȘANSĂ”, declarați prezenți la ședința organului din 22 iulie 2023, este indicată drept dată a desfășurării ședinței – 22 iulie 2024.
- În Procesul-verbal nr. 1 din 10 iulie 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „VICTORIE” nu este indicat numărul membrilor prezenți și numărul total al membrilor delegați. Pentru acest motiv, este imposibilă constatarea respectării prevederilor art. 33 alin. (4) din Statutul Partidului Politic „VICTORIE”.
- În lista documentelor prezentate lipsește actul care confirmă componența nominală (în întregime) a Biroului Politic al Partidului Politic „RENAȘTERE”. Prin urmare, nu sunt respectate prevederile subpct. 8.7 din Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 3592/2025.
- Potrivit pct. 14 din Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale, „Denumirea și simbolul blocului electoral nu pot fi identice cu denumirea și simbolurile […] unui partid politic (inclusiv cu denumirea și simbolurile unui singur partid politic care participă la constituirea blocului electoral sau celor declarate neconstituționale) […]”.
Regulamentul la care se face trimitere în subpunctul 4) este un act cu caracter normativ, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (2025, nr. 321-324, 19 iunie 2025) și este obligatoriu pentru toți subiecții, inclusiv pentru Comisie.
Astfel, dispoziția regulamentară raportată la circumstanțele speței instituie interdicția aferentă denumirii blocului electoral, deci denumirea blocului electoral nu poate fi identică cu denumirea unui partid politic, inclusiv a partidului politic din componența blocului electoral.
Comisia menționează că într-o speță similară, prin hotărârea nr. 2687/2024 „Cu privire la cererea de înregistrare a Blocului electoral „VICTORIE - ПОБЕДА” pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024”, Comisia Electorală Centrală a respins cererea și a refuzat înregistrarea blocului electoral cu o denumire identică. Unul dintre motivele neînregistrării fiind denumirea blocului electoral propus spre înregistrare care era identică cu cea a Partidului Politic „VICTORIE”.
Astfel, solicitanții urmau să vină cu aprecieri privind admisibilitatea înregistrării blocului electoral în contextul hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 2687/2024.
Totodată, simbolul electoral prezentat este denumirea blocului politic în limbile română și rusă, în care cuvintele „VICTORIE” și „ПОБЕДА” sunt scoase în evidență cu litere majuscule. Solicitanții urmau să prezinte aprecieri despre admisibilitatea înregistrării simbolului electoral menționat, având în vedere că, în conformitate cu art. III din Legea nr. 130/2025 pentru modificarea unor acte normative, prevederile legale privind constituirea și înregistrarea blocurilor politice vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, iar procedura vizează blocurile electorale.
- Conform art. 11 din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, partidele politice sunt obligate să prezinte, până la începerea perioadei electorale, Agenției Servicii Publice (ASP), lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 alin. (1) lit. e5) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale. Prin urmare, Comisia a solicitat prezentarea listei numerice și nominale a membrilor tuturor organelor executive ale Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, Partidului Politic „ȘANSĂ”, Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidului Politic „VICTORIE”, înregistrate la ASP, precum și actele în baza cărora aceste liste au fost întocmite.
- În conformitate cu art. 6 din Acordul de constituire a Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” pentru participare în comun la alegerile parlamentare din data de 28 septembrie 2025, dreptul de semnare a actelor în numele blocului este atribuită secretarului executiv al acestuia. Totodată, cererea de înregistrare a blocului este semnată de domnul Vasile BOLEA, fiind indicată funcția deținută de către semnatar drept „secretar executiv al BE „VICTORIE-ПОБЕДА”.
În acest sens, solicitanții urmau să prezinte Comisiei actul ce atestă desemnarea de către Biroul executiv al blocului, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Acord, a domnului Vasile BOLEA în funcția de secretar executiv al acestuia.
- Comisia a atestat că, potrivit informațiilor din spațiul public, intenția de a constitui blocul electoral în vederea participării la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 a fost anunțată public la 6 iulie 2025 în cadrul unui eveniment organizat în orașul Moscova, Federația Rusă. Legea nr. 294/2007 privind partidele politice și Codul electoral nr. 325/2022 interzic finanțarea partidelor politice și a competitorilor electorali din străinătate. În consecință, s-a solicitat prezentarea documentelor contabile primare care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice care au participant la eveniment.
Pentru prezentarea documentelor și informațiilor solicitate, Comisia a acordat un termen care expira la 17 iulie 2025, ora 15:00.
Totodată, solicitantului i-au fost aduse în atenție prevederile art. 78 alin. (3) din Codul administrativ nr. 116/2018, conform cărora: „În cazul în care participantul care a inițiat procedura nu prezintă documentele sau dovezile solicitate de autoritatea publică în termenele rezonabile stabilite de aceasta și nu există temeiuri de suspendare a procedurii sau de repunere în termen, autoritatea publică poate constata renunțarea tacită la procedură.”.
8. Pe 16 iulie 2025, Comisia a înregistrat sub nr. CEC-7/20790 din aceeași dată răspunsul la demersul nr. CEC-8/8039 din 15 iulie 2025, Procesul-verbal nr. 1 din 12 iulie 2025 al ședinței Biroului executiv al Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА”, în cadrul căreia domnul Vasile Bolea a fost desemnat drept secretar executiv al blocului electoral.
Totodată, partidele constituente au solicitat Comisiei, prin scrisoarea înregistrată sub nr. CEC-7/20790 din 16 iulie 2025, acordarea unui termen suplimentar, până la 21 iulie 2025, pentru prezentarea informațiilor solicitate prin demersul CEC-8/8039, ca motiv fiind invocată „obținerea unor informații de la alte autorități statale”.
9. Comisia a formulat răspunsul nr. CEC-8/8068 din 17 iulie 2025 la solicitarea înaintată de partidele constituente ale blocului electoral de a fi acordat termen suplimentar. În răspuns, Comisia a atras atenția solicitantului că, potrivit art. 64 alin. (6) din Codul electoral nr. 325/2022, termenul pentru adoptarea hotărârii privind înregistrarea sau refuzul de a înregistra blocul electoral este de 5 zile de la data primirii actelor.
Astfel, având in vedere că documentele pentru înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” în vederea participării la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 au fost prezentate și recepționate la data de 14 iulie 2025, termenul pentru examinarea acestora și adoptarea unei hotărâri expiră la data de 19 iulie 2025. Prin urmare, cererea solicitantului s-a acceptat parțial, fiindu-i oferit termen suplimentar, astfel ca să prezinte documentele până cel mai târziu la data de 18 iulie 2025, ora 16:00.
II. Argumentele partidelor constituente ale blocului electoral
10. La data de 18 august 2025, ora 10:40, partidele constituente au depus răspunsul, înregistrat la Comisie sub nr. CEC-7/20832 din aceeași dată, prin care au prezentat următoarea informație pe puncte conform întrebărilor formulate.
1. Cu referire la Procesul-verbal nr. 3 din 22 iulie 2023 al ședinței Comitetului Executiv Politic al Partidului Politic „ȘANSĂ” și numărul exact de membri ai Comitetului Executiv Politic prezenți la ședința din 22 iulie 2023.
Partidele constituente afirmă că în Procesul-verbal nr. 3 al ședinței Comitetului executiv Politic al Partidului Politic „ȘANSĂ” s-a strecurat o eroare tehnică. Data corectă a Procesului-verbal nr. 3 este 22 iulie 2024.
În ceea ce privește numărul de membri ai Comitetului Executiv Politic care au semnat Procesul-verbal nr. 3, partidele constituente informează că o persoană din cele 6 prezente nu a semnat lista de prezență la ședință din motiv că a participat on-line, fiind anexată declarația pe proprie răspundere a persoanei respective.
2. Cu privire la Procesul-verbal nr. 1 din 10 iulie 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „VICTORIE.
Partidele constituente informează că într-un exemplar al Procesului-verbal nr. 1 din 10 iulie 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „VICTORIE” nu a fost indicat numărul participanților (scăpare tehnică), dar toți participanții au semnat lista de participare.
În susținerea valabilității actului sunt anexate copiile exemplarului Procesului-verbal nr. 1 din 10 iulie 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „VICTORIE completat și al Procesului-verbal nr. 1 al Congresului de constituire al Partidului Politic „VICTORIE” din 11 decembrie 2023.
3. Cu privire la actul ce confirmă componența nominală (în întregime) a Biroului Politic al Partidului Politic „RENAȘTERE”.
La răspunsul depus este anexată decizia ASP din 22 mai 2025 privind înregistrarea modificărilor în datele înscrise în Registrul de stat al persoanelor juridice în privința componenței nominale a Biroului politic al Partidului Politic „RENAȘTERE”.
4. Cu privire la denumirea și simbolul electoral ale blocului.
Partidele constituente menționează că denumirea blocului electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” nu este identică cu denumirea sau simbolul altui partid politic. Partidul Politic „VICTORIE” conține în denumire doar cuvântul „Victorie”. Denumirea blocului conține două cuvinte „VICTORIE” și „ПОБЕДА”. În opinia partidelor constituente, similitudinea dintre denumirea blocului electoral și cea a partidului politic este de 50%. Totodată, citează definiția din Dicționarul explicativ al limbii române pentru cuvântul „identic” care înseamnă „corespunde întru totul cu ceva, la fel”.
Referitor la litigiul al cărui obiect a fost hotărârea CEC nr. 2687/2024, partidele constituente consideră că nu poate fi aplicat acestui caz pentru că este un alt proces, în alte circumstanțe. În Republica Moldova precedentul juridic nu este considerat izvor de drept. În același timp, instanța de judecată a menținut actul administrativ al Comisiei Electorale Centrale fără a pune accent pe problema denumirii și a face vreo analiză științifico-juridică a acestui aspect.
Mai invocă faptul că, prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 3611/2025, a fost deja înregistrat un bloc electoral - Blocul Electoral „Alternativa”, care conține un cuvânt din denumirea a cel puțin două partide (Mișcarea Alternativa Națională și Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei), caz în care Comisia a apreciat corect că existența unui cuvânt identic din mai multe nu reprezintă denumiri identice.
În privința simbolului electoral prezentat, partidele constituente consideră că nu este identic cu simbolurile altor concurenți sau partide.
5. Cu privire la listele numerice și nominale depuse la ASP.
Partidele constituente informează că până la începerea perioadei electorale au prezentat către ASP lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 alin. (1) lit. e5) din Legea nr. 133/2016, fiind anexate copiile actelor depuse,
6. Cu privire la actul ce atestă desemnarea de către Biroul executiv al blocului, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Acord, a domnului Vasile BOLEA în funcția de secretar executiv al acestuia.
Împuternicirile domnului Vasile Bolea au fost prezentate Comisiei Electorale Centrale prin scrisoarea din 16 iulie 2025.
7. Cu privire la prezentarea documentelor contabile primare care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice constituente care au participant la evenimentul organizat în orașul Moscova, Federația Rusă, la 6 iulie 2025, în cadrul căruia a fost anunțată public intenția de a constitui blocul electoral în vederea participării la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.
Partidele constituente informează că nu au suportat cheltuieli în legătură cu vreo deplasare peste hotare. Consideră că orice activități ale unor membri de partid sunt private și resping orice aluzie la finanțare străină. Cu toate asemănările vizuale sau mesajele politice, procesul de înregistrare a blocului electoral nu are nimic în comun cu alte evenimente publice separate. Toate procedurile de constituire a blocului electoral au avut loc la Chișinău în perioada 10-12 iulie 2025 și doar acestea au valoarea juridică pentru procesul de înregistrare a acestuia.
III. Considerentele Comisiei Electorale Centrale
11. Examinând documentele prezentate de solicitanți prin prisma înlăturării carențelor menționate în adresa nr. CEC-8/8039 din 15 iulie 2025, Comisia reține că subiecții procedurii administrative nu au reacționat în modul corespunzător la aspectele semnalate, ci au negat însăși existența carențelor fără a se folosi de posibilitatea de a le înlătura, oferită prin operațiunea administrativă de clarificare.
Totodată, Comisia admite argumentele partidelor constituente privind existența greșelilor tehnice în Procesul-verbal nr. 3 al ședinței Comitetului executiv Politic al Partidului Politic „ȘANSĂ” și Procesul-verbal nr. 1 din 10 iulie 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „VICTORIE”, însă, având în vedere că, până în prezent, ASP nu s-a pronunțat asupra actelor depuse în scopul înregistrării a modificărilor și completărilor în Registrul de stat al persoanelor juridice și în actele de constituire a partidelor politice, Comisia se abține de a da apreciere veridicității acestora. Este relevantă, în acest sens, hotărârea Comisiei nr. 3651/2025 „Cu privire la lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025”, care conține rezerva revocării pentru partidele politice constituente menționate la pozițiile nr. 36-39 din anexă, în cazul neemiterii de către ASP a actului administrativ individual favorabil.
Referitor la argumentele în privința finanțării participării partidelor constituente la evenimentul organizat în orașul Moscova, Federația Rusă, la 6 iulie 2025, Comisia le privește critic, dar le va da apreciere în cadrul altei proceduri administrative aferente corectitudinii finanțării activității partidelor politice.
12. Cu privire la denumirea și simbolul electoral ale blocului. Comisia notează că, potrivit pct. 14 din Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 3592/2025, „Denumirea și simbolul blocului electoral nu pot fi identice cu denumirea și simbolurile altor concurenți electorali, participanți la referendum sau cu denumirea și simbolurile unui partid politic (inclusiv cu denumirea și simbolurile unui singur partid politic care participă la constituirea blocului electoral sau celor declarate neconstituționale), blocurilor electorale deja înregistrate. Nu se admite identitatea sau similitudinea elementelor de identificare a concurenților electorali, participanților la referendum și partidelor politice, dacă în acest mod se face imposibilă distingerea clară între aceste entități.”.
13. Comisia precizează că regulamentul, la care se face trimitere în punctul 12, este un act normativ, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (2025, nr. 321-324, art. 470) și este obligatoriu pentru toți subiecții, inclusiv pentru Comisie.
Astfel, norma în cauză raportată la circumstanțele speței instituie interdicția pentru denumirea blocului electoral de a fi identică cu denumirea unui partid politic.
14. În acest context, Comisia reține că, pe 30 iulie și 2 august 2024, au fost depuse la Comisia Electorală Centrală cererile și seturile de documente privind înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE – ПОБЕДА” pentru participarea la referendumul republican constituțional și, respectiv, la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Acestea au fost depuse de aceleași formațiuni politice, iar documentele prezentate au avut un conținut similar.
15. În baza celor constatate, Comisia a adoptat hotărârea nr. 2687 din 7 august 2024, prin care a respins cererea de înregistrare a Blocului electoral „VICTORIE – ПОБЕДА”, reținând că alegerea unei denumiri identice cu a unuia dintre partidele componente contravine în mod direct normei regulamentare mai sus citate.
16. Hotărârea Comisiei a fost contestată în instanță de către partidele solicitante, însă, prin hotărârea Curții de Apel Chișinău (în prezent – Curtea de Apel Centru) din 22 august 2024, acțiunea în contencios administrativ a fost respinsă ca neîntemeiată. Ulterior, prin Încheierea Curții Supreme de Justiție din 29 august 2024, recursul formulat a fost declarat inadmisibil.
17. Aceste soluții irevocabile au determinat caracterul definitiv al hotărârii Comisiei, care dobândește puterea lucrului judecat. Respectivul principiu de drept semnifică faptul că o hotărâre pronunțată de o instanță de jurisdicție competentă, rămasă definitivă, nu mai poate fi repusă în discuție. Ea este obligatorie și produce efecte juridice asupra tuturor participanților implicați, inclusiv asupra Comisiei Electorale Centrale, care este ținută să se conformeze constatărilor și statuărilor instanței. Puterea lucrului judecat este un instrument fundamental al ordinii de drept, care garantează caracterul ireversibil al constatărilor legale stabilite de instanță într-o speță examinată în mod definitiv.
18. Prin urmare, revenirea asupra unei solicitări identice sau examinarea unei cereri întemeiate pe aceleași fapte și argumente în condițiile în care hotărârea Comisiei și validarea ei de către instanțele judecătorești se bucură de autoritate deplină și efect obligatoriu nu este posibilă.
19. Completul judiciar specializat a reținut că principiul proporționalității a fost respectat de Comisia Electorală Centrală la emiterea hotărârii nr. 2687 din 7 august 2024, prin care a fost refuzată înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE – ПОБЕДА”. Or, reclamanții, în procedura de depunere a cererilor de înregistrare a Blocului electoral „VICTORIE – ПОБЕДА”, nu au înlăturat carența fundamentală referitoare la respectarea prevederilor pct. 9 din Instrucțiunea privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1131/2023 (în vigoare la data examinării setului de documente).
20. Completul judiciar a subliniat că principiul restrângerii exercițiului libertăților publice, alături de alte principii constituționale, precum cel al proporționalității, contribuie la constituționalizarea dreptului și reprezintă unul dintre pilonii consolidării statului de drept.
21, În ceea ce privește simbolul electoral prezentat pentru înregistrare, acesta reprezintă denumirea blocului politic în limbile română și rusă, în care cuvintele „VICTORIE” și „ПОБЕДА” sunt scoase în evidență cu litere majuscule.
22. Comisia reiterează că, potrivit art. 1 alin. (2) din Statutul Partidului Politic „VICTORIE”, denumirea în limba rusă a partidului este „ПОБЕДА”. Astfel, în denumirea blocului electoral propusă sunt utilizate ambele denumiri oficiale incluse în statutul unuia dintre partidele constituente, atât în limba română cât și în limba rusă. În aceste condiții, Comisia apreciază că denumirea blocului este identică cu denumirea unuia dintre partidele constituente ale blocului, fapt inadmisibil conform normelor legale citate supra. Mai grav, Comisia subliniază că solicitanții intenționat își propun să utilizeze o denumire care nu corespunde rigorilor legale, fapt deja constatat prin soluții administrative și judiciare irevocabile, doar pentru a avea oportunitatea de a se victimiza intuind din start soluția asupra cererii.
23. La 3 iunie 2025 a intrat în vigoare Legea nr. 130/2025 pentru modificarea unor acte normative, prin care art. 4 din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice a fost completat cu alineatele (7)-(9) privind procedura de constituire și înregistrare a blocurilor politice.
24. Potrivit art. III din Legea nr. 130/2025, prevederile legale respective vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Prin urmare, în prezent, înregistrarea blocurilor politice nu este admisibilă, iar înregistrarea unui simbol electoral care conține denumirea blocului politic va fi în contradicție cu prevederile Legii nr. 130/2025.
25. Cu privire la succesiunea Partidului Politic „Șor” prin constituirea blocului electoral. În continuarea celor enunțate, este important de evidențiat implicarea directă a lui Ilan Șor, lider al Partidului Politic „Șor”, în formarea așa-numitului bloc electoral. De menționat că Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 10 din 19 iunie 2023[1].
26. Partidul declarat neconstituțional s-a remarcat printr-un comportament continuu, deliberat și sfidător de încălcare a prevederilor referitoare la finanțarea politică. Reprezentanții acestui partid au demonstrat o sfidare constantă a normelor electorale, comițând abateri grave în cadrul fiecărui scrutin, ceea ce a determinat autoritățile competente să aplice în mod repetat sancțiuni, inclusiv măsura excluderii din competiția electorală.
27. Încălcările constatate au vizat, în mod particular, utilizarea în campania electorală a resurselor financiare și materiale nedeclarate, finanțarea indirectă și utilizarea de fonduri provenite din străinătate pentru susținerea campaniilor electorale, prezentarea rapoartelor financiare incomplete, fără reflectarea tuturor veniturilor și cheltuielilor efectuate, depășirea plafonului legal al mijloacelor financiare admise, precum și utilizarea repetată a resurselor nedeclarate chiar și după aplicarea sancțiunilor.
28. Aceste fapte denotă un comportament persistent și flagrant de ignorare a legislației electorale, afectând grav integritatea procesului democratic și echilibrul competiției electorale. În acest context, au fost întreprinse măsuri necesare pentru a proteja corectitudinea procesului electoral și pentru a asigura respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept.
29. De asemenea, Comisia consideră important să menționeze că în majoritatea scrutinelor la care au participat concurenții electorali ai Partidului Politic „Șor” a fost încălcat principiul transparenței în finanțarea campaniilor electorale, prin nedeclararea în rapoartele financiare ale partidului a mijloacelor utilizate în campanie, nedeclararea donațiilor, depășirea plafonului maxim admis al fondurilor electorale, diminuarea valorii reale a donațiilor și a serviciilor prestate în context electoral, precum și prin ignorarea avertismentelor aplicate de Comisia Electorală Centrală privind obligația de a declara valoarea reală a bunurilor și serviciilor utilizate în campanie, astfel cum a fost constatat în mod expres prin hotărârile Comisiei Electorale Centrale nr. 190 din 4 decembrie 2021[2], nr. 169 din 20 noiembrie 2021[3], nr. 188 din 1 decembrie 2021[4], nr. 205 din 8 decembrie 2021[5], nr. 549 din 7 iunie 2022[6] și nr. 678 din 9 septembrie 2022[7].
30. În acest sens, Serviciul de Informații și Securitate, prin scrisoarea nr. IE/7105 din 16 iulie 2025, înregistrată la Comisie sub nr.CEC-7/20782 din aceeași dată, a sesizat Comisia despre evenimentul din 6 iulie 2025 desfășurat la Moscova, Federația Rusă, și transmis în direct pe platforma privesc.eu[8], în cadrul căruia au fost prezenți membrii implicați în solicitarea înregistrării blocului electoral, inclusiv: liderul Partidului Politic „VICTORIE”, Vadim Grozavu, membrul Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, Vasile Bolea, liderul Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Alexandru Beschieru, și liderul Partidului Politic „ȘANSĂ”, Alexei Lungu.
În cadrul evenimentului a luat cuvântul Ilan Șor, care a anunțat public intenția blocului „Victorie” de a depune actele pentru participarea la alegerile parlamentare, menționând totodată posibilele persoane ce ar putea deschide lista electorală. Mai mult, în discurs a sugerat că vor obține puterea în Republica Moldova „cu orice preț”.
În acest context și raportat la acest discurs sunt relevante constatările Curții Constituționale a Republicii Moldova formulate în pct. 89 al Hotărârii nr. 10 din 19 iunie 2023 privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor” (sesizarea nr. 184h/2022). În acest sens, Curtea a citat din jurisprudența Curții Europene, care a stabilit două condiții în care partidele politice pot promova schimbări legislative sau modificări ale structurilor legale sau constituționale ale statelor. În primul rând, mijloacele utilizate în vederea realizării acestui scop trebuie să fie legale și democratice. În al doilea rând, schimbarea propusă trebuie să fie compatibilă cu principiile democratice fundamentale.
31. Conform constatărilor Serviciului de Informații și Securitate, acțiunile de la acest eveniment relevă un atentat la ordinea constituțională existentă cu instigare la nerespectarea ordinii constituționale, creând o stare de ostilitate față de instituțiile statului. Iar organizarea evenimentului pe teritoriul unui stat străin, în lipsa controlului autorității electorale și cu sprijin logistic al entităților străine, ridică suspiciuni rezonabile de finanțare ilegală, contrar legislației naționale și normelor de transparență electorală. Astfel, Serviciul de Informații și Securitate consideră că astfel de acțiuni provoacă pericole deosebite pentru securitatea statului stabilite de art. 4 alin. (2) lit. h),f),l),r) din Legea securității statului nr. 618/1995.
32. Este esențial de subliniat că implicarea directă a unei persoane care exercita funcția de lider al unui partid declarat neconstituțional în constituirea și promovarea unui bloc electoral reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor legale, ci și o formă de continuare mascată a activității partidului interzis, în contradicție cu efectele obligatorii ale hotărârii Curții Constituționale
33. Totodată, este de menționat că, prin Legea nr. 100/2025 pentru modificarea unor acte normative (combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale şi a aspectelor conexe acestuia)[9] (intrată în vigoare la data de 14 iunie 2025, MO nr. 317-319, art. 345), au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, inclusiv în partea ce ține de art.3 alin.(11)-(13) noi introduse, referitoare la partidele politice succesoare.
34. Deci, potrivit art. 3 alin. (11) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, „Se interzice, ca fiind considerată exercitare frauduloasă a dreptului la asociere politică, crearea şi înregistrarea unui nou partid politic şi utilizarea unui partid politic înregistrat, pentru a continua sau a relua, în calitate de partid politic succesor, activitatea unui partid politic declarat neconstituțional”.
35. Potrivit alin. (12) al aceluiași articol, „Constatarea calității de partid politic succesor al unui partid politic declarat neconstituțional se efectuează de către instanța de judecată, ţinându-se cont de conexiunile, de similitudinile substanțiale dintre partidele politice respective, dacă se dovedește, prin probe, că partidul politic care a fost creat şi urmează a fi înregistrat ori partidul politic înregistrat urmărește continuarea sau reluarea activității unui partid politic declarat neconstituțional. În acest sens, se iau în considerare următoarele circumstanțe:
1) președintele, vicepreședintele partidului politic, membrii organelor executive centrale ale partidului politic, persoana care administrează sau reprezintă partidul la nivel central, indiferent de denumirea pe care o au aceștia conform statutului partidului:
a) au avut un rol sau o participare activă în acțiunile ori în luarea deciziilor care au dus la declararea neconstituționalității partidului politic respectiv;
b) la momentul săvârșirii faptelor pentru care partidul politic a fost declarat neconstituțional, dețineau calitatea de președinte, vicepreședinte, membru al organelor executive centrale și, fără a susține sau a participa la luarea deciziilor ori la comiterea faptelor care au dus la declararea neconstituționalității partidului politic, nu s-au disociat public de deciziile sau faptele respective;
c) au legături strânse, colaborează activ și în mod repetat cu partidul politic declarat neconstituțional, oferind o imagine de susținere la nivel de partid politic;
2) organul de conducere al partidului politic la nivel central, conform statutului, sau conducerea de facto a partidului politic a stabilit obiective ori a aprobat desfășurarea de activități împreună cu partidul politic declarat neconstituțional;
3) partidul politic a fost constituit, este condus sau este reprezentat la nivel central de către persoane care promovează obiectivele, programele sau ideologia partidului politic declarat neconstituțional;
4) actele și discursurile imputabile partidului politic formează un ansamblu care oferă o imagine clară de activitate comună cu partidul politic declarat neconstituțional;
5) există asemănări dintre structurile partidului politic, organizarea sau funcționarea acestora cu cele ale partidului politic declarat neconstituțional;
6) originea mijloacelor financiare, bunurilor materiale, suportului logistic sau media;
7) orice alte circumstanțe relevante, precum sunt disponibilitatea de a sprijini cumpărarea voturilor, finanțarea ilegală a partidelor politice sau utilizarea altor metode nedemocratice, circumstanțe care permit instanței de judecată să constate continuitatea sau succesiunea partidului politic declarat neconstituțional, comparând acțiunile sau informațiile respective cu cele care au stat la baza declarării neconstituționalității partidului politic.”
36. În conformitate cu art. 22 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, succesiunea caracteristicilor unui partid declarat neconstituțional reprezintă temei pentru încetarea activității acestuia prin înaintarea unei acțiuni la Curtea de Apel Centru, din oficiu sau în baza sesizării Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Afacerilor Interne, a Procuraturii Generale ori a Agenției Servicii Publice.
37. De evidențiat că, în conformitate cu art. 18 din Codul electoral, „Misiunea Comisiei Electorale Centrale este crearea condițiilor optime pentru exercitarea nestingherită de către cetățenii Republicii Moldova a dreptului constituțional de a alege și de a fi aleși în cadrul unor alegeri libere și corecte, inclusiv prin asigurarea respectării legislației cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”.
38. Deci, în lumina celor relatate, inclusiv prin prisma sesizării înaintate de Serviciul Informații și Securitate, Comisia constată că activitatea participanților la prezenta procedură administrativă conține semne constitutive de încadrare cel puțin în restricțiile prevăzute de art. 3 alin. (12) pct. 1) lit. c), pct. 2), 3), 4) și 6) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice.
39. Astfel, credibilitatea procesului electoral poate fi asigurată numai prin alegeri libere și corecte, iar participarea în procese electorale a unor subiecți neaveniți, conform cadrului legal pertinent, atentează la corectitudinea alegerilor, ceea ce în mod implicit atestă obligativitatea sesizării organului abilitat, adică a Ministerului Justiției, în vederea declanșării procedurii de încetare a activității entităților vizate.
40. De asemenea, în contextul speței, Comisia notează că pe rolul Curții de Apel Centru se află următoarele cereri ale Ministerului Justiției: din 27 februarie 2025 - privind dizolvarea Partidului Politic „ŞANSĂ”; din 11 martie 2025 - privind limitarea activității Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei pe un termen de 6 luni; din 11 octombrie 2024 - privind limitarea activității Partidului Politic Partidul „RENAŞTERE” pe un termen de 6 luni.
41. Comisia menționează că, prin hotărârea sa nr. 2240 din 14 februarie 2024 „Pentru aprobarea Raportului privind rezultatele controlului complex al finanțării campaniei electorale aferente alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 a concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ””, a constatat încălcarea de către partidul vizat a obligațiilor aferente procedurii de control asupra activității financiare a acestuia, fapt pentru care Comisia a sesizat Ministerul Justiției în vederea inițierii procedurii de limitare a activității Partidului Politic „ȘANSĂ” în temeiul art. 21 alin. (2) și (3) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice.
42. În acest fel, cu referire la interdicțiile pentru partidele politice succesoare, care au intrat în vigoare la 14 iunie 2025, Comisia Electorală Centrală atrage atenția că partidele politice constituente, după intrarea în vigoare a modificărilor, nu s-au disociat de partidul politic declarat neconstituțional. Faptul nerespectării disciplinei financiare a unor partide politice constituente ale blocului electoral propus spre înregistrare este confirmat inclusiv de constatările conținute în hotărârea CEC nr. 3665 din 19 iulie 2025 „Cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2025”. Mai mult, partidele politice solicitante la 6 iulie 2025, ziua în care în Republica Moldova sunt comemorate victimele represiunilor staliniste (conform Hotărârii Parlamentului nr. 433 din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova) au organizat la Moscova, Federația Rusă, congresul de constituire și lansare publică a așa-zisului bloc electoral „Victorie”.
Este de observat că și în momentul de față pe teritoriul Republicii Moldova sunt dislocate ilegal forțe militare ale Federației Ruse, iar Federația Rusă, potrivit multiplelor hotărâri ale Curții Europene, este responsabilă de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, deoarece administrația secesionistă din stânga Nistrului este sub control efectiv al autorităților ruse. În acest context, sunt relevante constatările Curții Constituționale formulate în pct. 180-183 din Hotărârea nr. 14 din 2 mai 2017 privind interpretarea articolului 11 din Constituție (neutralitatea permanentă, sesizarea nr. 37b/2014).
Relevante acestor constatări sunt și concluziile Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza Ždanoka c. Letoniei (cererea nr. 58278/00 și hotărârea din 16 martie 2006), dar și în cauza Ždanoka c. Letoniei (nr. 2) (cererea nr. 42221/18 și hotărârea din 25 octombrie 2024), care viza excluderea reclamantei de pe lista candidaților la alegerile parlamentare din 2018. Dreptul de a participa la alegeri a fost limitat pentru reclamantă, deoarece restricția aplicată acesteia a fost preventivă și nu o sancțiune, iar scopul restricției a fost protejarea democrației și nu pedepsirea solicitantei, chiar dacă reclamanta nu s-a distanțat și disociat public de partidul politic declarat ilegal. Prin hotărârea pronunțată la 25 iulie 2024, CtEDO a decis în unanimitate că dreptul la alegeri libere nu a fost încălcat.
43. Curtea Europeană a subliniat contextul istoric al Letoniei, inclusiv faptul că trupele sovietice s-au retras abia în 1994, iar noul sistem democratic era fragil. Deși o astfel de restricție nu ar fi acceptabilă într-o democrație consolidată, ea este justificabilă în contextul particular al Letoniei. Curtea Europeană practic a reconfirmat legalitatea restricției prin hotărârea sa din anul 2024, în care a subliniat elementele destabilizatoare noi în context regional: agresiunile Rusiei în Georgia (2008), anexarea ilegală a Crimeii (2014) și războiul de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei (2022).
44. Comisia Electorală Centrală consideră aplicabile aceste constatări formulate de Înalta Curte și prezentei spețe, ori ingerința ilegală a Federației Ruse și implicit a lui Ilan Șor, prin intermediul unor partide politice din Republica Moldova care își continuă deschis și public activitatea, similară unui partid politic declarat neconstituțional, este inadmisibilă și necesită a fi restricționată.
45. Prin urmare, având în vedere circumstanțele de fapt și de drept, se impune executarea obligației funcționale de efectuare a operațiunii administrative de sesizare a Ministerului Justiției în vederea întreprinderii măsurilor de rigoare de finalizare a procedurii administrative pe acest compartiment.
Pentru motivele expuse și în temeiul art. 32 și 64 din Codul electoral nr. 325/2022, art. 22 alin. (2) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, pct. 14 din Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 3592/2025, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
- Se refuză înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE - ПОБЕДА”, solicitată prin cererea înregistrată la Comisia Electorală Centrală sub nr. CEC-7/20700 din 14 iulie 2025.
- Se sesizează Ministerul Justiției în vederea verificării celor descrise în partea motivată a prezentei hotărâri, privind încadrarea acțiunilor desfășurate de Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”, Partidul Politic Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „ŞANSĂ” și Partidul Politic „VICTORIE” în prevederile art. 3 alin. (11) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice.
- Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
Președinta
Comisiei Electorale Centrale Angelica CARAMAN
Chişinău, 19 iulie 2025
Nr. 3670
[2] https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-supravegherea-veniturilor-si-cheltuielilor-concurentilor-electoral-2751_100914.html
[3] https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-controlul-reflectarii-veniturilor-si-cheltuielilor-concurentului-e-2751_100850.html
[4] https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-controlul-reflectarii-veniturilor-si-cheltuielilor-concurentului-e-2751_100902.html
[6] https://a.cec.md/ro/cu-privire-la-controlul-reflectarii-veniturilor-si-cheltuielilor-concurentilor-e-2751_101981.html